Mandagm
Redaktion

MÅNDAG MORGON: Låt det prepareras loss...

Småbarn smygäter godis innan maten. De får det inte men gör det ändå. I travet körs det preparé. Det får det inte men gör det ändå. Låt det börja prepareras loss bara...!

Svensken är nog bland de mest naiva som finns på det här jordklotet. Och något jag är lite småtrött på är hur naiva vi är inom travsporten kring sådant som egentligen inte är tillåtit. 

Det sägs att det ska köras för bästa möjliga placering i våra travlopp. Något annat är inte tillåtet, om det nu givetvis inte sker något med hästen i loppet. Vi är alla dock väldigt medvetna om att det givetvis inte går till så. 
Jag ser väl egentligen bara en lösning på bekymret; låt preparé bli tillåtet. 

Jag vill givetvis alltid att travloppen ska vara tävling med stort T. Att provlopp eller kvallopp ska vara till för genomkörare. Det kommer dock aldrig kunna bli så, hur mycket man än sitter och hoppas på det.
Jag har genom alla år jag haft intresset fått läsa uttalanden från tränare som rätt obekymrat kan meddela att hästen behöver lopp i kroppen. Där exempelvis profilhästar behöver den där lunken i kroppen och seger inte är det viktigaste. Det är att hästen bara ska få ett lopp i kroppen och gärna så bak i kön utan några som helst ställda krav.

Så länge tränarna är tydliga ser jag egentligen inga problem med det. Bekymret är dock att det inte är tillåtit. Egentligen. Däremot är det så att det just under våren förekommer allt som oftast dagligen. Där vintertränade hästar med möjligen lite övervikt kvar eller tunga ben mest bara ska få en tur runt tävlingsovalen. 

I Frankrike är preparé mer vardagsmat. Det är även tydligt informerat till allt och alla från tränarhållet. Om nu svenska travtränarna idag rätt öppet kan säga "behöver mest ett lopp i kroppen" istället för att fokusera på bästa möjliga placering är det hög tid att vi lyfter preparé-frågan.
Låt det prepareras loss.

Hail Mary

Hail Mary gör intressant debut på fredag.

Ny vecka och fortsatt samma känsla; Det är obegripligt hur våra stortränare kan få utrymme att skriva krönikor i kvällsmedia där de vecka efter vecka gnäller på allt och ingenting.
Om det är några som sprider dåligt ljus på travet så är det just dessa.

-----
Hail Mary
är tillbaka på fredag och visst ska det bli högintressant att se honom igen.

Han är det just på en fredag som numera är V64 Xpress-kvällen igen. Två banor delar på V64-omgången och det går undan som bara den. Hela expressupplägget tror jag ju är framtiden, vad folk än säger om publikfrågan. Jag gillar detta upplägget.
-----
Vi är på riktigt på väg in i storloppssäsongen här uppe i Sverige när det på lördag är Paralympiatravet och finfina årgångsfinaler för fyraåringarna. Paralympiafältet fick till slut hemmabanan att bjuda in Mindyourvalue W.F. och Pacific Face vilket kunde diskuteras… Iskalla. 

Vi har möjligen haft en del tunga stjärnor förr men har det även idag. Bekymret är att de inte höjs så mycket som de borde göra. 
Mer om det nästa måndag...

Ha en fin start på veckan, travvänner
Martin Engström