Tidsgränsbekymret » 6 sep. | Fredagskrönikan - Travstugan.se
Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

Tidsgränsbekymret

Ja, hur ser vi egentligen på vårt stora flaggskepp, det mäktiga V75? Ja, uppenbarligen ses det fortsatt som en klackspark i parken-spel trots alla miljoner i omsättning från oss speltorskar. Hela bekymret med tidsaspekten måste tänkas över.

För er som har bättre minne än jag minns möjligen att jag redan varit inne och tafsat på ämnet tidigare. Det här med tidsgränsbekymret som jag väljer att kalla det.

V75 är och kommer nog också alltid vara det största vi har. Det viktigaste vi har för sporten men även för spelarna.
Det är där pengarna finns för sporten och det är dit drömmen om storkovan finns för spelarna. Det är en lördag eftermiddag som betyder så enormt mycket för alla. Det är dags att detta även märks av i startlistorna.

Som det ser ut nu är det en ren och skär respektlöshet mot sporten men allra främst mot spelarna

Att hästar som varit ifrån i tio månader tillåts att selas ut på V75 är närmast hånfullt. Visst, att spekulera är en del av att spela på travsport. Men detta är en rätt märklig hantering av varumärket som är det viktigaste och största vi har.
Spelarna har inte en chans att få en vettig koll på hästen i fråga. Det blir chansningar och spekulationer. Och möjligen bara närmsta kretsen kring hästen vet svaret på kring statusen inför loppet.

Jag tycker vi måste införa nån form av tidsgräns som det ser ut idag. Man ska inte få lufta igång sin häst på stora spelformer som V75 och V86. Det ska inte få vara tillåtet att vara så oviss mot spelarna.

Mellby Club selades ut på V75 tidigare i våras efter att ha varit ifrån sedan augusti 2017. Till V86 i onsdags startade Evelyn som inte synts till sedan oktober ifjol och annat färskt minne jag kommer på är Diamanten som var tillbaka på V75 i augusti efter att ha varit ifrån sedan november.

Nej, tränarna i sig gör inget fel. Rent regelmässigt. Så länge de tillåts göra så här så gör de ju det. Det är istället en regelfråga och villkoren som måste finnas för de stora spelformerna som V75 och V86.
Ska man få fart på sin häst igen finns där provlopp att utnyttja. 

Det är dags att ta tag i bekymret. Det är spelformerna värda och allra främst spelarna.

-----

Ibland kan det bli fel. Fel gör vi alla - till och med de som anser sig vara felfria.
Jag om någon vet att det kan bli fel ibland, som enligt de flesta säkert bara skriver en massa strunt.

Men så finns där vissa fel som helt enkelt inte ska få uppstå. 
Stall Björn Goop erbjuder via sin hemsida en del rapporter om stallets hästar. Efter segern i Henning Krafts Minne på Åby 28 augusti bjöd stallet dock på en oerhört smaklös rapport:

"Mellby Free , var nog det finaste jag sett henne 1.11.1 – För att hon skulle förlora behövdes att Björn skulle ramla ur sulkyn eller en jordbävning… 125.000 kr i 1:a pris, jordens fulaste hederspris var det , ägarna ville inte ha o inte Björn heller, sopkorg- Bättre att köpa mer blommor än en ful ingraverad glasbit- Står Henning Krafts minne på den oxså i stor text, vem var han förresten?"

Jag kan som sagt köpa att vi alla gör fel - men det är vara bara ett väldigt ovärdigt kapitel på den sajten och även respektlöst mot sporten i sig.

-----
Årets Elitloppet innehöll trots allt sådana som Propulsion, Readly Express, Dijon och Aubrion du Gers. Det till trots var det en hel del kritik om övriga inbjudna och från vissa stora tränarhåll som skriver i kolumn i riksmedia var det mycket önskemål om Ron Burke. "Demontränaren Ron Burke" som han valdes att tituleras.
Burke tränar Atlanta och det var en hel del surr från stora travprofiler om att Burke skulle få en biljett. Hästen, ja, men kretsen? Aldrig i livet.

Nu har Ron Burke hamnat i klistret igen och gjort bort sig. Han verkar uppenbarligen svag för det där med doping. Det är inte första gången och det är troligen inte sista gången heller. Och förhoppningsvis slipper vi höra hans namn vid nästa års Elitloppet-surr.
-----
Har någon i vårt avlånga travland haft ett lika bisarrt år som Wilhelm Paal?
Halmstad travets aktiva gör sannerligen veckorna till rena rama dokusåpa-festerna efter Christian Fiore, Marcus Lindgren och nu Wim Paals händelse i måndags.

Tidigare i våras uteblev Paal från en styrning på hemmabanan och där tränaren snöpligt fick åka hemåt med sin häst igen. I måndags råkade Wim Paal ut för sabotaget där hans Tobias del Ronco ströks utan hans vetskap. Snacka om att Paal satt färg på travåret.
Det är bisarrt som bara den - som dokusåpa-världen.
-----
Vi är nog många som inte begriper oss på tävlingsprogrammet för travsporten varje år. Vissa dagar är allting bara totalt obegripligt hur de resonerat.
Exempelvis är nästkommande tisdag ett lysande och något roligt exempel.

På lunchen är det trav från Romme där det senare körs kvällstrav från Axevalla samt Solvalla och Eskilstuna.
Ibland är vi verkligen inget vidare på att utnyttja landets avlånga land.

Kalend

-----
Jag förstår gott och väl er som förbannar er över ATG Tillsammans.
All hets från bolag som vill sälja så mycket andelar som möjligt och där system varvar trettionio gånger. Det är så klart vad det är.

Men jag måste stoltsera lite med Travstugan och samarbetspartnern Direkten Ryd.
För ett bra tag sedan nu införde vi Barncancerfonden-andelen där all provision skänks till fonden. Nu har vi nått över 50 000 kronor insamlat och det är både viktigt och vackert vad travfolket kan uträtta tillsammans!

Trevlig helg,
Martin Engström

Dela inlägg

Kommentera inlägg