Mandagmorgon
Redaktion

MÅNDAG MORGON: ...häftiga åldersspannet

Timo Nurmos vet vi vad han kan och Daniel Redén likaså. Sedan länge är Daniel Wäjersten även en slags maktfaktor. Vi är just nu inne i ett spännande åldersspann.

  • När löven faller från träden och den oundvikliga hösten är här så är det som att Timo Nurmos vaknar upp ur ett ide.
    Uppenbarligen har han missförstått björnarna som lägger sig efter sommaren och går upp lagom till våren. Nurmos gör det motsatta.

När stall Nurmos trimmar igång maskineriet är det ett kompani av hästar som gör mos av sina konkurrenter. Inom de flesta klasserna.

  • Vad Daniel Redéns stall uträttar åt efter år är något vi idag inte riktigt kan ta till oss.  

Även fast vi hyllar storloppsvinnarna så känner jag samtidigt att vi inte HELT tar in på vad stall Redén verkligen gör med svensk travsport just nu. 
Det ska inte gå att vara så överlägsen. Ha ett sådant hästöga som Daniel Redén har och som är helt överlägsen att pricka form till de större loppen. År efter år.

  • Vi alla travälskare satt på varsin stol och i symbios föll vi mot marken allihop när Daniel Wäjersten segrade i STL Open 2021 med Esprit Sisu.
    Vad fasen sysslar det stallet med, egentligen?!

Det är sannerligen inte lätt att slå sig in i svensk travsport och samtidigt prestera på högsta nivån så pass tidigt. Det brukar ta sina hundår innan man nått upp till den klassen på sitt stall som man drömt om.

När Wäjersten tog ut tränarlicensen 2017 väntade jag mig ändå att han skulle ta sin utveckling och möjligen "bli något" fem år senare. Segerprocenten hos stall Wäjersten mellan 2018-2021 har varit 26 % - 26 % - 23 % - 24 % och framförallt ökat vinstsummorna rejält.

Vad jag finner ett stort intresse i, och som jag även ser som något väldigt viktigt, är åldersspannet mellan dessa tre.
Timo Nurmos 63 år, Daniel Redén 42 år och Daniel Wäjersten 32 år.

Alla är en form av maktfaktor och visar hur speciell travsporten är. För alla inom alla åldrar. Har du glöden, lusten, energin och talangen kvittar det hur gammal eller ung du är.
-----

Jag brukar ofta skriva om travsändningarna och jag hade mycket väl kunnat skriva en hel del ytterligare. Jag försöker dock inte låta som en hackande skiva som upprepar sig, men är det någonting som stör mig så är det fokuset från studiofolket. 

Det är närmast ovärdigt att deras spelidéer ska vara det som prioriteras under loppen.

Två konkreta exempel jag reagerat på;

  • V75-1 på Färjestad 17 september där den stora idén var Asnaur dei Rum. Vann loppet gjorde istället Aragorn As, men den enda det snackades om under loppet och även efter målgången var förloraren Asnaur dei Rum.
  • Vid V86-1 från Axevalla i fredags segrade Adde S.H. enkelt från ledningen. Idén från Leon Hallén i studion var däremot Billy Idol Jet som blev den det snackades om under hela loppet mer eller mindre.

Att vi har spelexperter i studion som delger sina tips kommer givetvis alltid vara en del av travsändningarna. Så ska det väl också få vara. 
Men när deras idéer är det som även bygger hela diskussionerna före, under och kort efter loppen är närmast olyckligt. Som vinnande hästägare hade jag varit tämligen irriterad att lyssna på hur de surrar om en förlorare.

Fortsätt leverera tipsidéer till loppen men upp med blicken och ge travloppen en lite mer värdig hantering. 

Ha en fin vecka,
Martin Engström

Följ Travstugan på Youtube