Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

Trista nya verkligheten

Vad Calgary Games gav oss alla i söndags var ännu en påminnelse om varför vi älskar travsporten. Det blir en slags imponerande upprymdhet av en prestation vi sällan bjuds på. Och tur är väl det. För när det väl inträffar vet vi närmast med garanti numera att det även är avskedet till tävlingskarriären. Den trista nya verkligheten.

Jag vill påstå att jag aldrig varit av det egoistiska slaget. Jag är snarare typen som bryr mig om andra lite för mycket. Den här gången ska jag däremot dra på en annan rock; den egoistiska. 

  • Jag vill med all önskvärd tydlighet poängtera att hästägarna alltid är de som bestämmer valen de har med sin häst. Så ska det alltid vara och sådant som ska accepteras. Men det ena behöver inte utesluta det andra.
    Jag som travfantast kan ändå ha rätten att få TYCKA. 

Calgary Games värmde verkligen på Jägersro i söndags. Vädret gjorde sitt, men visst höjdes temperaturen ytterligare när fyraåringen skar mållinjen på nytt rekord. En helt ofattbart läcker insats och något vi sällan får bjudas på.
Jag minns ju givetvis fortsatt hur pampig pappa Readly Express såg ut. En av de bästa vi haft inom svensk travsport och som lyckligtvis hann ta sin storseger nere i Paris innan det dystra avskedet från banan blev abrupt på Solvalla.

Nu är däremot sonen Calgary Games den stora konungen i familjen. Readly Express var givetvis något extra, men vad vi fick se av Calgary Games i söndags var en tydlig signal; han kan vara något alldeles unikt. Något vi saknat. Efter att Readly Express skadade sig och Propulsions karriär tog slut har det varit skört med svenska eliten.
Med Calgary Games finns allt hopp för en ny seriös segeraspirant på kolstybben sista söndagen i januari. 

Men så har vi nått en ny trist verklighet. Pengar väger tyngre än framgångar. Så kommer det alltid vara inom travsport. 

Knappt hade Calgary Games hunnit nå fram till vinnarcirkeln. Knappt hade kretsen kring honom fått på sig den gula åtråvärda kavajen - förrän det började planeras för att avsluta tävlingskarriären. Avelskarriären hägrar. För oss utifrån går det givetvis knappt att förstå när vi inte riktigt kan sätta oss in i situationen. Det är förbannat mycket pengar inom aveln att det med åren mer och mer skadat själva sporten.  
Förstå hur jag menar... 

Jänkarna har alltid varit skickliga på att sätta fart på tävlingskarriärerna i tidig ålder, visa upp hästen i ett bländande skick, för att ett ögonblick senare ägna resten av livet åt avelskarriären. Det går att förstå med tanke på pengarna - men för den sakens skull kan jag ändå bli lite bitter över verkligheten. En verklighet som nått fram till oss i Sverige. 

Calgary Games

Om Calgary Games sedan tidig ålder haft problem med någon fis på tvären eller en trasslande led eller muskel hade det gått att köpa. Men så är det inte.
Han är bara ett potentiellt fenomen för sporten att det i sig gör att han i tidig ålder lämnar den.

Om tävlingskarriären är över för Calgary Games vet vi inte riktigt ännu. Det kan mycket väl bli Europaderbyt eller en framtida storsatsning mot Prix d'Amérique, men i dagsläget är jag ytterst tveksam till att vi får ta del av honom mycket längre än till årsskiftet.
Aveln lockar med sina monstruösa pengar.
-----
Tvåan i storloppen tenderar ofta att bli lite bortglömd. Det blir ju lätt så och så är det inom de flesta sporterna. Ja, förutom skidsporten där vi svenskar kan öppna champagneflaskan för 23:e-platser. 

Tvåan i Svenskt Travderby år 2021 blev Önas Prince. Han som varit kullens konung. Den oslagbare. 
I söndags gjorde han åter en toppinsats. Med allt han uträttat den här säsongen var det faktiskt rätt överdjävulskt imponerande hur Önas Prince åter stred på bästa sätt. 

Per Nordström ska vara stolt över sin fyraåring. Det är han också. Därför är det inte mer än rätt att stall Nordström hänger ut rötägg som på fullaste allvar lägger ner tid och energi på att höra av sig och spy galla. Speltorskar med lågt omdöme.

Jag säger som jag alltid gör; HÄNG UT. Häng ut nummer, namn och allt därtill. Vi kommer aldrig bli av med puckona, men likväl kan vi ändå få några att svettas.
-----
Om nu Calgary Games lägger av eller vad han gör, kan vi väl alltid hoppas på Campo Bahia igen. Äntligen är han tillbaka.
Låt oss hejda oss något och ta det varsamt, men intrycket i kvalet fick en inte att bli mindre förhoppningsfull för framtiden. Campo Bahia med Luguaer-kretsen behövs i eliten.
-----
Restriktionerna lättas på riktigt 29 september. Ja, några dagar efter Kriteriehelgen, vilket för travsporten givetvis är trist. Däremot är det en stor framgång för hela samhället och framförallt SM-dagen på Åby som även det här året bjuder på Europaderbyt. 

Trevlig helg,
Martin Engström