Tvååringsfrågan och ställningstagande » 7 nov. | Fredagskrönikan -…
Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

Tvååringsfrågan och ställningstagande

I tisdags var det dags för tvååringarna att strida om finalplatser till Uppfödningslöpningen. Vad jag även funderat kring är det där med ställningstagande och avstängnings-hittepå.

Det är på gott och ont som fotbollens Allsvenskan är över.
Samtidigt som fina V75-finaler kördes från Solvalla förra lördagen satt jag i en bil och hade 50 mil hem från Örebro. Supporterlivet är ett vanvettigt men ack så härligt liv!
-----
I tisdags var det dags för tvååringarna att göra upp om platserna för årets upplaga av Svensk Uppfödningslöpning.
Jag kan förstå att där fanns tränare uppåt i landet som svor åt upplägget att köra de två uttagningsloppen på Jägersro. Och hela Svensk Uppfödningslöpning 2019 blir lite vad man gjorde det till.
Jag tycker det är bland det kallaste vi sett på länge.

Inte blev det bättre när Usain Tilly och Pucks Bounce gjorde bort sig båda två. Visst finns där en charm att Daniel Wäjersten fått till en jättetalang i Global Badman och att en sådan som Sören Norberg selar ut en finalist, men i övrigt var jag inte särskilt förtjust när jag vände hem från Jägers.

Efter årets uttagningar hade jag två punkter som surrades i hjärnan på mig kring framtiden för Svensk Uppfödningslöpning: 

  • Det första och det jag väl främst tror på är att strunta i uttagningar. Låt startpoäng avgöra vilka tolv hästar som får göra upp.
    På det sättet undviker man som tränare positionerade långt ifrån Jägersro slippa ge sig iväg på två långresor på kort tid med en unghäst (om de nu går till final, vill säga).
  • Lägg ner tvååringstävlandet. Detta är väl det mest drastiska jag seglade in på vid min bussfärd hem från Jägers.
    Att vara hästägare är ingen ekonomisk fullträff direkt. Därför vill så klart hästägarna få in mycket pengar så fort som möjligt. Det är för allas skull förutom hästens.
    Visst finns där en charm att se talanger som tidigt blommar ut. För min del kan jag dock gärna vänta till treåringssäsongen istället. Låta hästarna växa upp i lugn och ro och där vi slipper dessa bebis-galopperna som knappast gör travsporten till en sevärd tillställning.

----
Italien, detta fantastiska land!
Som liten fick jag uppleva norra Italiens vackra vyer vid flera tillfällen. Alltifrån italienska Rivieran, Milano, Bibione och Gardasjön. Storslagna landskap, vackert språk och överlägset god mat.

Hur mycket är "avstängningen" värd, egentligen?

Vad Italien även blivit bättre på är det här med respekten mot djuren. Det gläder mig att de börjar ta tag i drivningarna på allvar där nere. Att storprofilen Alessandro Gocciadoro fick en tung avstängning över sig var en rejäl signal. Men hur mycket är signalen och avstängningen värd, egentligen?

När det plötsligt var dags för storlopp i Turin förra fredagen var Gocciadoro på plats och fick med hjälp av reglerna ändå tillåtas köra. Trots att hans avstängning inleddes dagen innan, 31 oktober. Som det var sagt till en början i alla fall.
Det har ju haft sina turer kring den här avstängningen, men min poäng i det hela är det här hur vi behandlar avstängningar. Antingen är man avstängd eller så är man tillåten att tävla överallt. Ska det verkligen vara en massa mittemellan, som idag? 

Att tillåtas köra under en avstängning om bara prispengen är tillräckligt stor är något jag inte är jätteglad över. Detta är enligt mig ett stort problem för hela respekten till sporten, sina kollegor och de viktigaste; hästarna.
Ett rent avstängnings-hittepå.

-----
Givetvis är det även inget vidare att vi så sent som igår torsdag fick se Gocciadoro-tränat vinna med svensk kuskstjärna i sulkyn, det här fallet Björn Goop.
Varför kan folk inte börja ta ställning mot det bättre och inte tänka så mycket på sin plånbok?
----

I onsdags kunde man tro att en bomb fallit ner över hela trav-Sverige.

Svensk Travsport hade gjort om sin hemsida och där majoriteten närmast rasade över försämringen. Nej, inte heller jag var särskilt förtjust och förhoppningsvis kommer det ändras till det bättre om ST märker att aktiva inte hittar runt på sajten.
Vad som däremot var det mest bisarra var hur alla plötsligt vågade och ville ha en åsikt. Där om något var det ganska enkelt med ställningstagandet.

Tänk om ni var lika tuffa när det kommer till de lite mer känsligare ämnena inom vår sport.
-----
Finfin travsport väntar oss från Sundbyholm denna helg. 
Snackar vi upp den här helgen för lite? Jag tror nog minsann det. Vilka hästar vi får se!

Trevlig helg,
Martin Engström

Dela inlägg

Kommentera inlägg