Sol
Redaktion

MÅNDAG MORGON: Moral och domare

Ni kan inte påstå det är med bestörtning det nåddes att en aktiv som tidigare gjort bort sig är tillbaka. Det är så det fungerar och det är så det fungerat under många år nu.

Med allt sagt så är det självfallet uppfriskande att många reagerar och tar avstånd. Tyvärr är dock saken den att man alltid får en andra eller tredje chans i svensk travsport.
Rätt eller fel? Ja, jag kan tycka att doping eller djurplågeri borde vara sådant som för alltid stänger en ute från att arbeta med travhästar - men icke. Några månader i utvisningsbåset så är det bara att dra igång igen.

Expressen kontaktade Göran Walmann, ST:s jurist, i senaste ärendet. ST är givetvis "chanslösa" när Länsstyrelsen ger tummen upp.
"Det har redan dykt upp en del reaktioner - är förbundet oroliga för vad det här kan signalera?
– Sociala medier får man ta med en nypa salt, det är många som kläcker ur sig obetänkta saker där.", säger Göran Walmann.

Jag håller med Walmann till 99% att sociala medier kan vara en mörk plats med stendumma tankar, men i det här fallet är det inte sociala medier som är obetänkta. Det är de som lämnat moral och rätt långt bortom skogen. Och förbundet. Jag tror inte de är oroliga för fem öre. Signalerna de givit har i flera år varit av det mindre bra slaget.

De har i mina ögon inte det förtroendet jag önskar jag hade för det. Efter att det flera gånger förr välkomnats tillbaka otyg som inte ska ha där att göra, är det där vi är idag. Så enkelt är det bara. De som förvånats över att den aktive i fråga kommit tillbaka måste ha sovit under en sten de senaste åren. Det är så här det fungerar idag.

Det kvittar i stort sett vad du än gjort och hur mycket skada det gjort för svensk travsport. Du välkomnas alltid tillbaka. Med eller utan ett nytt namn i passet. Visst skadar sådant här. 

Sällan eller aldrig får sportsliga framgångar rubriker utanför vår bubbla. Det är när en häst dör, någon ertappas med doping eller när en tidigare djurplågare tillåts tävla igen.
Moralen är inte där den borde vara.
-----
Vid fredagens lunchtrav på Axevalla fick vi åter uppleva hur extremt olika domarna ser på situationer.

Vinnaren i V65-1 fick efter lång betänketid behålla segern trots att denne tydligt trängt sig ut. Utan trängningen hade ekipaget knappast hunnit fram till seger. För någon vecka sedan dömdes Mats Gunnarsson och Triton stenhårt på Solvalla och blev av med segern - ett enligt mig och majoriteten obegripligt beslut. 

Allt faller givetvis på reglementet och hur det tolkas. Det är mycket gissningslek över det hela och hur man för ögonblicket upplever en situation. Det är för lite svart eller vitt. Det är lite mittemellan. Givetvis är det sådant som bidrar till ojämn domarnivå.

Vi är i ett nytt år men ännu ett år av domare som dömer olika beroende på vilken bana man startar. Vad som är helt fel på en är helt rätt på en annan.

Ha en bra start på veckan, travvänner
Martin Engström