• Hem
  • Propulsion-härvan: ST återkräver prispengarna
Proppen
Nyheter

Propulsion-härvan: ST återkräver prispengarna

29 oktober 2020

På förmiddagen presenterade Svensk Travsport sin utredning kring Propulsion vid en presskonferens inne på Solvalla. Där meddelade förbundet att ägaren stall Zet nu ska återbetala prispengarna som hästen sprungit in.

Det var veckan efter den storslagna segern i Elitloppet som norska medier avslöjade att Propulsion ska ha nervsnittats i tidig ålder i sitt födelseland USA. Uppgifterna ledde till att hästen sattes på startförbud med omedelbar verkan av Svensk Travsport (ST).

Svensk Travsport har sedan juni månad fört en utredning kring storstjärnans tävlingskarriär och väl på torsdag förmiddagen presenterade de sin redogörelse. 
Maria Croon, VD för Svensk Travsport, inledde presskonferensen med att betona allvaret kring ärendet och att det är bekräftat att Propulsion är nervsnittad. Croon meddelade även att utredningen skickas till Ansvarsnämnen för vidare beslut kring eventuella straff.

Vidare meddelade Per Jern, juristen som lett den externa utredningen, om hur arbetet genomförts där det även tydligt framgick att nervsnittning var gjord.

Propulsion har i Sverige tävlat vid 45 tillfällen och sprungit in över 26 miljoner kronor. Förbundsjuristen Göran Wahlman sade därför att dessa pengarna nu ska återkrävas från stall Zet (ägaren). 
- De som varit efter Propulsion kommer att flyttas upp ett steg i varje lopp. Det kommer vi att se till att det i december i år, då kommer 26 miljoner att  sändas ut till andra ägare.

Gällande resultaten utanför Sveriges gränser är detta något som berörda travförbund i dessa länderna får ta beslut i.

Göran Wahlman hos ST betonade även att tränare Daniel Redén ej visat några uppsåt kring att Propulsion varit nervsnittad och att tränaren på så sätt därför ej kommer straffas.
Inom aveln har Propulsion skattats högt och där Avelsvärderingsnämnden nu ogiltigförklarar värderingen. Betäckningar som gjort till och med i år kommer dock få fulla rättigheter.

Ärendet är nu skickat till Ansvarsnämnden kring hur man ska yrka på ansvaret i ärendet. 

Följ Travstugan på Youtube