Mandagm
Redaktion

MÅNDAG MORGON: Svenska domare

Det grymtades på sina håll när utländsk kusk åter bötfälldes när de var på besök i Sverige. Det snackas ju en del om att travländerna måste närma sig varandra kring regelverken. Problemet för oss är att vi inte är särskilt nära varandra i Sverige ens.

Det är lätt att kritisera och rasa loss när utländska kuskar är på besök. Matthieu Abrivard bötfälldes i Elitloppet och franska medierna började ännu en gång virra på huvudet åt det svenska reglementet. 
Körkulturen är en annan i Sverige än i Frankrike och det är just det som gör att de franska kuskarna oftast får svenska domare över sig när de är på besök.

Visst hade det varit en fröjd om reglementen länderna emellan kunde vara närmre varandra. Där utländska kuskar inte överraskas av böteslappen varje gång de reser till Sverige. Jag ser dock inte någon ljusning på den fronten när vi inte ens inom svenska gränserna är särskilt nära varandra.
Vad som döms bort på en svensk bana, frias på en annan. Vi ser det varje vecka.

Förra veckan från Åbytravet friades exempelvis en V64-vinnare trots en aktion som var allt annat än trav. Samma typ av aktion hade tveklöst blivit straffat på exempelvis Halmstadstravet. Det tolkas alldeles för ojämnt domarna emellan. Och mitt i allt har vi även ifrån halvspårskörningar, snäva situationer och körspön som brukas lite väl vilt. För att inte tala om hur hög ribban är kring "förklaringar" av kuskarna.
Det döms alldeles för olika på svenska travbanorna för att man ska kunna se en bättring när utländska gäster är på besök. Vi måste faktiskt se oss själva i spegeln först.

Något som även var anmärkningsvärt var stallkörningen vi fick se under Elitloppssöndagen. I studion rasade Micke Nybrink åt händelsen och visst var det allt annat än vackert. Något liknande sker dock varje vecka i Sverige men där stall allt som oftast kommer undan med det. Och som sällan kritiseras på samma sätt som Nybrink gjorde förra söndagen.

Nåväl. Idag är det röd dag och vår svenska nationaldag. Njut av vädret och var snälla mot varandra,
Martin Engström