V75:ans berg- och dalbana

V75 är travets största spel. Och för tillfället är spelformen rent av iskall med ihåliga lopp och snåla utdelningar. Men samtidigt. Där finns något förbannat vackert i V75. Glädje och bedrövelse som en enda berg- och dalbana.

Travspelets stora stolthet V75 är på väg mot fel håll. Ojämna lopp som i sin tur bjuder på låga utdelningar blir allt mindre lockande för storspelarna. Småspelarna däremot har säkert hur kul som helst. Men i längden är V75 i behov av förändring.

Låter raderna bekanta? Ja, det kan vara för att jag gormat om det runt tjugo gånger nu. Och för mig är det obegripligt ifall propositionerna för senhösten och vintern nästa år inte ändras.
V75 senaste månaderna har inte varit någon fröjd för ögat. Varken sportsligt eller spelmässigt.

Ja, för blir det inga ändringar i propparna är det självklart att V7 måste tillbaka.
För att hålla kvar lockelsen att spela på V75. Det bejublade alternativet där man endast fick utdelning vid sju rätt. Man belönades dubbelt upp ifall man fick alla rätt. Det var ett tacksamt och kul alternativ för spelaren. Vilket till sist ATG inte var särskilt förtjusta över och tog bort.

Två lösningar är ett måste, gärna nu;

  • Gulddivisionerna har varit rent av dystra och bjudit på halvfulla lopp med halvtaskig klass som tävlar om 200 000 kronor. Det är givet att Gulddivisionen inte kan fortsätta hamra på nästa års vinter. Tyvärr är det försent att göra någonting åt dagsläget, men ST behöver agera för nästa års propositioner.
    Flerklassloppen är något jag fortsätter tjata om. Som kommer leda till roligare sport och mer lockande för spel.
  • V75 klockan 16:20 måste bort och det idag. Om nu ATG har för mycket stolthet för att gå tillbaka till 14:30, möt aktiva på halva vägen åtminstone. Alltså ändring till klockan 15:00. Så har ni på sätt och vis inte gått tillbaka till det gamla...

-----

Men även fast V75 för dagen inte är något vidare kul att följa för dagen, så finns där trots allt en charm med spelformen. Som gör en lite glad mitt i "misären". Jag är inte enbart bitter kring spelformen.
V75 kan bjuda på gemenskap;

Favoriterna levererar omgång efter omgång och kvar blir det en massa kaffepengar för spelarna att dela på. 
Nej, personligen har V75 inte gått särskilt bra senaste veckorna. I och med de långa utdelningarna, har jag varit långtifrån jakten på sju rätt då jag oftast spelar för stora pengarna. Men vissa dagar njuter man av sju rätt. I gemenskapens tecken.

  • Varje lördag spelar familjen Engström V75. I klicken är det min bror, far och jag som spelar. Brorsan och jag styr skutan och farsan hänger med som stöd. Spelbudgeten ligger på runt 350 kronor varje lördag, så det är knappast så att vi spelar några jättekuponger.

V75 går inget vidare för dagen hos familjen Engström. Vi har varit rent av urusla. Långt ifrån sju rätt. Farsan, som alltid är frispråkig och orädd, har så klart obekymrat kritiserat oss lördag efter lördag. När föregående lördag så väl kom var det en ovanligt offensiv och aktiv farsa i våra konversationer. Han hade fått nog.

"Jag tar tag i det idag", var meddelandet. Och, visst. Gubben som fått in både brorsan och mig på travintresset när vi var små fick väl en chans. Han har ju trots allt fått in en del spel under sin livstid, om än att de mestadels dök upp kring 90-talet. Men man ska alltid ha respekt för de äldre. Och framförallt sina föräldrar.

  • Den här lördagen sattes brorsan och jag på plats. Farsan tog tag i det. Och plötsligt satt vi där med 7 rätt och en utdelning på runt 4 300 kronor.

Pågarna sattes på plats. Och även fast utdelningen på V75 inte var särskilt hög den här lördagen heller, så var det som ett fantastiskt härligt samspel mellan oss tre. Familjen Engström hade ett socialt samspel där högsta hönset satte ungdomarna på plats. Man hittade en charm med det här förbannade travspelet.

Ibland går det att hitta fina sidor med V75. Även fast jag är duktig på att gnälla!

-----

Anders Malmrot klev in som en stormvind och där han bjöd på ändring på Elitloppsupplägget. Därtill har även matfolket på nationalbanan dragit sitt strå till stacken. Solvalla imponerar för dagen!

Det är en närmast olöst och omöjlig gåta att få tillbaka besökare till travbanorna. Det testas knep med att stänga av ljudet för ATG Live-kunderna och istället bjuda på experttipsen på plats. Att stänga ned ljudet för ATG Live har jag väl inte så mycket gott till övers, men jag kan samtidigt förstå varför det görs...

Solvalla är inne i en väldigt spännande period och man märker verkligen vilket jobb banan gör för att locka folk till banorna istället.
Det nya matupplägget (som det går att läsa mer om här via Travronden) är ett härligt nytänk och kan slå mycket väl ut!

Gällande Elitloppet har även Malmrot meddelat att det varken blir Elitloppskval eller något direktflyg från USA i år. Att skippa kvalet är helt rätt.
Visst ska Elitloppet innehålla utländska bidrag, men jag har sällan imponerats av hästarna som kommit över från USA. De är alldeles för få som räcker till här borta.  Jag ber om ursäkt på förhand till alla jänkarentusiasterna, men så är det...

Visst, det var väl skoj med Åke Svanstedt och hans hästar i loppen ifjol, men överlag har det varit pengar i sjön och hästar som inte riktigt räckt till. Till sist har jag glömt bort att hästarna varit här.
Nej, istället ska det bli spännande att se vilka fransoser som kommer hit. Framförallt med prishöjningen till Harpers Hanover.

  • Just 900 000 kronor är väl egentligen fortsatt lite för låg summa enligt fransmännen, men Elitloppshelgen är minst lika mycket upplevelsen på plats.

Fortsätt så här, Solvalla. Ni imponerar! 

Martin Engström

Dela inlägg:

Kommentera inlägg