• Hem
  • Banchefen inför V75- och årsfinalen på Skellefteå
Jocke johansson 670x432
Nyheter

Banchefen inför V75- och årsfinalen på Skellefteå

29 september 2022

Det är bråda dagar för Skellefteå-chefen Joakim Johansson. På lördag arrangerar banan V75 och som även är säsongens sista tävlingsdag. Travstugan hörde med travbanechefen om hur det känns inför den stora dagen!

  • Det är inte vilken vecka som helst utan i helgen körs det V75 på Skellefte', hur har det varit i veckan för dig?

– Det har varit full sprutt. Vi som är de mindre banorna har ju inga organisationer som är gjorda för att ha sådant här egentligen, om du förstår hur jag menar.
– Det är ju denna här och en till som är väldigt stora och i övrigt är det mer vanligt tävlande som vi hanterar väldigt väl. Vi samlar ihop oss. Vi har fantastisk många intresserade och kompententa människor här i bygden som älskar trav, så det är inga problem att lösa.

  • Att det dessutom är redan är sista tävlingsdagen för året, känns det lite tråkigt?

– Mja, lite så är det, men vi kommer att börja isa banan efter denna årsfinalen, tro det eller ej. Det är en himla tid för oss här uppe. Det kan komma snö och vilket väder som helst, så övergången innan det blir vinter och minusgrader är knepig. Det är som på våren med tjällossning och så där. Vi har lite samma problem som på våren. Vi kommer köra tre vinterdagar nästa år på riktig ordentlig isbana, så vi kör januari och februari och sen har vi dessa uppehållen innan och efter det.

  • Hur ser förutsättningarna ut på Skellefteå inför V75-dagen?

– Det ser bra ut! Vi har lagt ner mycket resurser på vår anläggning och banan har också varit prioriterad del under en längre tid sedan jag kom in för 1,5 år sedan. Ifjol regnade det varenda tävlingsdag i stort sett och i år har vi haft jättebra väder. Banan har varit superfin och är det inte så att det vräker ner i dagarna så kommer det bli bra förutsättningar

Selmer I H

Hemmahoppet Selmer I.H,

Gällande publikantalet blir det svårt att estimera hur många som kan tänkas besöka Skellefteåtravet.
Däremot är restaurangen fullbokad och banan kommer även bjuda på en del aktiviter:
– Vi kan bara mäta restaurangen och den har varit fullbokad i en dryg vecka. Vi har två restauranger och det är 300 personer. Övriga fungerar det väl så att man gärna vill veta hur vädret blir först. Vi var 1 500 personer häri fjol och då hade ST kampanjen med fri entré. Nu tar vi liten nätt slant och så får vi ju hoppas på liknande och gärna lite till.

Om vad man kan vänta sig som besökare:

  • Hur ser du på det här med inträdespriset, som tenderar att skifta lite mellan banorna hur mycket man vågar ta?

– Inträdesfrågan är knepig. Det är min andra sväng här, då jag var har på 90-talet med. Jag har svängt med åren. Samtidigt som vi har bekymmer och tufft på många sätt så ska det finnas ett värde i den produkt som vi levererar. Jag tror inte lösningen på publikkrisen är att allt ska vara gratis. Däremot så är det värt att diskutera hur mycket det ska kosta.
Johansson fortsätter:
– Vi tar 100 kronor på lördag och då ingår programmet. De 350 första besökarna bjuder vi på en tårtbit för vi fyller 70 år och vi har underhållning samt hur mycket barnaktiviteter som helst, med fri entré för barn så klart. Det är ingen stor summa som man måste betala för att komma hit en STL-dag. 

  • Ser man till restaurangen kostar det 695:- för trerättersmenyn och då ingår även en dryck till.

– Det känns bra och folk är glada och kvittrar som fåglar och bokar. Det är inte någon som nämnt nånting. De får en trerätters, ett bubbelglas och det ingår en dryck till maten, travprogram och entré och du sitter inomhus med allt vad det innebär. Det har vi fått god respons på och har du bara något vettigt så är folk beredda att betala. 

"Det är spännande V75-omgång"

  • Hur ser du på själva V75-omgången, är du nöjd med startfälten?

