Svensk Travsport
Redaktion

Skeppet utan livbojar

Travsporten är numera som ett enda stort skepp. Alla ska försöka samlas på ett och samma däck. Skarplöth, travmedia, spelarna och ett ST som försöker styra skeppet. Problemet för oss är att allting dör när skeppet slutligen sjunker. Livbojarna är gömda i en mörk vrå någonstans.

Det är väl en något haltande och möjligen överdriven jämförelse, men det var just det här med livbojar som slog mig när nyheten kom. Denna mörka måndag.

1 juli är lite av sommarens hetaste punkt. Det är nu vi ska njuta av sommarprat i radion, de intensiva och välbehövliga skurar följt av varma sommarkvällar och välbesökta travbanor. Starten på juli månad år 2019 kunde dock inte ha inletts på ett sämre sätt.

Det här förbannade travskeppet saknar all form av logik eller förståelse. Tro fan det när de kastar iväg livbojarna. När vi sjunker gör vi det tillsammans. Bort med överlevnadsinstinkten. 

Prestigen det som styr

ST motiverade beslutet till större delen att tevetittarna är av stor vikt. Det kan säkert vara så till viss del, men att något sådant ska styra hela sporten är totalt obegripligt.
Vad jag främst tror styr hela frågan är prestigen. I grund och botten och i ärlighetens namn tror jag inte någon föredrar klockan 16:20. Inte ens Hasse Lord Skarplöth eller Marjanna Alaviuhkola. De vet liksom övriga trav-Sverige är det är ett förbannat påfund.

Att ändra tillbaka, eller för den delen ändra starttiden till kl 15:00, som också är ett alternativ, hade varit att erkänna sitt stora misstag.
Det är en solklar prestigefråga där de vägrar erkänna bedrövelsen.

Jag minns än den dagen jag först fick reda på tankarna kring ny starttid för V75. När man kollade igenom hur tävlingsdagen skulle se ut blev jag närmast rädd. En verklighet jag trodde bara var ett dåligt skämt eller något de råkat dra till med på fyllan.
Nu verkar det väl som så att det fortfarande var en slags dålig fylla som ledde till det här. Där finns ingen annan förklaring. Och sedan den dagen vi haft starttiden kl 16:20 på V75 har allt bara blivit jävligare.

V86 Xpress är vad det är. Jag är totalt emot det också, men jag antar väl att de vill ha en produkt som går undan. Som väl inte är av samma storlek som V75, men någonting åt det hållet. Då får det väl gå undan en onsdag där banbesökaren bortprioriteras.

Bojkott enda utvägen?

Tendenserna har dock varit tydliga. Aktiva har stått ut länge nog med 16:20-upplägget. Det är möjligt att det gnälls på för många håll i travsporten, men det mest befogade är den miserabla behandlingen aktiva tvingas ta emot av det här upplägget.

Inte ens Svensk Travsport lyssnar längre. Där försvann sista hoppet. Med Marjaana Alaviuhkola bakom spakarna på skeppet är det tydligt att aktiva kastas ner till tredje klassen. Det är dessa vi räddar sist vid förlisningen. Om ens alls.

Spelarna vill tillbaka, aktiva vill tillbaka och hästägandet minskar liksom banbesökarna. Skötare lägger av och hittar nya utmaningar i livet. De orkar helt enkelt inte med det här längre. Jag förstår dem. Men Alaviuhkola och clownerna på ST tänker mer på TV4 än på de som betyder något.

Vi vill så klart till varje pris undvika bojkotter. Men vad annars finns där kvar att göra? Aktiva måste enas tillsammans. Slå hårt mot hårt. Det är där vi är nu.
Innan skeppet sjunker. För livbojar - ja, det finns där knappast när skeppet sjunker.

Martin Engström

Följ Travstugan på Youtube