• Hem
  • INFÖR V75: Pettersson minns sin stjärna
Oasisbbi
Nyheter

INFÖR V75: Pettersson minns sin stjärna

5 januari 2022

På lördag körs V75 från Mantorp och till omgången har hemmatränaren Stefan P Pettersson stoet Chantal Jet (V75-4) till start. Inom V75 körs även Gulddivisionen till ära för Petterssons tidigare storstjärna Oasis Bi - som han fortsatt både minns och har kontakt med.

När det är V75 från Mantorp har stall Pettersson Chantal Jet till start i V75-4, som han var mycket nöjd med vid andraplatsen senast;
– Det var bra att gå i dödens hela tiden och fajtas hela vägen in. Jag tycker hon var jätteduktig, säger Stefan P Pettersson.

Till lördagens start är det voltstart som gäller, vilket hon inte startade över på hela fjolåret som treåring. Att det åter är volt på lördag bekymrar inte Pettersson;
– VI hade inga problem med det som tvååring och hon är egentligen inte typen som stimmar upp sig. Spår 2 i volten kan ju vara svårt när man inte har någon rygg, men på förhand är det inget jag känner är något svårt.
Du känner inte att hon är den komplicerade typen...?

– Nej, tvärtom. Hon är ganska stimmig inför, men sen när det väl är lopp så lugnar hon ner sig. På förhand tänker jag inte oroa mig för det. Det är en sansad tjej.

Inför V75-starten på lördag tänker Pettersson så här:
– Han (Magnus Jakobsson, kusken) har bra körhand och kört många lustiga hästar i sina dar. Det är en cool kille och det känns alltid tryggt. Han är stabil att ha uppsatt. Får man henne bara rak att köra så tror jag det går att öppna ganska kvickt, det känns så. Hon går alltid i volt i jobben. Vi körde henne i ett banjobb igår (tisdag) och hon klev iväg bra från start.

Om segerchansen:
– Svårt att säga, men hon är ganska hård och mött hårda hästar på slutet. Jag tror att hon pallar motståndet och hon är ganska hård själv. Vinna och vinna... Jag tror hon gör ett väldigt bra lopp i alla fall!

Vid den här årstiden är banornas underlag ett orosmoment, är Chantal Jet känslig kring det här med banunderlaget?
– Jag får ingen känsla över att det är extremt viktigt med något grepp eller något kring hårda banor. Hon är ganska allround vad gäller balans och hur hon fungerar på banorna. Hon har vunnit på stenhårda regnbanor och så. 

Stefan P Pettersson

Stefan P Pettersson

"Tänker på Oasis Bi varje dag"

I omgångens Gulddivisionen körs Oasis Bi's lopp, som var Stefan P Petterssons stora stjärna - och visst tänker Pettersson på sin gamle trotjänare:
– Jag tänker på honom varje dag. Vi har en stor förstoring på honom både ute i maskinhallen och här i vardagsrummet och mycket av det vi gör är på grund av honom. Det mesta vi har inom travet har vi honom att tacka för.

Hur stor koll har du på honom idag?
– Han är nere hos Toniatti, alltså stall Jet i Italien, som blivit en god vän till oss. Vi har varit nere några gånger och hälsat på. Han är där nere och haft 70-80 ston förra året och de håller honom högt där nere, både för han är italiensk och har deras stam. Han får verkligen chansen där nere.

Du har åtta avkommor efter honom i stallet idag, har du hunnit märka några likheter på dessa med honom?
– De flesta är svarta och långbenta och fina - men vassare i humöret. Det är ett djäkla humör i stona och även hingstarna men när man kör är de jättefina. Vi brukar skratta åt dom för att de är så på. Oasis var en gentleman som visste var gränsen gick men de här är lite mer... bröligare, säger Pettersson och skrattar.