– Jag är jättenöjd, det måste jag säga. Det är jämn och bra sport. Vi Norrlandsbanor får alltid höra att det är skiktat. Per automatik säger man det. Om vi pratar V75 som är en stor spelform så vad är problemet med det? Det gav fem miljoner kronor ifjol så det måste vara spelmässigt intressant, i så fall. Det är ju inte skiktat på så sätt att det är sju storfavorit. Det är en spännande omgång med välfyllda startlistor!

  • Hur ser du på hemmabanans bidrag i V75-loppen, finns där någon du vill lyfta fram?

– Det är kul att vi har representanter i alla V75-avdelningar och det är väl 5 Olly Håleryd (V75-4) och 14 Selmer I.H. (V75-6) som är de två som sticker ut från hemmalaget och som känns hetast.

JOAKIM JOHANSSON OM:
  • ...Att köra V75-dagen början på oktober och förändringen nästa år:

– Det är tufft att locka folk, så är det. Det sker förändringar nästa år. Vi kör inte denna dagen nästa år utan vi kör en sommaronsdag nästa år. STL valde plocka lördagen och ersätts med full rikstotoomgång sista onsdagen i juli. Det känns bra och det är annan spelform. Det är ingen lördag och jag har väl vissa synpunkter på det, men att tjurskalligt hålla tag i en oktober-dag som är jobbigt för oss vädermässigt kontra att göra något bra med rikstotopengar i slutet av juli när folk är lediga med norrmän på semester, så är man ju dum. VI har större förutsättningar att lyckas med något bra då!

  • Att populära publikdragaren Skellefteå AIK spelar bortamatch på lördag:

– Det är det första vi gör när tävlingskalendern är lagd och vi vet att vi har en hockeylördag. Då samtalar vi med med varandra om det är möjligt att deras match den helgen är bortamatch. Då är vi evigt tacksamma. Vi har ett evigt samarbete, sen kan ju inte de styra allt, men de vet om det och de försöker och de två senaste åren har de haft bortamatch den här dagen!

  • ...Deras klassiska Midsommardag

– Vi hade 100 kronor även under Midsommardagen som är jättestor dag för oss. Då kom det 3 000 personer. Dagen är speciell för oss och är traditionsrik och vi har varit uppe på 8-10 000 några år och haft dubbeltrav samt rikstoto-dag där för några år sen.
Den har varit på för låg nivå och min ambition är att den ska komma upp i 5-7 000 igen. Den är så rotad i bygden.

  • Kvalitén uppe i norr:

– Det har hänt mycket här uppe i norr och det är viktigt att tänka på. Kvalitén på sporten har höjts och vi har kört fantastisk travsport i sommar. Det beror mycket på Petri Salmela, Sandra Eriksson som blommat ut och Hanna Olofsson är duktig och detta har höjt våra tränare. För tio år sedan var vi chanslösa vid rikstoto men nu är det inte så.

  • ...om de 1,5 åren som chefstjänst på Skellefteå

– Mycket är sig likt från förr när jag var här på 90-talet i väldigt många år som sportchef. Som bana har vi förändrats mycket. Vi hade ett gäng stora tränare förr som Stig Lindmark som dominerade här uppe och i trav-Sverige. Det är liksom härlig miljö att vara i lokalt med de som håller på med hästar. Det är en djäkla passion och helt fantastiskt. jag är en föreningsmänniska och det här är en stor förening och det är så kul att vara i en sån.
Sedan har vi våra utmaningar, så är det. Det är klart att de känns mer eller mindre tuffa att komma tillrätta med, men travsport är för jäkla läckert!

  • ...han saknar att stå framför tv-kameran:

– Det kan jag göra, det vore dumt att säga annat. Det var en otroligt rolig tid, men man kan väl säga att jag jobbade hårt och veckopendlade från Skellefteå till Stockholm och hade ytterligare perioder med annat arbete. Jag blev tvungen att ha lite andra perspektiv på livet. men det var jäkligt skoj. Perioden där med onsdagstiden på Solvallas stallbacke med livesändningarna där var så otroligt rolig tid. Sånt kan man tänka tillbaka på.

  • ...eventuellt inhopp i trav-tv:

– Jag gjorde en minicomeback för ett antal år sedan men det var lite för tufft. Man får vara nöjd med det som är gjort och får glädjas åt det och det är kul att folk tyckte det var kul. Folk kommer fram och frågar om man ska göra det igen men allt har sin tid!

Följ Travstugan på Youtube