Intervju med Karl

Hur väljer du spikar?

Det beror på hur omgången ser ut. Jag vill å ena sidan hitta spikar med goda vinstchanser men jag vill å andra sidan inte bara följa med strömmen. Jag drar mig därför inte för att spika bortglömda hästar – det vill säga hästar vars chanser att vinna undervärderas. För att hitta spelvärda hästar kollar jag alltid tidigare lopp i lopparkivet inför varje omgång och analyserar även statistik.

Jag drar mig därför inte för att spika bortglömda hästar

Jag läser förstås intervjuer i tidningar och lyssnar på vad aktiva säger i sändningar men kollar hellre i lopparkivet och i statistikbibeln. Eftersom kuskar och tränare alltid är pressade inför tävlingar vågar de sällan lova för mycket eller för litet – för de kommer få äta upp det oavsett –därför är jag som spelare tvungen att ta allt med en nypa salt. Jag litar på min känsla.

Travtips efter magkänsla eller statistik?

Både och. Det är farligt att bara gå på magkänsla men det går inte heller att endast stirra sig blind på statistik. När jag kollar i lopparkivet får jag en känsla för hästens form och så vidare och sedan hoppas jag på att statistiken stärker känslan ytterligare. Det kan till exempel vara hur en häst presterat från ett specifikt spår eller med en särskilt startmetod. Inget får lämnas åt slumpen!

Vilken statistik är mest intressant?

Det första jag brukar kolla på är var hästar på framspår brukar hamna och hur spetsfavoriten presterat i ledningen tidigare. Det säger nämligen mycket om hur loppet kommer bli kört. Jag tycker även att det är småintressant att kolla statistik på om hästar trivs med täta starter eller om de trivs bättre med längre mellan starterna. Statistik vad gäller distanser och startmetoder gillas också.

Vilka är dina 3 bästa tips till en travtips-nybörjare?

Som nybörjare tycker jag att man ska besöka minst en travbana. Där får man lära sig massor samtidigt som man får respekt för sporten. Vad gäller spelet tycker jag att man ska börja i liten skala för att lära sig hur allt hänger ihop – ett bra sätt är att bli medlem på ATG Tillsammans. Med ATG Tillsammans har man chans att med små medel vara med och tävla om de största vinsterna.

  • Kolla på trav så ofta du kan. Du måste förstå sporten för att vinna.
  • Lär dig vad som är vad i programmen.
  • Spela för nöjes skull. Trav handlar både om tur och skicklighet.

Gamla travtips av Karl

Travtips