Algot Zonet
Redaktion

MÅNDAG MORGON - med en blek onsdag

Vi är redan i mitten av september månad och dagarna bara flyger iväg. På onsdag är det V86-trav från Solvalla och Åby med propositioner där vi hoppades på stortrav. Det blev istället aningen blekt... En av profilerna vi dock återser är Algot Zonett (bilden).

Visst hoppades man en del på en firande onsdag när det främst är dags för S:t Leger, men som så många andra lopp under den här säsongen blev detta ett lopp med få anmälda trots fina prispengar. Tränare tenderar att gnälla och bedröva sig över usla prispengar, men vid tillfällena när de får chansen att ta tillfället i akt verkar det som att de struntar i det. 

S:t Leger körs som V86-3 på onsdag och den jag verkligen hoppas sköter sig i loppet är högkapable Hannibal Face. Den dagen allt lossnar för honom... Håll i er då.

I övrigt på onsdagen?

  • Emoji är kapabel för högsta klassen och efter strykningen till V75 under Derbyhelgen är han tillbaka. I V86-1 startar han över stayerdistansen som han älskar.
  • Jag gillar att Svante Ericsson för tredje starten i rad sitter upp bakom sin Phoenix Photo. I V86-2 ställs de mot återvändande Algot Zonett och Vae Victis Club - men jag säger säg upp för Empire Garbo från drömläge!
  • I V86-8 startar Champ Lane som i sina blott två starter den här säsongen vunnit båda. Femåringen har sett majestätisk ut, om man ser till vilken klass han är i. I samma lopp hoppas jag att Bandido Gar fungerar...

-----

Om det var dystert att kolla in listan till S:t Leger vet jag inte riktigt hur man ska beskriva känslan när Kjell P Dahlströms Minne lades ut. Fem tappra femåringar gör upp om 150 000 kronor vid måndagens V64-1 och det är givetvis en dyster historia.

Under måndagen på Mantorp körs även uttagningslopp till dam-SM där jag vurmar lite för V75-härdade Zacapa Grim.

Förra måndagen visade Campo Bahia upp sig i kvalopp på Halmstadstravet. Även den här måndagen gör en profil en återkomst i kval; nämligen V75-profilen Västerboonthenews. Trettonåringen ska köras av Johnny Takter och har inte synts till sedan 16 maj 2020.

Vasterboon

Var det rätt att behålla segern för Morotai Degato? Nja inte för rättvisans skull...

Det blev trångt värre vid lördagens V75-5 när Oskar Kylin Blom med Morotai Degato stred sig ner på innerspåret. Bekymret var att spåret redan var Mats E Djuses med The Bald Eagle. Det hela resulterade i att The Bald Eagle blev påkörd och galopperade bort sig.

Kylin Blom gjorde givetvis allt för att nå ledningen och med tanke på vilken ödmjuk hästkarl Oskar är hade han ingen som helst intention att "köra över" The Bald Eagle. Tyvärr blir det helt fel ibland och bekymret i efterhand är att Morotai Degato vann loppet. Det hela blev fel för rättvisans skull.
Domarna kommer aldrig diskvalificera för sådana här incidenter. Vi har inte kommit så långt (om vi nu någonsin kommer göra det). Att "tillåtas" köra över konkurrent och sedan behålla segern är en signal att det mer eller mindre är okej till mycket för att vinna prispengarna.

Oskar Kylin Blom vann loppet, fick behålla segern och bötlades med 2 000 kronor och tre dagars avstängning. Ja, att domarna agerade var väl bra på sitt sätt men straffet i sig är faktiskt ett skämt. Och nej, det är inte något personligt mot Oskar. Han är en förbannat bra kille!
-----
Tisdagen den här vekckan är väl ingen toppendag om man ser till klassen på sporten. Det som lockar främst är V64-6 från Skellefteåtravet där segerrike Swagger startar från spår 9 över kort distans mot Even's Cool Boy och Cupido Sisu.
-----
Torsdagens V64 körs från Örebrotravet där Eclipse Am reigdebuterar för Sabine Kagebrandt. I V64-6 startar sjuåringen med Björn Goop i sulkyn mot Athos Race och Indy Lane.

Nog blir det vecka av det här med, vänner!?
Martin Engström