Mandagm
Redaktion

MÅNDAG MORGON: Välbehövligt värre

Blickar man på trav från femton år sedan kunde det likväl varit igår. Men. Det har blivit välbehövlig rockad bland kuskeliten.

Att Sir Alex Ferguson och Arsene Wenger skötte Mancherster United respektive Arsenal under väldigt lång tid var ytterst sällsynt. Något som förmodligen inte kommer ske igen.
Fotbollsvärlden rullar runt år efter år med nya ansikten och nya tänk.

Inom travsporten har det verkligen inte varit så. 
Det är närmast komiskt att gå igenom resultatlistor från 15-20 år sedan där majoriteten av både kuskar och tränare är desamma som i år.

Det är knappast så att mycket förändras i den här sporten. Varken vad gäller ansikten på banan, i tv-rutan och för den delen tävlingskalendern. 
Vi vet vad vi får år efter år.

De två senaste åren har det däremot skett något som varit oerhört välbehövligt. 
Vi kan inte nog tacka brorsorna Magnus och Mats E Djuse för hur de slagit sig fram under en rekordtid.
Talangen de besitter i sina körhänder har varit väldigt viktig för hela sporten i sig.

Daniel Wajersten

Daniel Wäjersten

Det här året har även Daniel Wäjersten rejält slagit sig fram. Han visade upp stallet i flera storlopp ifjol, framförallt STL Open-finalen, och årets resultat visar på att han mycket väl kan vara en av de allra bästa om bara något år.

Visst är det alltid hyggligt att se hur majestätiskt Örjan Kihlström kan köra eller vilken råstyrka som evighetsmaskinen Jorma Kontio har i sig - men att de yngre kommit fram på ett sådant sätt tackar jag för varje år.
----
Håkan Arvidsson uttalade sig i NWT förra veckan kring San Moteurs höstplaner.
Härnäst är det start på hemmabanan Färjestad 17 följt av EM eller SM.

Det var intressant att läsa att han även givit önskemålet att stjärnhingsten ska starta i några av de tre första avdelningarna på V75 - då omgången krockar med hockeymatch som startar klockan 18:00.

Vid tillfällen likt detta hade jag önskat att travet såg sig lite i spegelns verklighet. Om vi dessutom vill ha folk till banorna.
Det hade gått att göra en grej av det här att först följa travet som en förfest för hockeypubliken och sedan gå över gatan till hockeyarenan.

Tidigarelägga V75-travet något så man kan uppleva båda evenemangen. Något som hade gjort mest gott för travet.
-----
Det här med storloppshelg med V64-kväll på fredagen och V75 på lördagen är alltid ett kul upplägg för en travbana.
Hur det däremot är uppstyrt idag är det dessvärre allt annat än publikdragande.

Det blir lite skevt att Bergsåker har V64 på fredagskvällen och sin stora V75-dag på lördagen när halva fredagskvällen körs från saxbana. När Bergsåker dessutom tar 100 kronor inträde för fredagen är det inte direkt så att folk går man ur huse till den kvällen. Då blir det givetvis att man myser in sig lite extra på hotellrummet med rumstempererat Gin&Tonic och går ut på stan istället. 

Ha en fin travvecka,
Martin Engström

Följ Travstugan på Youtube