Solvalla
Redaktion

MÅNDAG MORGON: Gud hör bön

Jag gjorde nog en del piruetter, spelade luftgitarr en halvtimme eller två när beslutet från Solvalla kom. Gud hör bön, kan man verkligen konstatera.

Man är som en ständig papegoja när man skriver om travsporten. Vid en specifik tid på året handlar samtalsämnena om ett och samma. År efter varje djäkla år.
När barfotaförbudet försvinner hoppar alla runt av fartfesterna som hägrar, när vintern når oss och skotvånget införs suckar alla ut då man äntligen slipper tränarnas velande mot spelarna....

  • ...Och så har vi ständiga tjatet om storhelgerna. Dessa totals iskalla söndagar som närmast förstört storloppen i flera års tid. 
    Årligen skriker man ju om förändring. Gör något åt söndagarna. Bakfyllans dag som ligger som ett sovande lock över travbanorna. Äntligen gjorde Solvalla något åt det. 

Att ändra om Kriteriehelgen var ett måste och inte ett år försent. Nu kommer det givetvis finnas de som fortfarande lever i dåtidens inställning och således får lite vind i seglet att få gnälla, men med all respekt; De som fortsatt håller hårt om söndagarna får nog tänka om. 

Derbyhelgen ändras även den. Det blir fortsatt Derbyt på söndagen, men det som derbyhelgen behövde förändra och ta bort var fredagen. Den har synnerligen varit totalt iskall och ointressant, då sporten inte varit särskilt klassig och åskådarmässigt har det inte varit den puschen för Derbyhelgen. Det räcker gott och väl med lördag och söndag. 

Gud har hört bön!
-----
David Neves och Patric Skoglund har varje vecka en mycket uppskattad travpodd. Vid förra veckans avsnitt deltog Roger Walmann som var helt uppfriskande  öppen. Så pass ärliga tankar är det sällan vi får ta del av i travet.
Det är en mycket hysch-hyschande bransch där man ogärna pratar om sina konkurrenter/kollegor. På tiden vi fick höra en stor profil som äntligen sa vad den tyckte och tänkte.

Idag är fusket närmast välkommet i den här sporten.
Inte minst välkommet för de som försökt fuska och felaktigt medicinera hästar. Och catchdrivers som obekymrat sätter sig upp bakom dennes hästar. Det är för mycket "accepterat" med skiten idag. 
Börjar fler våga yttra sig kring känsliga ämnen kan vi ta tag i det på allvar.
-----
Måndagens största tävlingar sker på Halmstadtravet som arrangerar V64. Omgången i sig är väl knappast den bästa, men i V64-6 körs Hästägarkannan med 75 000 kronor i förstapris. 
Här ser vi kapabla miljonärer som Ultion Face, Staro Leonardo och Super War Horse.

På tisdagen hittar jag tre lopp som ska bli intressanta att se. Två av loppen körs INTE på V64-banan för kvällen som är Eskilstuna:

  • Anmärkningsvärt till tisdagen är att vi välkomnar tillbaka gamla V75-profilen Västerboonthenews.
    Trettonåringen har inte startat sedan maj 2020 och gör comeback i lunchlopp på Visby mot bland andra härdade kollegorna Arn Hammering och Spitcam Jubb.
  • På kvällen är Östersund saxbana till Eskilstuna.
    I lopp 6 debuterar Dwayne Zet för Oscar Berglund, som i intervju med Travstugan meddelade att det är bästa hästen han haft i stallet. Bland konkurrenterna syns Otroligosåfin.
  • Det mest intressanta på hela tisdagen är så klart Damien som är helbror till Propulsion och som kostade en hel förmögenhet. Det är ofrånkomligt att strålkastarljuset kommer riktas mot treåringen när det nu är tävlingsdebut i lopp 3 på Eskilstuna.

Ser man till V64-spelet på tisdagen välkomnar vi tillbaka Tokarev. Sexåringen har inte startar sedan september 2020 och gör nu regidebut för Sybille Tinter.

Vasterboon

Västerboonthenews är tillbaka.

Onsdagens V86 körs från Bergsåker/Solvalla.

I en tid där tränare skriker om mer prispengar så ser vi på Solvalla ett lopp för högsta klassen med 60 000 kronor i förstapris som endast lockade åtta startande - varav tre kommer från stall Stefan Melander. Stallet som årligen närmast "räddar" loppen.
I lopp 5 inför V86 startar Melander-stjärnorna Disco Volante och Milligan's School mot Brother Bill och Snowstorm Hanover.
-----
För er som hoppade på B.Sacamano-tåget på V75 på Solänget? Ja, visst det blev "bara" en andraplats men nu kan ni ta omtag. Fyraåringen startar iett "undangömt" lopp 6 på saxbanan Bodentravet.

V64-banan på torsdagen är Åbytravet och i V64-2 startar flera lovande treåringar som tävlar om 100 000 kronor i förstapris.
I avslutande stoloppet startar åter Nouba Mom som över korta distansen möter Bitcoin och La Plus Belle.

Ha en underbar vecka, 
Martin Engström

Följ Travstugan på Youtube