Mandagm
Redaktion

MÅNDAG MORGON: Insynens tacksamhet

Det är alltid så oerhört tacksamt med travtränare som delar med sig. Som VILL dela med sig!

Svante Båth har med sitt stall en alldeles lysande hemsida där de varje vecka uppdaterar för varje häst.
På hemsidan får skötarna själv styra rapporterna och ger mig varje vecka fullgod information om just DEN hästen jag vill följa lite extra. 

Fler borde ta efter det här. Visst, det tar möjligen tid från en vardag som redan är fullspäckad men jag är så oerhört tacksam för stall Båth och hur de valt att göra rapporteringen till en del av deras vardag.

Annan jag uppskattar är Thomas Uhrberg.
Varje torsdag på sin egna hemsida skriver han en kort text om sporten idag och hans syn är på aktuella händelser. 
När jag förra veckan ringde upp honom för att prata om några aktuella starthästar valde jag avslutningsvis även att tacka honom för detta. 
- Ja, jag försöker bara ge alla en bild om hur vi har det på vårt håll, svarade Uhrberg.

Jag är egentligen förvånad över att fler inte tänker detsamma. Jag tror garanterat att där finns tränare och kuskar där ute som brinner för vår sport.
Dessvärre gör alldeles för få mödan att vilja uttrycka sig. 
Detta vill jag gärna se en förändring på!

Som det är idag kan det exempelvis inte vara särskilt positivt för sporten att en av våra största tränare har en kolumn i riksmedia där han klankar ner på allt utom amerikansk travsport.
Det är dags för fler att ta till pennan, vare sig det är på egen hemsida eller kort och gott som inlägg på sina sociala medier.

Brinn!

-----

Är vi inte klara med det här med inbjudningslopp?

Ja, frånsett Elitloppet har jag svårt att se någon riktig mening med det som det är idag. 
Möjligen att de vid lopp som Hugo Åbergs och Åby Stora Pris kan ha två-tre wildcards som då helst ska vara utländska - men i övrigt är det inget jag gör vågen för längre.

Åby Stora Pris hoppades man skulle lyfta i och med förändringen och visst fick vi som vi ville till en början. I år höll loppet okej klass, men man vill ju alltid ha lite mer än vad som gavs. Och som alltid slutar det med Mindyourvalue W.F. i startfältet.

Det här med att göra inbjudningslopp av alla startplatserna har gjort sitt, tycker jag.

-----
Vilket leder in på nästa ämne; nämligen mörk anmälan.

Som alltid har jag dagar eller kvällar där jag under en alldeles för lång tid kan sitta inne på Svensk Travsports tävlingskalender.
När jag tänkte ögna igenom derbykvalskvällen på Jägersro förvånades jag. Det var mörk anmälan.

Insatslopp med mörk anmälan känns inte helt rätt. Och det var likadant förra året, men det var inte förrän i år som den här trötte skåningen reagerade.
-----

Vid Åby Stora Pris i helgen var det ingen detention-barn. Inte heller så var det vid Hugo Åbergs Memorial, fick jag lära mig i efterhand.
Det är totalt obegripligt.

Gotlandslöpningen på Visbytravet med 150 000 kronor som endast innehöll svensktränade hade uppenbarligen detention barn för Svensk Travsports utomordentliga antidopingsarbete. 
När det ska vankas Grupp 1-lopp med miljontal i förstapris som innehåller utländska startande mixat med svenskt är det inte lika viktigt.

Rimligheten är noll.
Tyvärr är travsporten inte så pålitlig som man önskar att den var. Så, visst. Det SKA vara detention-barn vid förstapris över en miljon kronor.
-----
Vi har en jättefin vecka framför oss med onsdagen som en ljuv godisbit med Jubileumspokalen.
Den här kvällen har verkligen blivit något och nu hoppas jag 08-borna skärper till sig och gör så publiksiffran åtminstone är närheten av 2019 års 4 388 personer.

Martin Engström