Face Time Bourbon Power
Redaktion

PRIX D'AMÉRIQUE: Power - och imponerande Goop

På söndag är det plötsligt dags för Grand Prix d'Amérique. Ja, det är nästan så man får påminna sig själv. Årets upplaga upplevs som mellanår, trots Power i fältet och storfavoriten Face Time Bourbon. Men äh, jag kommer eldas med i alla fall! Att Björn Goop har chans på sin tredje titel är högst imponerande.

Senaste tio åren har vi varit närmast barnsligt bortskämda med upplagorna av Prix d'Amérique. Ser man till loppet med svenska ögon har vi de senaste åren haft flera deltagare i loppet.
Majoriteten har varit just "bara" deltagare när det väl gällde - men så har vi ju haft Maharajah och triumfen med Readly Express. 

Att det varit lågt svenskintresse i årets upplaga beror först och främst på att vi idag inte har någon svensk storstjärna som duger nere på kolstybben mot de allra värsta. Så är det bara.

Det är givetvis största anledningen till att intresset för världsloppet inte är lika hett hemma i Sverige i år. Just för den sakens skull tackar jag Robert Bergh och My Hedberg som verkligen gjort ett toppenjobb med Power. Vi fick slutligen vårt svenskinslag.

De tillfällena vi fått njuta av svenskhästar på kolstybben som verkligen TRIVS där är en fröjd för ögat. Power beter sig som att han är hemma på mammas gata så fort han lunkar ut på stybben. Slutsegern har han med största sannolikhet inte med att göra - men hela kretsen kring Power väcker liv i loppet här i Sverige.
Tack för det!

Visst har hela pandemin sitt grepp om svenska intresset för löpet. Att inte få vara nere i Paris och på Vincennes. Jag har tyvärr bara gjort resan en enda gång och innan upplevelsen förstod jag inte det unika.
Stå och trängas i vinterkyligt Vincennes med regn i luften där man knappt ser loppen. Men väl efter att ha fått uppleva hela Prix d'Amérique-helgen förstår jag. Jag rekommenderar alla att göra besöket när vi väl tillåts igen. Förhoppningsvis redan nästa år.

Bjrn Goop Sulky

Björn Goop siktar mot sin tredje Prix d'Amérique-seger.

Imponerande chans till tredje segern

Björn Goop får åter styra världsstjärnan Face Time Bourbon som knappt behövt kämpa de gångerna vi fått se honom i vinter. Han känns oerhört svårslagen för dagen. 
Och skulle Face Time Bourbon ta sin andra raka seger är det givetvis imponerande. Än mer imponerande är Goop som därmed tar sin tredje Prix d'Amérique-seger i karriären. Inom loppet av fyra senaste upplagorna.

Om vi för svensk del känner tacksamhet kring Power får vi nog tänka detsamma vad gäller Davidson du Pont. Han fick den perfekta genomköraren i Prix de Bretagne senast och Jean Michel Bazire trimmar i ordning sin stjärna inför söndagen.
Vi är många som redan räknat Face Time Bourbon som slutsegrare. En av de som däremot kör ut med segeroptimism är Bazire. Hans respekt för motståndaren är stor, men hela hans skicklighet gör att han med säkerhet kör ut i voltstarten med optimism och champagnen på kylning.

Har vi ett mellanår i år? Ja, det sägs ju det. Jag lovar dock att vi alla travintressenter sitter framför tv-rutan och njuter av loppet. 

Martin Engström