• Hem
  • EXKLUSIVT: Sista turen till tävlingsbanan för Hans-Owe
Sundberg
Nyheter

EXKLUSIVT: Sista turen till tävlingsbanan för Hans-Owe

25 november 2021

Tidigare i höstas meddelade Hans-Owe Sundberg att han slutar som travtränare. Vad som först var planerat till årsskiftet har nu blivit ändrat till sista november. Den här fredagen gör Sundberg därmed sin sista utselning när Selected News startar i Solvalla Grand Prix.

Det var den 18 oktober som Hans-Owe Sundberg meddelade att han slutar som travtränare. Efter över 50 år i branschen var det tänkt att Sundberg skulle avsluta karriären till årsskiftet och där stall Svante Ericsson tar över gården.

När Travstugan tog ett snack med Hans-Owe inför Solvalla Grand Prix-starten för Selected News gav han dock nya besked;
– Den sista november blir sista dagen, säger Hans Owe Sundberg och fortsätter:
 Jag har ju pratat om december men så ville Svante flytta över lite hästar 1 december. Tjejerna som jobbar för mig börjar 1 december hos Svante och då ville han ta hit några hästar. Vad ska jag då stå där för när han ändå ska ha hästarna som jag har kvar. Då kan han lika gärna ta över 1 december.

Om beslutet att slutet närmar sig:
– Jag har ju landat i beslutet. Då gör det inget att det blir en månad tidigare. När man väl landat i ett beslut förbereder man det. Då gör det inget om det går lite snabbare. Jag är en ganska pigg pensionär men jag blir 72 år i februari och jag har hållit på med det här sen jag var 14 år. Det känns på nåt vis att det är rätt tid. Det gör inget att det blir en månad tidigare, förklarar Sundberg.

På fredagen är det dags för årliga fyraåringsloppet Solvalla Grand Prix. Hans-Owe Sundberg har vunnit loppet vid två tillfällen. 2010 segrade han med Lutfi Kolgjini-tränade Juggle Face och 2006 segrade han med egentränade Smashing Klipp.
Vad minns du från segern 2006 med din egna häst?
– Han var i väldigt bra form då och jag kände mig väl inte slagen på förhand. Han hade gått bra i loppen men vunnit sällan men var i väldgit bra form då. Vi fick ett bra lopp och kunde avgöra mot favoriten D.J.Seabrook. Det blev ganska enkelt.

Går det att hitta likheter mellan Smashing Klipp och ditt bud imorgon, Selected News? Att det liksom är två hästar som ständigt kämpat i tuff konkurrens?
– Nja, det är svårt så. Smashing hade ju lite svårt att vinna lopp och det tycker jag egentligen inte Selected har. Det är bara det at marginalerna inte varit med. Han vill vinna och försöker alltid. Det enda var väl att Smahing Klipp var ite rejälare från start och kunde lita lite mer på honom och ladda hårdare. Det var hans fördel på det viset, men annars är väl Selected en tuffare häst.

Selected News

Selected News

Om du ser till årets säsong för Selected News, är du nöjd med den?
– Jag är inte nöjd med utfallet. Han kändes jättefin innan Kungapokalen sen var det bara pannkaka av allt. Sen var det nåt över sommaren som störde honom och hann inte komma igång till derbykvalen. Sen efter det har han kommit igång och känns fantastisk fin för dagen. 

Ni har alltså ingen hum om direkt om vad det var som störde?
– Nej, vi fick inte fram något på värdena. Någonting var det för han var inte sig lik. Så som han såg ut när han vann näst senast, det är så vi vill ha honom som under treåringssäsongen. Han krigade men gjorde inte det några starter i år. Vi fick aldrig någon hum om vad det var.

Dagsstatusen på honom nu då?
–Han känns nästan piggare än någonsin. Det var oturligt senast att han galopperade men det tog Magnus A Djuse på sig som begärde för mycket från start. Han kan öppna hyggligt om han själv vill, men det går inte att begära det av honom. Man lär sig för varje lopp man kör honom.

Säsongen har varit lång för många nu, men känner du ännu att han är i toppskick till Solvalla Grand Prix?
– Han känns jättefin och den här hästen har mer i kroppen. Han kommer utvecklas fortsatt, det är jag fullkomligt övertygad om. Han blir kvar i stallet hos Svante Ericsson och ägaren bor ju på gården. Svante får möjligheterna nu att ta över. Selected News ska få det här loppet nu sen blir det en paus och ladda om för nästa säsong. Vi får ta det här året för vad det var, vilket var lite oturligt. '

Nu när du sen avslutar karriären, kommer du ändå ha koll på dina tidigare hästar?
– Ja, lite av unghästarna och en sån som Great Skills är ju kul att följa. Man kommer hålla ett öga på det men knappast så att jag kommer åka runt på trav. Jag gör som alla andra och tar tv:n till hjälp, där är det inga problem.

Så, imorgon är det alltså sista arbetsdagen med starthäst och i ett så stort lopp som Solvalla Grand Prix.
– Ja, så är det. Jag har vunnit det med egentränat och med Luddes och sen varit tvåa två gånger (Charrua Forlan 2014 och Eldorado B. 2018), så det är klart det är roligt lopp. Jag hoppas Selected får till ett bra lopp och sluta långt fram men det är inte realistiskt att han slår en sån häst som Önas Prince. Vi hoppas på ett fint lopp och att han avslutar året på ett positivt sätt inför nästa säsong.

Njut nu av kvällen imorgon, Hans Owe
– Det ska jag göra!