• Hem
  • INFÖR V75: Hemmatränaren har fortfarande lika kul
ERIK BERGLOF
Nyheter

INFÖR V75: Hemmatränaren har fortfarande lika kul

15 september 2022

V75 körs på lördag från Färjestadstravet med Unionstravet. I omgången startar hemmatränaren Eric Berglöf två hästar som vi har kollat läget med. Därtill tycker den snart 70 årige hemmatränaren att det fortfarande är lika kul med travet.

Vi synar till en början de två V75-startande till lördagens omgång:

V75-6: 11 CURIE (kusk: Petter Karlsson), 3 160 METER VOLT

Efter två segerlösa säsonger har hon i år tagit tre segrar. Vad säger du om Curie?
– Hon har gått väldigt framåt. Hon var väldigt bra även de två säsongerna och kunde lika gärna vunnit ett par lopp redan då. Det var lite otur tycker jag, men nu har hon haft lite mer tur. Hon avslutar alltid fantastiskt bra och hon är en sån som alltid går till slut.

Har hon förändrats mycket den här säsongen jämfört med förra?
– Hon har givetvis blivit ett år äldre men även mycket starkare och lite bättre från start. Hon var seg ut från början med galopprisker förr, men nu har hon stabiliserat sig och sköter sig perfekt.

På Solvalla senast var hon ute i tufft motstånd men avslutade väldigt bra över upploppet?
– Ja, Petter (Karlsson, kusken) sa att hon gick 10,7 under sista varvet och det är inte dåligt att sen lyckas gå ute i spåren så det var bra.

Uppgiften nu på lördag?
– Det är tufft att vinna och står lite hårt inne på pengarna, men jag blir inte förvånad om hon blir 3-5:a nånstans. Jag tror hon öppnar rätt så bra därifrån sen får hon ges ett lopp i ryggaroch så får vi se om det löser sig. Då kan hon nog vara med rätt så skapligt, i alla fall.

"Han kan göra en del jobb själv"

V75-7: 10 BILLY IDOL JET, 2 640 METER AUTO

Från spår 12 på Jägers senast blev det väl lite av en omöjlig uppgift redan på förhand?
– Ja, vad fan... De körde ju ingenting där ett varv när Örjan kom till ledningen med Zorro Wind. Och jag förstår ju att Örjan inte vill köra så fort när han leder. Han tog upp och vi satt ju alldeles för långt bak. Min gick ungefär lika fort som den som vann till slut, men det hjälpte ju inte. Han var jättefin hästen.

Han har ju innan det varit riktigt bra för dig!
– Jag har varit jättenöjd och aldrig varit några problem med honom. Det är en snäll och hjälplig häst som kämpar väldigt bra och kan göra lite jobb själv.

Det blir debut över 2 640 meter nu på lördag och med bakspår - hur ser du själv på det hela?
– Jag tror han klarar distansen, det vet jag ju inte. Jag har ingen aning om han startat i något långlopp förut, men han känns väldigt stark och pullar ingenting så han lägger aldrig iväg några krafter. Jag tror det kommer gå väldigt bra, men vi måste givetvis ha tur från bakspår.

Känns han som någon du eventuellt kunnat avancera framåt med vid lågt tempo?
– Han kan göra en del jobb själv men att kliva fram tidigt är inte något jag direkt ser framför mig. Får jag en bra rygg, så och gör ju en del jobb själv. Han gick i dödens på Brambling näst senast och gjorde där ett djävulskt avslutningsvarv.

Har du hunnit känna någon botten i honom ännu eller känner du att där finns mer att visa upp?
– Jag tror han har gått framåt ytterligare. Han har varit sliten i fötterna i senaste starterna så han får gå med aluminumskor bak men det tror jag inte ska sätta ner något. Jag tycker han har bäst chans av mina två.

"Trivs på sättet jag driver det nu"

År 2020 valdes Erik Berglöf in till travets Hall of Fame. 3 mars nästa år fyller Berglöf 70 år gammal, men än är han kvar i travets krävande bransch;
– Det är ett djäkla jobb. Man ska fara och flänga överallt och köras fort på dagarna och iväg på nätter i hästbussar. Det är ett tufft liv. Det är klart det tar på kroppen, säger Berglöf.

Är det lika kul som förr?
– Ja, men det tycker jag. Jag tränar häst varje dag och så, men jag är inte iväg på trav lika mycket som förr och har inte lika många hästar längre. Jag har ju även en bra kusk i stallet i form av Petter Karlsson. Jag trivs på det sättet jag driver det nu med lite mer lugn och ro.

Avslutningsvis - V75 på hemmaplan, är det speciell känsla inför lördagen?
– Ja, det är alltid trevligt med Unionstravet på Färjestad för det är ju en av de största dagarna vi har. Jag hoppas vi gör bra ifrån sig så jag får lite glädje av dagen.