Mandagm
Redaktion

MÅNDAG MORGON: Lägg ner pengagnället

Det vurmas om prispengarna år efter år. Det måste höjas och allt är ett elände. Men när väl loppen erbjuds är det få startande. Lägg bara ner det här gnället nu.

  • I torsdags morse satt jag och skakade på huvudet åt startfältet i onsdagens Kentucky Fibbers lopp med 100 000 kronor i förstapris. Sju startande lockades dit och med all respekt så var det knappast något högklassigt vi fick. 
  • Under söndagen var det anmälningar till Jägersros V75-tävlingar på lördag och Meadow Prophets Minne med 150 000 kronor i förstapris. Även detta höll minst lika halvdan klass med endast nio startande.

Det är lika rätt att Kentucky Fibbers lopp körs utanför V86 som att Meadow Prophets Minne inte platsade på V75-kupongen.
Dels på grund av att klassen på loppen inte är den bästa men att det inte ens är fulla fält. 

De aktiva gnäller var och varannan vecka om prispengarna - men är det något som består år efter år så är det tunna startfält trots generösa förstapris. 

Det går att hävda att säsongen varit lång och vi är på sluttampen av årets - men jag köper inte detta. Detta är ett återkommande problem under hela årets gång tycker jag och det får mig att vilja be aktiva att lägga ner gnället.
Det blir än mer befängt när det på fredag, två dagar efter Kentucky Fibbers lopp och dagen innan Gulddivisionen, körs ett lopp på Örebro för högsta klassen med 40 000 kronor i förstapris. Dit anmäldes 14 hästar.

Visas det inte intresse när prispengen är hög så har jag svårt att hitta argument för att det ska höjas...

Som jag varit inne på förr så är det verkligen hög tid och DAGS för att lägga ner mörk anmälan. I onsdagens Solvalla-lopp hade det garanterat blivit fler anmälda och framförallt bättre klass på loppet om det varit ljus anmälan. Där fanns visserligen en risk för Calgary Games eller liknande som säkerligen skrämde bort en del tränare - helt i onödan.

----
Francesco Zet tog ännu en ruggig triumf under söndagen. Visst är han ett unikum som är flera klasser bättre än sina kullkompisar. 

Så fort en häst är något extra numera så är det lika med att tävlingskarriären kortas ned. Avelsboxens karriär är mer lönsamt än att bjuda travpubliken på dessa unika varelser.
Man förstår tankegångarna bland hästägarna men tycker likväl det känns förbannat.
----
På lördag är det V75 hemma på Jägersro igen. Alltid lika kul!

Svensk Uppfödningslöpning blir som alltid trevligt att kolla in och jag rekommenderar ALLA att ta sig till Jägersro.
Dels för den fina sporten men även att det är FRI ENTRÉ. 

Martin Engström