• Hem
  • Högaktuell outsider - på både V75 och GS75
Dahlman
Nyheter

Högaktuell outsider - på både V75 och GS75

2 februari 2023

När det vankas fint V75 på Solvalla denna lördag är Jimmy Dahlman med i ropet. TIllsammans med Portofino ska de tampas mot flera kulltoppar och nog tror tränaren på sig själv och sin häst. Därtill syns Dahlman även vid söndagens Grand Slam 75!

Till lördagen har vi stekhet V75-jackpot som väntar oss på Solvalla! I V75-4 körs även Margaretas Tidiga Unghästserie för fyraåriga hingstar/valacker med 300 000 kronor i förstapris.

Bland de startande i loppet hittar vi 7 Portofino. Efter ett tyngre fjolår verkar det som att fyraåringen hittat rätt i årets två första starter.
– Han är under kraftig utveckling. Man känner efter varje lopp och varje träning att han blir bättre och bättre. Han är mitt affischnamn för den här säsongen, säger tränaren Jimmy Dahlman.

  • Senast blev det V86-seger på Solvalla, var du själv lite förvånad över hur bra han gick?

– Alltså, jag visste att han skulle vara bättre än vad han var i årsdebuten. Även om det inte var en wow-tid så var det bra tryck i honom hela vägen. Jag var väl inte jätteförvånad men väldigt nöjd med insatsen!

"Som mål att vara i toppform på lördag"

  • Du årsdebuterade honom 18 januari och gick sen ut på V86 25 januari. Vad var det som gjorde att du ville starta så tätt?

– Lördagens start hade vi som plan när vi ställde av honom i slutet på förra året. Vi hade som mål att han ska vara i toppform nu på lördag. Vid årsdebuten gick han med full fart över mål och var inte supertrött och då sa vi att vi gör ett lopp till för att få mer poäng och ett lopp ytterligare i kroppen. Han tog årsdebuten så bra så då kunde han lika bra starta nästkommande vecka också.

  • Vilka förhoppningar har du inför lördag mot det här motståndet?

– Det är det tuffaste loppet han varit ute i än så länge, men jag har ju förhoppningar att vi kan vara bland de tre-fyra främsta. 
– Det kommer kosta för mycket att sätta sig i ledningen så det kan jag bara glömma. Jag har en plan att försöka ta mig ner så fort som möjligt och gärna tredje utvändigt. Det hade varit drömmen, sen vet man aldrig vad det blir...

  • När jag kikar runt överallt ligger ni långt ner på ranken...?

– Det är väl för det är jag som kör, säger Dahlman lite skämtsamt och fortsätter;
– Jag vill köra mina hästar själv. Jag vill vara en tränare som både tränar och kör. Har ägarna annat önskemål så får man givetvis ta det då, men prio ett är att jag ska köra själv alltid.

  • Ändrar du på något inför lördag?

– Jag provade rycktussar på torsdag morgonen och det gick jättebra så vi ska köra med det för första gången på lördag.

V75

3 LINO BAND (GS75-7)

Var rätt blek under hösten men vann starkt senast igen. Var det skönt att äntligen sätta dit en seger igen?

– Alla mina hästar var dåliga i höstas förutom Portofino. Jag hade problem med fodret och sen fick alla hästar vila. Lino Band har tränat bra och innan årsdebuten på Gävle (16 januari) hade han inte gått ett enda tufft jobb. Jag visste han skulle vara bättre senast.

– Det är lite hans årstid nu med halvhårda banor och torr luft. 

  • Hur känns det när du kollar in startlistan för hans del med bland annat 10 Winterburn?

– Är Lino i form så är han ju bra. Sist på Solvalla var det ett billigt lopp men han har gått framåt med det. Jag hoppas ta mig till ledningen och att Winterburn kommer så tidigt som möjligt så jag kan släppa till den. 

JIMMY DAHLMAN OM:
  • Planer finns för att flytta hem till Skåne eller hålla sig kvar i norr...

Jag känner mig hemma här uppe. Jag har varit här uppe sedan gymnasietiden och var bara hemma under loven hos Lutfi Kolgjini. Jag har aldrig haft en känsla för att flytta hem igen.

  • Att starta på V75 och sitt stall idag:

Det är bra reklam att starta i dessa loppen. Jag hoppas kunna visa upp att jag har fina hästar så jag kan få in lite fler starthästar.
Det är klart att man är mer spänd innan loppet, men när man sätter sig i vagnen så tänker man inte på det. Man är så fokuserad och tänker inte så mycket på det.
Det är kul att folk pratar om ens hästar och det är kul att vara med i dessa loppen!

  • Dagsstatusen på stallet och ambitionen:

Jag tycker det är roligt att hålla på med unghästar och vara med från början. Det är häftigt, men det är viktigt att ha starthästar så man kan vara med på V75 och så. Det är där hästägare kan få upp ögonen för mig.

Jag har absolut plats för fler hästar i stallet. Jag tänker bara på att komma dit jag vill. Jag vill komma upp på en nivå med 50 hästar i stallet (20 idag) och jag kommer jobba arslet av mig tills dess. Det är en dröm jag har!

  • Han vill både ha varm- och kallblod:

Jag har bara ett kallblod idag. Just nu är inga av mina ägare intresserade av kallblod men jag skulle gärna vilja få in kallblodshästar med.

Följ Travstugan på Youtube