Mandagm
Redaktion

MÅNDAG MORGON: ...då var det dags

En ny måndag morgon är här och denna veckan är den något extra. Det är nämligen så kallade Prix d'Amérique-veckan...!

Ja, men då var det så dags. 
Jag trodde nästan aldrig vi skulle hamna här igen. Med Prix d'Amérique 2023 om ett par dagar. 

Det har varit full fokus på noll-rapporterande Calgary Games-kretsen och under hela vintermeetinget har en sådan som Stefan Melander närmast hånflinat över årets upplaga. 
Nej, visst är det inget startfält som liknat vad vi fått se under flera år bakom oss med Ready Cash, Maharajah, Bold Eagle, Face Time Bourbon och till slut en Davidson du Pont som ifjol lyckades sätta dit storsegern.

Det har gnuggats nävar här uppe i norr över att "vi" minsann har chansen den här vintern. När de franska kanonerna lyst med sin frånvaro.
Nu med ett par dagar kvar är det dock som vanligt igen. Det är franskt som gäller i år med.
Personligen har jag hänförts av Idao de Tillard och efter vad han visade för lite mer än en vecka sedan i sitt genrep så ser jag fram emot att se honom i sitt livs form nästa söndag.

Det ska heller inte stickas under stolen med att Horsy Dream varit lite av vinterns häst än så länge. Inför Prix d'Amérique selas han ut med fyra raka segrar, varav två senaste varit självaste Prix Ténor de Baune och Prix de Belgique.
Även fast Jean Michel Bazire är den store konungen nere i Frankrike så hålles nog många tummar på Horsy Dream som körs av Eric Raffin - denne genomödmjuke storstjärna som alltså aldrig vunnit Prix d'Amérique.
-----
Travronden
hade några intressanta rader förra veckan med Lutfi Kolgjini och även Ulf Stenströmer om deras upplevelser med Raja Mirchi och Noras Bean.

Stenströmer gick hårt åt svensk travsport med uttryck som; 
"I Sverige har ATG bidragit till en spelhets och sporten har nedmonterats, där nere är det något annat. Märkbart trevligt att tävla, man ser på hästarna som levande objekt som man ska bemöta med respekt. Hela evenemanget är på ett annat sätt."

Jag förstår gott och väl vad han menar. 

Som jag skrivit flera gånger förr så blev jag närmast hänförd och lite tagen när jag var nere på Vincennes. Hästarna presenterades som rena rama superstjärnor och DE var anledningen att folket var på plats.
I Sverige gör Solvalla häftiga Elitloppet-affischer med bilder på Daniel Redén, Timo Nurmos och Örjan Kihlström. När det trots allt ska vara helgen där travsportens allra bästa ska locka besökare.
-----
Allt är givetvis inte guld och gröna skogar med fransoserna. 
Jag kommer väl alltid ha en tagg mot travnationen när Fabrice Souloy är tillbaka. Tillåt mig tjata - men det är bedrövligt hur alldeles för få gör just det. 
-----
Handbolls-VM pågår för fullt i Sverige och så även hemma i mitt Malmö.

Jag som är en stor handbollsfantast gick in och kollade biljettpriserna och även fast man erbjuds tre matcher i biljettpriset så är det uppe och nosar runt 1 000 kronor för gruppspelsomgång.
Vi ska nog vara ganska så tacksamma över att just Elitloppshelgen håller en human prisnivå...

Martin Engström