• Hem
  • INFÖR V75: Mot tredje raka i Svensk Uppfödningslöpning?
Per Nordstrom
Nyheter

INFÖR V75: Mot tredje raka i Svensk Uppfödningslöpning?

18 november 2021

På lördag är det V75 från Jägersro med Svensk Uppfödningslöpning som höjdpunkten. Med seger i två senaste upplagorna är Per Nordström åter aktuell när det är dags för årets tillställning. Jämfört med tidigare upplagorna ställs han dock mot "omöjlige" Tetrick Wania...

Hemmatränaren Per Nordström står givetvis i centrum när det vankas V75 på Jägersro. Inför storhelgen har han varit uppe i sina gamla hemtrakter i Boden och på Bodentravet som bjudit upp succétränaren:
– Jag hade ett snack med David Zimmer (travbanechef på Bodentravet) vid ett höstmöte med Norrbottens travsällskap. De ville ha upp upp mig nu när det gått bra och höra lite om hur jag tränar med mina unghästar och så. Det var trevligt, berättar Per Nordström som dock inte har någon hemlängtan till sitt gamla Norrland:
– Jag har varit nere så länge nu och tappat så mycket kontakt med kompisar och så här uppe. Jag har ju min familj och allt där nere nu så det är inget som drar... Men jag ska åka upp med mina grabbar så de får se litegrann med snön och så.

  • På lördag är det Svensk Uppfödningslöpning och V75 från Jägers. De två senaste upplagorna har varit Per Nordström-segrar i form av Revelation (2019) och fjolårets Islay Mist Sisu.
    I år har stallet med Julia Sisu från spår 4 och Sommerbrise från spår 1.

Du kör själv Julia Sisu av de två, vad låg bakom det valet?
– Hon är den svårare att ha att göra med. Hon är ganska tuff och hård och Sommerbrise är mer okomplicerad så det känns mycket lättare att låna ut henne.

Sommerbrise kunde i sitt uttagningslopp leda runt om på 1.13,8a/1 640 meter och Julia Sisu slutade tvåa i sitt uttagningslopp på tiden 1.13,5a/1 640 meter i samma lopp som Tetrick Wania:

– Det fanns inte så mycket kvar i Sommerbrise och hon avslutade ganska snabbt och bra. Hon var vaccinerad efter loppet näst senast så hon fick ta det ganska lugnt och var inte så hårt jobbad. Nu är det lite tätare med starterna och det borde göra att formen är bättre än vad det var i försöket.
– Julia Sisu fick ju strykas på grund av feber näst senast (Svampen) och tycker även hon ska vara lite vassare nu med tät start. Jag kommer trycka av allt jag kan och försöka öppna.

Eftersom Per Nordström själv kör Julia Sisu har Peter Ingves fått uppdraget bakom Sommerbrise - men något form av taktiksnack kommer inte förekomma:
– Vi ska naturligtvis inte försöka köra mot varann eller försöka hjälpas åt. När starten går kör han sin häst och jag kör min häst. Båda kommer vilja ladda för fullt från början om möjligt att nån av oss tar ledningen, sen får vi se när Tetrick Wania dyker upp.

Jag har ju hört vilken stor respekt du har för Tetrick Wania, men kommer du ändå nånstans försöka testa mot den?
–  Nej, det finns ingen anledning att bråka mot honom. Jag kan till och med tänka att släppa varvet kvar för han blir tung och hade tryckt mot min häst som sedan hade stapplat in i mål. Det är bättre att släppa och haka med. Det är ett stort andrapris med. 
– Målet är inte att göra det surt för honom utan att få så bra placering som möjligt med mina hästar.

Du vann loppet ifjol med Islay Mist Sisu som likt dina båda i år är ett sto. Känner du att årets bidrag är minst lika bra?
– Det är dom absolut. Det är bara det att Tetrick Wania är det vassaste som jag sett på en travbana vad gäller tvååringar. Den är huvudet högre än övriga. Sist satt han och åkte på 12,7 och jag hade tomt i min tank på Julia Sisu. Kör hon (Riina Rekilä) hela vägen med sin så har den 12-blankt i sig. Då går det inte att slå den.

Vilka tider är dina hästar redo för på lördag, tror du?
– Runt 13-blankt på fin bana och jag kommer inte ändra något på mina hästar.

Ägaren till Julia Sisu är tyske Hans Ulrich Bornmann. Från Bornmann har Per Nordström senaste veckorna även fått in profilerna Kate Baldwin och Natorp Bo:
– Han har runt åtta hästar hos oss nu och är en stor hästägare i Tyskland som satsar på bra material. Jag har fullt i stallet just nu så det finns inte plats att ta in något mer från honom, sen kanske man byter ut någon som inte passar eller så. Han har ju några som han tävlar med nere i Tyskland.

Jag har sett att Sommerbrise även fått en helsyster i år, har du någon koll på denne?
– Den har jag koll på men den lär ju kosta lite mer än vad Sommerbrise gjorde...

  • Förutom bidragen i Svensk Uppfödningslöpning har Per Nordström även med Harran Boko i V75-omgången.
    I Gulddivisionen startar han från perfekta spår 1 över 2 140 meter autostart:

– Han står över full distans som alla andra och kommer leda loppet väldigt länge, sen får vi se. Jag får hålla tempot uppe och göra det lite surt för Mindyourvalue W.F. på utsidan för han kommer väl stånka på på utsidan så man får inte maska bort något.

Ja, du vet ju med dig på förhand att det är främst två tuffingar i Mindyourvalue W.F. och Upstate Face i loppet som tål att göra jobbet?
– Så är det ju, men samtidigt så är det Jägers och det är innerspår. Jag kommer köra i ledningen och inte släppa. Vi kör som att vi har bästa hästen, avslutar Nordström med innan det är dags för hemresa till Skåne.