FABRICE SOULOY
Redaktion

"Det blev en Sunday bloody Sunday"

Det var med en tacksamhet i magen jag mötte söndagen - men när väl dagen var över var det Sunday bloody Sunday över det hela.

Visserligen hoppades Jägersro på 4 000 besökare i lördags, där det istället blev 2 929 enligt siffrorna från Svensk Travsport. 
För mig var ändå lördagen en enda stor succé på alla möjliga sätt. 

  • Stämningen på plats var som förr och det var som att vi hittade tillbaka till den travsporten vi vill ha.
    Välbesökta läktare med besökare som bjuder på stämning och tävlingar som höll god klass. Därtill var matupplevelsen femstjärnig!
Det var lätt att lämna Jägersro i lördags med ett leende på läpparna - men lika belåten lördagen var, ja lika dyster blev söndagen.

I samband med morgonkaffet möttes vi av de fruktansvärda rapporterna från Frankrike kring Galius.
Allt kring dödsfallet verkar närmast otäckt och obehagligt.

Travsporten är inte så vacker som vi tror att den är. Snarare går den åt det motsatta hållet för varje år känns det som. Min syn på travsporten är sådan idag att jag knappast ser det som en slump kring bortgången av Galius. 
Nog fan finns det något lurt där nånstans.
-----
Att travsporten inte är särskilt vacker går ganska enkelt att utveckla.

Det drivs till höger och vänster och årligen beklagas det över reglementen mellan travländerna. Det dyker upp påstådda dopingfall hipp som happ som rena rama vardagsmaten numera, International Trot-loppet innehåller hästar som sprutas i det ena och det andra (ja, även svenska...) - och det värsta som finns är det som sker nere i Frankrike.

Jag kan säkert fortsätta vidare, men det är åtminstone lite vad som bekymrar en.
-----
Efter Galius-bortgången var det ändå ett Prix de Bretagne som skulle köras och visst var vinnande Hip Hop Haufor imponerande stark.

Jag satt och mös i tv-soffan när ledande Ampia Mede SM blev förbipasserad sista biten och slutade fyra, en placering som innebar att han inte kvalificerade in till Prix d'Amérique.
I slutändan blev det ändå korrigering av resultatlistan och plötsligt var Ampia Mede SM trean i loppet.

Sunday bloody jäkla Sunday. 
  • Jag kommer aldrig finna mig i att se Fabrice Souloy i listorna, vad än folk säger och hur långsint jag än må verka som.
    För var dag hans namn står med är en förlust för travsporten. Och en verklighet över hur jäkla skevt vi har det idag. Och hur mycket det rubbar min kärlek till sporten.

Lika belåten och nöjd jag blev över lördagen - ja, lika jävlig blev till slut söndagen.
Martin Engström