• Hem
  • V75 Östersund 9 juni 2018

V75 Östersund 9 juni 2018

Vi drar oss norröver och bevistar Östersundstravet för lördagens V75. Sportsliga höjdpunkten är Jämtlands Stora Pris i V75-6 där Prix d'Amerique-vinnaren READLY EXPRESS gör årsdebut men likväl kommer sluta som stor, stor favorit till segern och 700.000 kr in på kontot. I V75-7 får vi se ett ekipage som imponerade under Elitloppshelgen, nämligen italienarna Alessandro Gocciadoro och VOLNIK DU KRAS, även de kommer bli stora favoriter till segern. Jag är ingen större fan av "att gå på det alla andra gör" och inte ta hänsyn till de negativa saker som finns. Jag gaddar båda favoriterna och går för större pengar!

V75-1

6 PANTHER FACE imponerade på fint sätt senast och har nu tre raka viktorior. Voltstart och springspår är inget hästen kan utnyttja nämnvärt och det finns risk att ekipaget får en tuff inledning. 1 MINNESTADS EL PASO tycker jag har sett fin ut länge och kanske, kanske kan det gå vägen med ett smyglopp från bricka 1? Detta blir min tipsnick i loppet med en viss grad av chansning. 10 GLOBAL UNLIMITED står sig väl i klassen men där väljer tränare Svante Båth att inte optimera utrustningen riktigt ännu. Med överpace kan hästen komma in i matchen. Tokskrällen 5 TOUTRE tyckte jag såg jättefin ut senast och körande Ove A Lindqvist ansåg att det var segern som rök när de inte kom loss tidigare. Nu är det Kaj Widell upp i jollen och det ser jag som väldigt positivt då Kaj är duktig på att förvalta halvchanser. 11 MR GOLDEN QUICK står lite halvhårt inne i loppet men formen ser god ut och kanske kan överraska med rätt lopp. 4 DORINDA är svårbedömd då hästen startat en gång per månad och nu ska starta tätare. Avslutade positivt senast och formen verkar sitta där.

Ranking: 1-6-10-5-11-4

V75-2

Loppet kallas för Storsjöpokalen och är ett lopp i Silverdivisionen. Favorit ser 3 NOBEL AMOK ut att bli och det säger jag inte emot utan hästen blir min tipsnick i loppet. Robert Berghs sexåring såg ut att vara på tårna senast, men det blev tyvärr galopp i sista sväng. Öppningen första 500 metrarna hade då varit efter 1.05,6 och jag anar att det satte sig i benen till slut. Lite lugnare upplägg att förvänta sig nu och jag tycker att 3 NOBEL AMOK är en helt okej spik i omgången. Jag förväntar mig att 5 M.T. INSIDER tar ledningen och släpper till 3 NOBEL AMOK, sen tror jag att enda hotet är just M.T. INSIDER i rygg på ledaren. Men där får Robban hålla tätt helt enkelt. Spik. 2 MICHELANGELO ÅS ska givetvis inte negligeras, men min förhoppning är att det blir till att syna dödens och då är det fördel 3 NOBEL AMOK. OBS! Om 3 NOBEL AMOK skulle strykas vill jag ha 2 MICHELANGELO ÅS som förstareserv på Lilla systemet. Detta för att jag då tror att denne sitter i ledningen efter en bit. Om 3 NOBEL AMOK tror jag 5 M.T.INSIDER är värst emot och därav rankingen nedan. På stora systemet är alla tre hästarna med.

Ranking 3 (5-2-1)

V75-3

Kallblod över två volter och pannan är i djupa veck... 7 B.W.STURE står bra inne i loppet, har toppform, toppläge och toppkusk. Det går bara inte att sätta tipsnicken på någon annan i loppet. Hästen är skaplig ut och jag är tveksam till att någon svarar när körande Örjan Kihlström kommer ångandes. 5 BRENNE BRAKAR har väl inte haft flytet med sig i V75 på slutet, men vann i ett billigare gäng senast. Formen ska alltså vara bibehållen. Min klara tvåa i loppet. 12 ART NÖKKVE har även denne formen i god dager och står mycket bra inne på andravolten. Skrällen 10 BRO VIKING står också bra inne i loppet på tillägget. Här kanske inte formen är lika given om man tittar i programmet, men tränare och kusk "Frasse" Fransson är positiv till uppgiften och det tar jag på allvar. När norrmännen kommer på besök måste man ha varningslampan på. I Norge är det förbud mot körspö och detta kan ge effekt när de sedan ska tävla i Sverige där det är tillåtet. 6 EIDSHAUGDJERVEN är trög ut men spurtstark som få. Kanske kan körande Veronika Bjugge få fart på sexåringen på svensk mark? Kul med kvinnlig körsven i kallblodssporten, det är vi inte bortskämda med! 11 ÅDNE ODIN står lite hårt inne på tillägget men vann lätt senast. 4 BJÖRLIFANT kommer från J-O Persson och det räcker nästan i dessa sammanhang. Hästen har varit borta sedan april men kan inte nonchaleras.

