• Hem
  • V75: Debutanten redo för Gulddivisionen
Rackham
Nyheter

V75: Debutanten redo för Gulddivisionen

23 juni 2022

Till söndagens Kalmarsundspokalen på V75 debuterar Rackham i Guldklassen. Christoffer Eriksson känner sig knappast slagen med stjärnan - och väljer även att hylla sin årgångstopp Beauty Smart Face.

V75 avgörs på Kalmartravet denna söndag. Huvudnumret i tillställningen är Kalmarsundspokalen (V75-6) över 1 640 meter med 150 000 kronor i förstapris.

I startfältet syns 6 Rackham som därmed debuterar i högsta klassen. 
Senast startade hingsten hemma på Jägersro där han från bakspår över kort distans flög fram sista halvvarvet.
– Han hade fått relativt tunga lopp i år, så med bakspår över kort så hade jag bestämt mig att han bara skulle gå till slut. Jag trodde kanske inte heller att jag skulle få den ryggen jag fick när jag väl attackerade 700 kvar. Jag trodde väl att jag skulle kunna gå själv, så den var mest bara i vägen för mig. När jag väl sen körde flög han ju fram, säger Christoffer Eriksson om senaste insatsen.

Fyra starter har resulterat i noll segrar i år, hur ser du än så länge på säsongen?
– Jag tycker han gjort bra insatser. Nån gång har kanske jag kört lite för väl tufft, men jag tycker inte det varit några fel på prestationerna i sin helhet. Han ser bra ut, så det kommer släppa med segrarna det tror jag.

"Kommer hävda sig bra"

Man har hört på dig att du alltid hållit Rackham högt. Nu när han debuterar i Guld, vilka krav kan du ha på honom då?
– Det ska bli spännande att se hur han kommer växa in i klassen. Man ser ju på Oscar L.A. och Phoenix Photo som tagit steget och gjort det väldigt bra och jag tycker inte han är en sämre häst än dom. Jag har aldrig tvivlat på att han kommer hävda sig bra i högsta klassen. Med tanke på att dessa loppen körs i lite högre tempo hela vägen så gynnar det bara honom att slippa göra tuffa jobben alltid. 

Med debut i högsta klassen, kommer du ha det lite i åtanke hur du väljer att köra med honom?
– Jag vill ju inte harva i tredjespår och till dödens, om man säger så. Nu hoppas jag bara han kliver iväg bra och hittar vettig position och hoppas de kör i jämnt tempo första varvet. Då kan han göra väldigt mycket själv sista varvet. Vi kommer tävla som vanligt med barfota runt om och can't see back.

Beuay

Beauty Smart Face mot segern över tisdagens upplopp.

Hos Christoffer Eriksson finns även treåriga stoet Beauty Smart Face. I tisdagens andra start i karriären segrade hon överlägset på tiden 1.13,9a/2 140 meter.
– Jag var själv överraskad att hon var så snabb. Hon har mer levt på styrkan och tränat tung träning. Jag var förvånad att hon var så snabb som hon var när hon attackerade. Man kände direkt på sista rakan att hon accelererade på ett steg.

"Påminner om Cash Crowe - extraordinär häst"

Eriksson fortsätter:
– Jag har aldrig kört en häst så tidigt i karriären som varit så bra, så kan man sammanfatta det. Du kan göra såna lopp som hon gjorde i tisdags mot sämre motstånd ibland, men det var inget dåligt motstånd där. Det är inte så ofta en häst klarar av att göra sånt jobb som hon gör. Hon går med mycket vikt, skor runt om och med öppet huvudlag så den dagen man tar av bakskorna kommer det bli en helt annan häst.

Är det något du eventuellt vill testa i år eller helst vänta?
– Det kommer jag nog göra till de lite större loppen, om det blir aktuellt.
Så, det är främst Oaks?

– Ja, det är främst Oaks som är huvudmålet. Jag körde ju Cash Crowe ett par gånger och det är ju en kopia när man sitter bakom Beauty Smart Face. Det är så att man får flashback när man sitter bakom. Det är en extraordinär häst.