Ake lindblom
Redaktion

MÅNDAG MORGON: Dags att plocka årets svamp!

Plötsligt har vi hamnat i mitten av oktober och när höstmörkret tar över landet är det dags för tvååringarna att tävla om stora prispengarna. I veckan laddar vi upp för Svampen på Örebrotravet med förstapriset 510 000 kronor!

Det har på sina håll kritiserat om hur svensk travsport kärvar om tvååringarna. En sådan som Stefan Melander har flertalet gånger skrivit i sin Expressen-kolumn om hur många jänkare som hunnit debutera borta i USA medan vi i Sverige knappt dragit i gång unghästarna.

Personligen ser jag det som ett sundshetstecken att tvååringstävlandet håller den hastigheten som den gör idag. Svensk travsport är uppbyggd på ett sätt där majoriteten ska kunna ha långa och skonsamma tävlingskarriärer. I USA är det tvärtom; det ska gå undan i rapp fart och vara över på 2-4 år.
Jag kan givetvis ha helt fel, men sådan är min känsla.

På torsdag avgörs Svampen 2021.
Loppet lockade i år 17 anmälda jämfört med 9 stycken ifjol. Det blir alltså fullt startfält med 12 hästar över 1 609 meter. Kul att se att årets upplaga lockade så många tävlande och gladast? Ja, det är Örebrotravet. Dels för intresset till loppet och att de mycket väl kan ha vinnaren i år.

Örebrotravets främsta profil är Åke Lindblom, med allt vad han erbjuder från fartfyllda hästar till guldtanden. Han är profil med stort P.
I årets Svampen startar Lindblom med Nail'Em som vunnit enkelt i sina två inledande starter. I Svampen lottades ekipaget till perfekta spår 4. 
Svampen körs som V64-5 (lopp 8, kl 20:57).

Övrigt från Örebro under tordagen:

  • Queen of Trixs återkommer efter varit ifrån sedan 5 juni. I V64-1 möter stoet Chablis Ribb och Dats So Cool.
  • V64-3, Hafas lopp, kan bli rena rama uppvisningen av högkapable Arch Lane som över 2 100 meter strider mot Bandido Gar och Global Agreement.

-----
Måndagens V64 körs från Mantorptravet - och på tal om tvååringar ser vi debutanter i lopp 1 som körs utanför V64.

  • Roger Walmann-tränade Bedazzled Sox som gick för 400 000 kr på auktion, debuterar mot Per Nordströms My Love M.L. och Svante Båth-tränade Drake Kronos.
  • I lopp 3, även det utanför V64, avgörs SprinterKrevaden där Harran Boko startar mot Forfantone Am och Snowstorm Hanover.

Gustav Johansson har verkligen förvaltat förtroendet med Husse Boko på bästa sätt. Senast styrde han in sjuåringen till en stark seger på Kalmartravet och i V64-1 startar ekipaget i Ultrastayern mot Hurricane Silas och Vagabond Bi.
Husse Boko är en äkta kämpe som efter förra starten kom över två miljoner insprunget!

I avslutande V64-6 körs 'Sikta Mot Stjärnorna' med 300 000 kronor i förstapris.
Givetvis är Per Nordström i centrum som startar med Felix Orlando från spår 2. Motståndet är även det starkt i form av Asteroid från spår 3 och Global Concept från spår 7.

Husse Boko

Husse Boko

Tisdagen ägnas främst åt Jägersro!
Kvällen inleds med tvååringslopp där Perfect Harmony debuterar för stall Thomas Uhrberg. Tvååringen är första avkomman undan Dixi Sisu som startar! 

Per Nordström visar upp två profiler från stallet samt regidebutant:

  • I lopp 3 körs Fyraåringstoppen där Önas Prince startar från spår 3 mot Fromming och Head Run.
  • I V64-1 körs Treåringstoppen där Islay Mist Sisu ställs mot Chopin Gar och Larry Wood.
  • Argo Lux, verkat för Christoffer Eriksson, regidebuterar för Per Nordström i V64-2 mot Denco's Galliano och Sandsjöns Arras.

Oktoberpokalen i V64-5 innehåller stostjärnan Wild Love som över 2 140 meter ställs mot Velvet Gio samt Västerbo Exact som årsdebuterar.

Saxbanan under tisdagskvällen är Bergsåker där Island Life och Queer Fish över 2 160 meter i lopp 7 ska jobba in 20 meters tillägg på Balotelli Crown och formtoppade Syoss!

-----
Onsdagen är som alltid V86 och den här veckan delar Solvalla omgången med norska Bjerke. En mix jag verkligen aldrig uppskattar, men ibland får vi helt enkelt knyta näven i fickan och acceptera faktumet!
Finns det någon rättvisa på travbanan, vilket det sällan finns, så borde McGarret i V86-2 få ta efterlängtad seger men här ställs han mot Johan Untersteiner-duon Can Lane och Racing Ribb samt Eddy West och The Bald Eagle.

Jasmine Ising-tränade Green Mamba, som imponerade under vintern 2019-2020, har kämpat sig tillbaka och fått två lopp i kroppen efter långa uppehållet. I V86-6 startar hon över 2 640 meter mot Bon Bini och Lyckans Cash.
-----
Förutom Örebro med Svampen är det lunchtrav på Gävle där Oskar Kylin Blom med sin V75-profil Hombre D. startar i lopp 4. 
Saxbanan på kvällen är Åby där jag hoppas Son Hugo Pellini äntligen får vinna. I lopp 3 startar han i fyraåringslopp Luringen La Ma och Power Glide.

Ha en fin vecka, travvänner
Martin Engström