• Hem
  • Berglund om nyförvärven och helgens V75
Oscar Berglund
Nyheter

Berglund om nyförvärven och helgens V75

14 oktober 2021

Oscar Berglund är en av V75-tränarna som besöker Solänget på lördag. Med sig har han Mellby Galanga och Ronja Boko. Dessutom har stall Berglund utökat med ett par profiler under hösten - och snart är även hans stjärna tillbaka!

Oscar Berglund är Östersundstränaren som med säsongerna klivit fram alltmer och gjort sig ett starkt namn, framförallt i norra Sverige. Och nog siktar stallet på att göra sig än starkare.
Under hösten har stall Berglund fått in flera starka nyförvärv; så som Dwayne Zet, Emile Zola Sisu och Giveitgasandgo.
– De kommer ju från en hylla som man aldrig fått titta på tidigare, även om alla tre kommer med lite stökig bakgrund. Alla tre har ju bevisat vad de kan och nånstans är det ju skillnad att tävla på Solvalla och här uppe i Norrland. På ren grund kommer de ha extremt mycket att hämta alla tre, sen hoppas man att de kommer tillbaka till sin normala nivå. Då kan vi ju kunna tävla över hela Sverige, säger Oscar Berglund.

"Något utöver det vanliga"

En av nyförvärven som han lyfter fram allra mest är Dwayne Zet som tidigare tränades av Daniel Redén:
– Det känns som en riktig skjutare och ingenting som jag tränat förut. Han har krånglat förmodligen av en anledning. Bara för han imponerar hemma, så är det väl inte bara att anmäla och tro att det blir succé. Möjligen är han lite speciell, men av det jag känt hemma så är han något utöver det vanliga.

Är han rent av den du känner är den bästa du någonsin tränat?
– Det tycker jag. Han är imponerande, har ju resultat och mött hästar som varit kulltoppar i princip hela tiden. Det känns lite annat, men man måste ändå ha respekt för bakgrunden. Både med honom och de andra två (Emile Zola Sisu och Giveitgasandgo). 

Har du varit i kontakt med de tidigare tränarna?
– Jag har faktiskt inte haft någon kontakt. Förutsättningarna med Dwayne Zet var ju att jag tillsammans med de som köpte honom pratade med Daniel Redén om att tävla med brodd och det trodde inte han var några problem. Det var en förutsättning för att vi skulle handla. I övrigt har jag inte haft någon närmare kontakt. Det brukar bli att man börjar med blankt papper.

Har du någon plan på eventuell start med några av dessa?
– Dwayne Zet kom i superförfattning så han ska starta den 26 oktober på Östersund och tanken är att sikta mot V75 på Eskilstuna (6 november). De andra två är lite längre bort.

I stallet har Oscar Berglund även Pleasure For Cash. Högkapable sjuåringen har efter sitt förmaksflimmer kommit tillbaka start och tongångarna låter positiva:
– Han känns lite pånyttfödd faktiskt. Vi har varit på extrema kontroller hela sommaren och inte lämnat något till slumpen. Han har gjort fyra maxtest. I princip fyra lopp med maxprestation med full utrustning, för att kontrollera hjärta och organ. Allting har sett bra ut. Han är friskförklarad sedan ett bra tag sen så han startar nog om några veckor.

"Svårt se hur Racing Brodda/Unique Juni ska räcka till"

  • Oscar Berglund tar på lördag resan till Solänget. I V75-6 selar han ut Ronja Boko och i avslutande V75-7 startar han med Mellby Galanga.

3 RONJA BOKO (V75-6)

– Hon såg fin ut senast och Magnus A Djuse var nöjd. Loppet där höll ingen vidare klass, men man kan inte mer än vinna. 

Vart ser du henne helst på lördag?
– Gärna i ledningen. Hon är väldigt startsnabb i volt och jag har haft koll på det här loppet länge. Stå på start i Diamansto på Solänget är ju perfekt, men hennes startvolt ser tuff ut. Jag tycker 1 (Nymke Brigadoon), 2 (Clandentine), 3 (Ronja Boko) och 4 (Honfleur Mearas) är riktigt bra hästar. Jag tror hon tar ledningen och blir förvånad ifall Djuse släpper.  Det är från ledningen hon kan ha möjligheten att rinna undan.
– Det är lite för bra hästar emot för att säga att det är en bra chans. För att sammanfatta är hon väl ett streck i mängden.

Tror du hon kan stå emot sådana som Racing Brodda och Unique Juni?
– Jag tror inte de räcker till, om jag ska vara helt ärlig. Ur spelsynvinkel har jag jättesvårt att se dom gå runt tretton hästar när det är så pass bra hästar från start. Min kanske kan 14,5 på distansen och Daniels (Clandenstine) kan säkert ännu fortfare. Då bör det vara omöjligt för de att hinna ikapp. Hade jag haft någon på 40 meters tillägg hade jag tyckt det var omöjligt.

3 MELLBY GALANGA (V75-7)

– Det är ju en kanon i grunden och säkert kapabel för Gulddivisionen i framtiden. Han har varit väldigt speciell och typiskt Maharjah-vass. Jag hade tätt samarbete med Emilia Leo för ett par år sen och då var det naturligt att vi testade han i monté. När han gick så pass bra var det att vi fortsatte, men sista halvåret har han blivit annorlunda så då har vi testas sulkylopp. 

Berglund fortsätter:
– Jag är lite arg på mig själv att vi inte testat sulky tidigare med tanke på hur pass bra han är. Han har i regel varit för bra i de loppen han varit med i. Kapacitet för lördagar har han haft hela sitt liv. Lite arg på mig själv är jag att vi krånglat med monté. Vi får hoppas vi får ta igen lite förlorad mark nu. Montésadeln har vi kastat. Nu ska han visa vad han kan i sulky. Han har aldrig förlorat ett lopp med brodd så tanken är att tävla på i höst och vinter och framförallt på V75.

Om lördagens V75-uppgift:
– Stenhårt lopp och betydligt tuffare än jag räknade med. Kapaciteten för att möta dessa och slå dom har han alla dagar i veckan, men ser väl inte riktigt hur det ska gå till över 1 640 meter. Gissar att det kommer bli för långt fram men att han går ett bra slutvarv. Han är säkert bland de tre-fyra, men hade det varit ett halvvarv eller varv längre hade han haft bättre chans. Jag tror han vinner på V75 längre fram, men har lite svårt att se det redan på lördag.