Mandagm
Redaktion

MÅNDAG MORGON: Den förbannade magin

Nu är veckan här. Den jag växt upp med som att jag befinner mig i himmelriket. Paradiset. Ja, det här förbannade magiska alla beskriver.

Det är självfallet så att jag denna måndag morgon vaknar upp med ett försiktigt magpirr. 
Just magpirr tenderar jag ofta att skapa i ett överflöd när jag har lite extra och speciella händelser framför mig.

  • Inför en Coldplay-konsert går jag ett helt dygn i en mix av nervositet och glädje
  • När Malmö FF har speciell stormatch på G är jag rastlöst lycklig under dagen...
  • ...och när Jägersro har det där lilla extra framför sig (V75, derbyuttagningar, ÅBERGS) så vaknar jag upp med pirret som ökar för var timme som går tills det är dags att bege sig ut till banan.

Denna vecka är givetvis något som per automatik gör det svårt för mig att besväras över travsporten. Min "Stefan Melander-krönika-inställning" är mycket svår att locka fram. 
Istället är det ett fånigt leende jag möter den här veckan med.

Abergskvall

Magiska ljuset över Åbergskvällen.

Hugo Åbergs-kvällen har lite tjatigt kallats för magisk. Ja, det var nog bland det första jag fick höra när jag förlöstes. Det ska präntas in så tidigt som möjligt.
Och, visst;

Jag har upplevt bland mina bästa och närmast romantiskt vackra kvällar under Åbergskvällar.
Upplevelserna på banan av sportslig hög klass, den härliga gemenskapen i publikhavet och de något dryckes-glada efterfesterna på stallbacken.

Nu är jag där igen. Imorgon är det dags. Åter ett nytt kapitel i den här magin. Ja, denna förbannade magin.

Givet att banorna tar tillfället i akt

Man märker givetvis även på att banorna alltmer tänker på intäkterna. Och gör vad de kan för att få in extraslantarna.

Årjäng hade enligt den breda massan högt inträdespris med 350 kronor till deras stordag. Under Åbergskvällen är det från och med i år dyrare biljettpris om man vill sitta på populära galoppbanan intill mållinjen.

Just till platserna på galoppbanan har det varit "först till kvarn"-upplägg och alltid ett område många vill åt. För att komma in på Åbergs kostar det i år 150 kronor i förköp, men 249 kronor om man vill sitta på galoppbanan.
Travbanorna har under många år varit lite försiktiga med att våga ta betalt. Som allt annat i världen är ekonomin ansträngd för våra travbanor - givetvis utnyttjar de nu tillfällena när fler besökare väntas.

Det är travsport av hög klass och högre klass på sport ska givetvis kunna kosta liiiiite mer än vanliga tävlingsdagar.

Innan pandemin hade Årjängs stora sommardag 10 198 besökare. Förra lördagen lockades 5 987 besökare. Nästan dubbelt så få.
Det är givetvis en anmärkningsvärd minskning, men inte så förvånande och jag tror inte där kommit fler om priset varit lägre. Det är bara så det är idag.

Men, så klart. Med lite ökande biljettpris ökas även kraven på arrangören. 

De har inte råd med lägre biljettpris, men de har inte heller råd med att slarva med arrangemangen på mat- och dryckesalternativen. På sina håll är det ju rätt dyrt där för besökaren.

Till skillnad på fotbolls- eller hockeymatcher så är travbesökaren på plats i flera timmar. Det krävs givetvis en större plånbok och det är väl där konflikten finns och som gör att många hellre stannar hemma. Antingen har man ökade inträdespriser och tillåter picknick-korgar eller så sänker man inträdespriset och förbjuder att mat- och dryck får tas med vilket gör att besökaren tids nog måste nyttja banans utbud?

Och återigen; Elitloppshelgen erbjuder helgbiljett för 350 kronor just nu. Det om något är fynd!

Martin Engström