• Hem
  • INFÖR V75: "Hon kan runda det här fältet"
Morotai Degato pris 825
Nyheter

INFÖR V75: "Hon kan runda det här fältet"

27 januari 2022

När V75 körs på Östersund den här lördagen är Oskar Kylin Blom i hetluften. Tränaren reser till V75-banan med fyra hästar och tror framförallt att hans Kia Ora kan runda hela fältet i V75-6. Annan han har lite förhoppning på är Morotai Degato (bilden).

10 L.L.LABERO V75-3, 1 640m autostart

– Galoppen senast var bara olycksfall i arbetet. Han har gjort så varje gång han haft framspår bakom bilen, men då har han hoppat tillbaka i trav efter en liten bit. Jag tror det kan ha gjort med att han hade lite tajtare vagn. Det loppet är glömt och han kommer inte göra lika nu på lördag, säger Oskar Kylin Blom.

På lördag startar ni från bakspår över kort, hur ser du på uppgiften?
– Det är bara att försöka följa med i ryggar så länge som möjligt. Det är klart att Nurmos-hästen är en kanon (8 Black And Quick) och han åker ju inte hela vägen till Östersund om han inte tror på chans och när han har framspår är risken att han sitter före mig.
– Jag är nöjd med min häst och tror han duger bra i klassen. Jag känner mig inte slagen men det måste stämma längs vägen. Jag kommer inte köra fram i dödens om exempelvis Nurmos-hästen sitter i ledningen. Då kör vi till slut. Skulle jag däremot hamna före den är jag inte främmande för att köra fram i tidigt skede för den ska få arbeta i tredjespår. 

4 BÄCKLÖS FARON V75-4, 1 640m volt

– Jag vill ligga lite lågt den här gången med tanke på att han bara har 15 starter i kroppen och det här är första gången han möter yppersta eliten. Det är klart det är lite fördel att 8 Alma Prins och 11 Bellfaks har innerspår och jag har ett öppet läge. Skulle han trava och jag skulle hitta till ledningen så tror jag chansen ökar, men de har en annan hårdhet i kroppen än så länge. Kommer de på honom för enkelt så räknar jag inte med att han strider mot dom redan nu. 

– Samtidigt vill jag testa och starta honom i och med att han är så pass bra i ordning och form. Då tycker jag det är värt att testa att utmana. Jag tror han gör ett riktigt bra lopp, sen om det räcker till en etta eller fyra får vi se.
Hur tror du han hanterar spår 4?

– Det är inte perfekt. Han kan bli lite ivrig från start så det kan finnas liten galopprisk. VI får hoppas att han travar och då är det bara att köra framåt. Normalt släpps han till ledningen. 

V75

9 MOROTAI DEGATO V75-5, 2 140 m auto

Det blev ju mest ett slags lopp i kroppen senast, var det också vad du ville ha?
– Jag var ju optimistisk på förhand och vet att han duger bra i klassen. Jag hade också sagt innan att jag ville ha lite ryggar. De stötte så tidigt bakifrån och att han skulle gå så länge i tredjespår var inte värt det. Då körde jag hellre på chans och han var sparat med allt. Han har gått framåt en del med det loppet. Nu är det annat läge och förhoppningsvis kan vi få ryggar sista 7-800 meterna. Då är vi en av de som kan speeda fortast över upploppet.

Han är ju en av de mest härdade i klassen av de som startar nu men så har ni bakspår mot 1 Gooner och 6 Phoenix Photo. Hur går du in i loppet med honom, känner du ändå att ni kan stöta er mot dessa?
– Ja, men det tycker jag. Jag vet att han trivs bra på vinter och med brodd och allting. Jag känner mig absolut inte slagen mot dessa hästarna och jag tycker han är minst lika bra om inte bättre än vad de är. Skulle det bara stämma och han får resan och gör om det han gjorde på Bollnäs när han slog Digital Dominance - det finns ju ingen i det här fältet som gör om den prestationen han gjorde på Bollnäs. 

– Jag vet att han fungerar så bra med skor och det väger också in att det är en bra chans. Han är som effektivast när han får gå i ryggar och få speed. Jag förstår att man rankar ner honom efter senast men jag kände att jag hade mycket i tömmarna och det räcker för mig. Tar man tre hästar ska man absolut ha med honom. Det som talar för Morotai är att han tävlat i Silver länge och möter betydligt enklare motstånd den här gången.

Om taktikvalet:
– Gooner är ju väldigt startsnabb så det kan hända att jag chansar och tar rygg på Gooner. Det kan bli närmsta vägen till mål att köra på chans. Vi får se lite när starten går. Som jag läser loppet så är där kanske ingen annan än Phoenix Photo som kan gå i dödens. På vintern kan det alltid luckra upp sig och bli luckor. Då kan det vara värt att chansa invändigt. Jag skulle aldrig våga ta bort han (på V75).

14 KIA ORA V75-6, 2 140m volt (20m tillägg)

Man kan tycka att hon underpresterade senast men kollar man loppet hon gick och tiden så var det väl ändå rätt bra...?
– Ja, hon gick ju ett nytt rekord och då ska man komma ihåg att hon faktiskt hade halsinfektion. Jag var ju först väldigt besviken efter mål och tycker hon skulle varit tvåa (slutade fyra). Jag tycker hon går ner i klass den här gången och tycker hon ska kunna runda det här fältet. Bakspår på 20 meter, det kan bli många i vägen och långt fram, men jag tycker hon är bästa hästen i fältet.

Du känner att du har henne så pass bra i ordning?
– Det tycker jag. Om jag ska ranka mina så skulle jag sätta Kia först. Hon är den som tål att göra mest jobb och hon möter billigast motstånd, så man man väl säga. Jämfört med vad hon mötte senast och där finns ingen Unique Juni och de där. Den som är värst emot är 13 Super Sarah, men hon har också bakspår. 3 Precious Thing från start ser ut att vara en bra häst, men jag tror inte hon har den hårdheten att hon kan stå emot Kia Ora över ett upplopp. Rent kapacitetsmässigt tycker jag hon ska runda det här fältet.

Slutligen; Prix d'Amérique på söndag, vem är din vinnare?
– Det blev svårt nu när Face Time Bourbon ströks. Just i år har jag ingen jättekänsla. Jag brukar gilla Davidson du Pont och han hade ju vunnit senast om han inte drivits. Han är mycket väl den som kan vinna.
Jag tycker inte där finns någon så där det här året som man känner "den där vinner loppet". Det kommer bli ett spännande race och många som kan vinna i år, avslutar Oskar Kylin Blom.