• Hem
  • Derbyt 2021: "Jävligt glad att få vara med"
Global Bad
Nyheter

Derbyt 2021: "Jävligt glad att få vara med"

30 augusti 2021

Nästa söndag körs ett av travsportens mest anrika lopp; Svenskt Travderby. I startfältet syns bland andra Global Badman med Daniel Wäjersten; – Jag är bara jävligt glad att få vara med.

Som så ofta förr är det stortränare som Björn Goop, Daniel Redén och Timo Nurmos som utgör favoritskapen i Svenskt Travderby. En annan som även är med i startfältet är Daniel Wäjersten. 
Vid förra tisdagens derbyuttagningar lyckandes han sluta tvåa med sin Global Badman bakom vinnande San Moteur.

Global Badman, som flera gånger visat att han tillhör kulltopparna med tredjeplats i Svensk Uppfödningslöpning samt seger i E3-finalen ifjol, har i år haft det lite svårare. 

Inför tisdagens Derbyuttagningar reste han till Jägersro med dubbla galopper i bagaget.
Från spår 8 i försöket avancerade Wäjersten ute i spåren med 1 200 meter kvar, placerade sig utvändigt om San Moteur, och gick i mål starkt som tvåa och därmed klar för Svenskt Travderby.

– Ja, jag vet inte vilken ände jag ska börja vid. Det var väldigt roligt. Jag tog ett beslut och tog lugn, lugn träning inför kvalet. Det var det enda som jag kände skulle kunna lösa problemet. Nu får vi se med täta starter.

I finalen lottades Global Badman till spår sju över de 2 640 meterna.
–  Han duger inte mot de bästa från det läget. Vi kör lite på chans och hoppas tjäna en bra peng. Det kanske känns tråkigt att säga så, men jag är bara jävligt glad att vara med. Det är så svårt att kvala in. 

Daniel Wäjersten hade även med två ytterligare under derbykval-kvällen. 
Stoet Clandestine galopperade tidigt bort sig i kval till Derbystoet och den som möjligen var Wäjerstens hetaste chans under kvalkvällen, Berra Steel, gick inte att kännas igen i sitt försök som sexa på tiden 1.14,2a/2 640 meter.
– Han fick ett bra lopp och kom i mål på 14,2. Han har ju tidigare vunnit lätt på 15,4 över 3 140 meter/volt, men så är det.
–  Det var första långresan och han var lite dålig i magen och det blir så väldigt tydligt på den här nivån med så många formtoppade hästar. Det blir tydligt när man inte har en häst i ordning.