Ranking: 7-5-12-10-6-11-4

V75-4

Är ett lärlingslopp med spårtrappa och redan där har man lagt in parametrar som gör dessa lopp otroligt spelvärda, eller om ni så vill omöjliga att tippa. Favorit blir rutinerade Oskar J Andersson bakom 9 HOSSIANA BOKO och hästen har varit jättefin i två starter efter lite vila. Hon har i båda starterna fått press i ledningen och stått emot på bra sätt. Nu blir det ett lite annat upplägg där hon ska gå bakifrån, men bli inte förvånad om Oskar hittar fram tidigt och får överta ledningen. 3 MELLBY ELEGANT har gjort en start efter längre vila och gjorde det strålande då. Hyfsat rask ut och kan vara först fram att överta ledningen. Väljer kanske att släppa till 9 i senare skede? 13 HOPE AND DREAMS gör sällan en dålig insats. Står byngligt på det och kusken skulle jag säga är bäst i monté. Men med hästens kapacitet och ryggar på slutvarvet så kan det ändå gå. 8 ILE SAINT LOUIS har förvisso pausat två månader, men Timo Nurmos hästar brukar komma ut i tävlingsslag så det oroar inte nämnvärt. Spåret reder kusken Sandra Eriksson förhoppningsvis ut då hon är tipp-topp i jollen.

Ranking: 9-3-13-8

V75-5

Åke "Guldtand" Lindblom är positiv på sin 1 CHAPUY som är startsnabb. Över 1640 meter måste det vara en bra vinstchans från ledningen och detta blir min Tipsnick De Luxe i omgången och jag spikar! Hästen har ett enormt imponerande rekord över medeldistans från senaste starten. CHAPUY fick då lifta med i rygg på färske V75-vinnaren ZACK'S ZOOMER som har knappa 1,9 miljoner i intjänade stålar medan detta lopp är stängt vid 250.0000 kr... Jag går på att CHAPUY helt enkelt är bäst. 10 VICTORY TOPLINE har aldrig förlorat men det är ett tufft spår över distansen. 2 LUXURY BRODDE är startsnabb och kan eventuellt snuva min spik på piken. 8 TOREADOR ser ut att vara på gång rejält, men från åttondespåret kan det strula de luxe.

Ranking: 1 (10-2-8)

V75-6

Jämtlands Stora Pris och omgångens troliga största favorit, 10 READLY EXPRESS.  Det är väl inte så mycket att säga om det, 21 segrar på 25 starter säger väl allt. Hästen har inte heller gjort någon dålig årsdebut under sina sex levnadsår. Tränare Timo Nurmos säger att hästen är i tävlingsform och "på väg tillbaka i form" och att det eventuellt blir start i Boden redan nästa lördag. I min värld betyder det att detta inte är det viktigaste loppet framöver och jag garderar därför med hästar som har absolut toppform. Det känns mest som dumstrut på att sätta tipsnicken på någon annan än Prix d'Amerique-vinnaren READLY EXPRESS, men som 8 HEAVY SOUND presterat på slutet väljer jag ändå att sätta nicken på denne. Visst kan det bli spårproblem från läget, men löser det sig bör hästen vara med i striden. Där bakom känns det tunnare och jag nöjer mig med lås på dessa två. Ska man nämna reserverna så tror jag att 3 LOVE MATTERS är på väg uppåt i form och vi har nog inte sett allt från denne herre ännu. 9 DIAMANTEN har inte nått upp i kapacitet heller och man undrar ju om det ska lossna någon gång..?

Ranking: 8-10 (3-9)

V75-7

8 VOLNIK DU KRAS blir favorit efter en fin insats under Elitloppshelgen. Körande tränaren Alessandro Gocciadoro var omutlig under helgen och körde in fantastiska summor till sina hästägare. VOLNIK DU KRAS tog då ett märkligt steg på upploppet som jag kallar galoppsteg. Tydligen ska hela rörelsen vara längre (fler hovisättningar) om jag förstått domslutet rätt och italienaren klarade sig från diskvalifikation. Enligt intervjuerna blev hästen skärrad av något på banan och de ska nu sätta på något liknande "jordbländare", så att hästen inte ser marken och kan bli rädd igen. Jag bortser i vilket fall inte från händelsen och väljer att gardera. Inte bara pga denna osäkerhetsfaktor, utan även för att hästen går upp i klass och möter hårdare motstånd från ett dåligt utgångsläge. Frågetecken också för distansen 2640 meter som hästen, mig veterligen, aldrig startat över. Ett varningens finger för att Alessandro kör för offensivt över den dryga distansen! Där bakom kan jag tänka mig flera olika scenarier och målar på med penseln. 4 VÄSTERBO GROSBOIS gör bra lopp hela tiden utan att få sticka dit nosen först. Är det en så kallad "icke-vinnare"? Jag är rädd för det, men även icke-vinnare vinner ibland, konstigt nog... Jag sätter dit tipsnicken på VÄSTERBO GROSBOIS denna gång då hästen bör sitta bra på det från detta läge. Där bakom har jag svårt att rangordna ekipagen.

Ranking: 4-8-10-6-9-1-5-7 (3-11)

Dela inlägg:

Hur spelar ni? Dela gärna era tankar.

Fler aktuella travtips

Färjestad sätter igång V64-veckan. Och väl på hemmabanan är Björn Goop och dominerar. V64-1 Han gladde mig väldigt senast, den urstarke 8 Ready ... Läs travtips