Mandagm
Redaktion

MÅNDAG MORGON: Åsiktsmaskinerna

Det är åter en travvecka som innehöll det mesta förra veckan. Bland annat var åsiksmaskinen igång igen!

Förra onsdagen skrev Jörgen Westholm ett öppet brev om travets framtid och han var återigen väldigt tydlig i sina tankar och bjöd på en del kreativa idéer, istället för att bara gnälla som en del andra.

    Bekymret? Ja, det är givetvis inte att Westholm gör så här. Bekymret jag har är att det alltid är ett och samma folk som vågar och vill ryta till.

    Var är alla andra stora namn i sporten, egentligen? Jag tror absolut att många fler bryr sig, men vet istället med sig att de "slipper undan" för att vi har sådana hjältar som Westholm.

    • Jag har all heder och respekt för Jörgen Westholm som ännu en gång lägger ner energi och tid - och han gör det enbart för allas bästa i den här sporten.

    Det här med anmälningsstopp och bojkott-liknande lösningar är väl egentligen inte det bästa, men en tydlig markering. Det hade säkert kunnat gå, om alla verkligen var enade om att VÅGA och VILJA markera.
    Jag tror dessvärre inte alla i sporten är lika modiga på den fronten.
    -----
    Jag minns när vinterturneringen Royal League spelades med vissa danska, norska och svenska fotbollslag.
    Turneringen var en god tanke då försäsongen är otroligt lång för både lag och supportrar.

    Dessvärre påmindes man att vintern här uppe kan vara ganska... snöig. 
    Jag minns själv när jag stod på Malmö Stadion i snöyra och kollade in Malmö FF i en turnering som i ärlighetens namn var ganska prestigelös och var mest iskall.

    Royal League lades till slut ner. Alla förstod att det inte var värt det längre.
    Vart vill jag komma med detta? Ja, men är det inte lite så vi upplever International Trot-loppet på Yonkers?

    • Det var en god tanke till en början och visst hade det varit häftigt med ett så kallat VM-lopp i travsport. Med åren har det dessvärre blivit lika iskallt som Royal League.
    • Loppet ligger dels placerat i en tid på säsongen som sommarens storloppsstjärnor gått till vila. De stjärnor som ännu är ute är de som preppas för Prix d'Amérique.
    • Det har även funnits en ovärdighet att se när svenska bidrag till VM-loppet åkt över och proppat sina hästar fulla med medicin/vaccin.

    I år är det tydligen tänkt att det ska köras igen. Och de svenska färgerna "försvaras" av tidigare Kolgjini-hästen Kennedy - som tränas av danske Erik Bondo, vars rykte är allt annat än hederligt.

    Förstapriset är som alltid generöst men hela det här International Trot är i mina ögon något vi kan vara utan. 

    Martin Engström

    Följ Travstugan på Youtube