Tiden går - och travbubblan » 3 sep. | Fredagskrönikan - Travstugan.se
Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

Tiden går - och travbubblan

Tänk att tiden går så fort. I år är det alltså tio år sedan min ohotade favorit vann sin största triumf i karriären; Svenskt Travderby. Och så lite om den här förbannade travbubblan. Den är inte ens närheten av att spricka. Att aktiva ska sitta och arbeta med travsändningarna är något jag aldrig kommer vänja mig vid.

Jag minns ungdomen när skolavslutningen avslutade och sommarlovet tog vid. Man kunde inte känna sig mer fri, lycklig och förväntansfull. En evighetslång sommar av fotboll med kompisar eller sitta i ett träd utanför barndomshemmet och skälla på alla som cyklade på gångstigen.
Ja, redan där tog jag kriget mot de som i mina ögon gjorde fel för sig.

Ett sommarlov varade för evigt. Det var åtminstone vad man trodde där och då. Nu som äldre pågår en sommar i ungefär två veckor innan löven trillar ner. Och inför helgens derbyhelg är jag åter påmind av hur snabbt tiden går.

Jag må vara som en papegoja som upprepar sig vart och varannan vecka, men min ohotade favorit genom alla tider kommer alltid vara Joke Face. Och ja, vi är inne i september 2020. September 2010 passerade han mållinjen som vinnare av svenskt travderby med Erik Adielsson i sulkyn. Visst minns jag segern som igår och visst känns det knappt som att det i år var tio år sedan.

Till hans ära kommer jag väl därför hålla en extra tumme för sonen Ultion Face.
-----

Jag har aldrig varit förtjust i att aktiva tränare eller kuskar sitter och arbetar med travsändningarna vid tävlingsdagar där de själva har ett finger med i spelet nere på banan. För mig kommer det alltid kännas lite oseriöst.
Hur duktig man än är i ATG Live/TV-sändningen så finns det en rejäl intressekonflikt som i mitt fall förstör lite av värdet att följa sändningen.

Att arbeta med travsändningarna idag kräver att man ska kunna tycka till om allt och alla. Så resonerar åtminstone jag. Travbubblan är så pass liten där alla är kompisar med alla, att vi behöver några utan den här intressekonflikten som förblir som ett kliande sår.
Förra lördagen inträffade det hela igen, där tränare med häst till start på V75 även satt uppe i ATG Live-hytten. Det blir därför självklart att personen i fråga då tappar lite av mitt intresse.

Den här travbubblan tycks aldrig spräckas. Och hur man än vänder och vrider på det så kan ni aldrig få mig att köpa hur det finns någon rimlighet att en aktiv sitter och arbetar med travsändningarna samtidigt som de har häst till start nere på banan.

Vi måste kunna ha ett mediaklimat - och seriositet till yrket - även inom travet, där de som sitter i tv-rutan ska kunna tycka till både i positiva och negativa ordalag om så behövs.
Det är ju självklart att de inte sitter uppe i hytten och framför kritik om de har ett intressen nere på banan.
-----
Att inte få vara på Jägersro under en derbyhelg kommer onekligen kännas märkligt. På många sätt väldigt fel.
Mest fel och orättvist känns det givetvis mot hästägarna.

Att få med en häst i Derbyt är en unik händelse som alla hästägare ska få uppleva på plats. Nu blir det inte så och det är givetvis väldigt trist.
Det var därför på sitt sätt kul att se tävlingarna från Charlottenlund förra helgen där ägarkrets fick vara på plats.

Gällande Empire, som jag verkligen höll på i danska derbyt, verkade det vara att hästen blev stänkrädd. Felfritt? Ja, då hade han lekt mot dessa konkurrenterna.

Samtidigt är det just sådant som gör Derbyt så unikt. Derbyt är något som övriga årgångslopp inte är och kommer aldrig vara. Och det bästa av allt med trav är trots allt att det är djur som tävlar. Allt kan fortfarande hända, även fast de mer betrodda i årets upplaga står sig starka.

Trevlig helg,
Martin Engström

Dela inlägg

Kommentera inlägg