• Hem
  • INFÖR V75: "Betyder så mycket för mig"
Disco Volantejenny
Nyheter

INFÖR V75: "Betyder så mycket för mig"

16 september 2021

På lördag är han tillbaka. En av Gulddivisionens främsta profiler genom åren, Disco Volante. Och när man tänker Disco Volante tänker man minst lika mycket på hans radarpartner; Jenny Gustafsson. - Han betyder så otroligt mycket för mig, säger Gustafsson inför lördagens comeback.

Med 82 starter i karriären än så länge och över 5,4 miljoner kronor på kontot tillhör Disco Volante toppen inom svensk travsport. Senast vi såg honom var 12 juni där han slutade på en åttondeplats i Jämtlands Stora Pris.
Efter den starten fick han värdefull sommarvila.
– Han behövde få en paus. Han hade startat var fjortonde dag i sex månader ungefär så han behövde vilan och bli glad igen. Det blir tufft för honom med värmen på sommaren och så mycket insekter och lite gräsallergi, säger hans skötare Jenny Gustafsson.

När man tänker Disco Volante tänker man minst lika mycket på Jenny Gustafsson, som varit och är valackens bästa kompis genom vått och torrt.
– Han betyder jättemycket för mig. Jag tränar honom själv, förutom när jag är på semester. Förut körde Stefan Melander honom i varje fortkörningsjobb och jag körde jogg-turerna, men senaste två åren är det jag som kört honom. Stefan får köra honom när jag är på semester.

Gustafsson fortsätter:
– I början klarade jag inte av att köra honom, han var för tuff och stark för mig så då körde Stefan honom. Sedan har han sett att det gått bra mellan oss och då har jag fått köra honom. Jag är bara glad för det. 
– Han har varit tuff att köra och vi har gjort allt är på hans vis så han ska må så bra som möjligt. Du får en helt annan kontakt med hästen. I början satt jag och körde honom i två timmar bara för att han skulle bli avslappnad. 

Fin - och lite tung om magen

Tre månader efter senaste starten är det nu dags igen. På lördag gör Disco Volante comeback i Uno Sweds Minneslopp (Gulddivisionen) på V75. Sista snabbjobbet inför lördagens start gjordes under torsdagen. 
– Han var fin. Han är ju lite tung och han är rund om magen. Han kan bli lite vass första starten eftersom han inte startat på länge. Så var det förra året, men det är ju för han är löpglad. 

Till lördagens comeback är Disco Volante lottad till spår 1 bakom bilen.
–  Det jag vill se på lördag är att han får ett bra lopp och sköter sig. Han är inte tränad för att gå ut och vinna. Han är tyngre tränad och gått ett lite snabbare jobb. Det är även väldigt bra hästar i loppet och spår 1 kan vara en fälla för honom om bilen går för sakta... Uffe och han brukar lösa det mesta. 

"Inte bara min passhäst. Det är så mycket mer"

Även fast starten i helgen inte är det viktigaste loppet i karriären kommer det ändå stå en nervös Jenny Gustafsson vid bankanten när hennes kompis ska tävla.
– Jag kommer inte se starten. Jag ser aldrig den och kommer vara sjukt nervös. Jag kommer jogga honom lite i skogen och sen kör Uffe (Ohlsson) honom i andra värmningen och redan där kommer jag börja bli nervös.
– Nerverna försvinner aldrig när han startar. Är det några andra stora lopp med de andra där jag vill att allting ska gå bra med hästarna kan jag bli lite nervös, men när han startar... Det är så jobbigt. Han är inte bara min passhäst. Det är så mycket mer.

I skrivande stund är Disco Volante anmäld barfota runt om, är det tänkt att han ska gå det?
– Det är bra om att han ska gå barfota fram och eventuellt superlätta aluminiumskor bak. Han springer lika fort med skor som med utan framskor. Han touchar lite mindre på ett knä om han går barfota och får lite annorlunda steg i starten. 

Digital Class

Digital Class

Förutom Disco Volante sköter Jenny Gustafsson även om Digital Class. Efter två raka V75-segrar tidigare i våras har stoet under sommaren fortsatt visa storstilad form, men som ändå inte räckt hela vägen fram till seger.

På lördag startar stoet från spår 13 med dubbla tillägg över grunddistansen 3 140 meter.
– Hon har en sån otrolig form den hästen. Det är som Stefan säger; Hon har sitt livs form. Det är tre tusen meter och hon är stark. Det är tufft men hon brukar alltid gå bra till slut och hon känns bra hemma. Hon kommer gå barfota fram.

Finns det nån typ av rättvisa så är det på lördag stoet mycket väl kan slå till igen.
– Hon är så otroligt dålig från start och det gör ju att hon alltid får slita sista varvet i tredjespår. Hon går bra till slut, men det är för hon startar så dåligt. Hon har tyvärr inte lärt sig det med åren. De kommer antagligen hålla ett bra tempo och köra fort sista varvet. Hon är värd en seger.