Superstjärnesporten » 7 feb. | Fredagskrönikan - Travstugan.se
Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

Superstjärnesporten

Den här sporten känns ganska alldaglig. Skitig och något för alla. Därmed blir det lite svårare att göra något glamoröst av travsporten. Men i Frankrike? Jösses, vilken superstjärnsport!

Jag växte upp med att se travet på tv:n. Det mest minnesvärda från tiden var utan tvekan de jätteskitiga kuskarna efter loppen. Oh, herregud tänkte man. Hur ser de ut?

Svensk travsport är ju öppet för allt och alla, och så alltid varit. Mer eller mindre.
Det är så det ska vara. Amatörer och yngre förmågor ska kunna möta sportens stjärnor. Det är det unika med travsporten som gör den så mycket vackrare än fotboll, ishockey och övriga sporter.

 • I Sverige har vi ju våra stjärnkuskar och stjärntränare. Men det är inte på något vis så att de har kameror efter sig. De delar omklädningsrum med de "lite mindre" och förutom kvalitén på hästarna i stallen, är skillnaden väldigt liten på stjärnan och doldisarna. 

Nere i Frankrike är det någonting helt annat. 
Må vara att det var Prix d'Amerique-dags som därmed lockade några fler intressenter. Men det var något alldeles speciellt att följa de franska storstjärnorna där nere.

De blir verkligen behandlade som superstjärnor. Och travsporten var någonting helt annat än vad jag fått uppleva tidigare.

Jean Michel Bazire och gänget fick vara med på så kallade "selfies" med fans och överallt rörde sig folk med halsdukar med support till en viss häst. Travsporten blev vad fotbollen och ishockeyn är.

Och det häftigaste? Ja, visst var det när Bold Eagle förbereddes för att gå ut på banan till Prix d'Amerique.
Det var en rejäl klick med människor som ville följa varenda steg och varenda minut. Och i högsta hugg stod alla med mobilkamerorna uppe. Travets Lionel Messi, tydligen.

Det var superstjärne-status på hög nivå. Och det var så jäkla häftigt att bevittna. Och det var även en ögonöppnare för svenska statusen.

I Sverige är det spelet som är det centrala. Det är knappast hästarna eller kuskarna som får uppmärksamheten eller det som promotas i reklam. 

Det är miljonjakten och spelformerna. Det är givetvis tråkigt att det blivit som det blivit.
Men argumentet "travsporten i Sverige överlever inte utan spelarna" är väl det ständiga motargumentet så fort man lyfter ämnet.
I Frankrike dock, ja där är travsporten en superstjärnesport.
-----
Och på tal om stjärnor är det ikväll travgalan uppe i Stockholm. Fjolårets "bästa" ska utses och som vanligt lär de flesta ha olika vinnare och olik syn på saken om vem som är den rättvisa vinnaren.
Här är i alla fall mina vinnare:

 • Årets Häst: Mellby Free, Propulsion, Readly Express, Ringostarr Treb
  Min vinnare: Propulsion.
  Det är möjligt att jag gör detta till en rättvise-fråga. Att utse Propulsion till årets häst och Readly Express till årets äldre, alltså.

  Ännu ett år var Propulsion den omutlige kungen av svenska storloppen och sommarens fantastiska resultat kröntes med att besegra Readly Express i årets bästa lopp. Det här är Proppen väl värd.
 • Årets Kusk: Björn Goop, Carl Johan Jepson, Örjan Kihlström, Ulf Ohlsson
  Min vinnare: Björn Goop.
  Svensk travsports store stjärna var även fjolårets gigant. Goop har inte bara gjort sig till en av Sveriges främsta utan även slagit sig in i den tuffa franska konkurrensen på ett sätt ingen annan gjort. Just nu tycker jag Björn Goop är i en klass för sig, även fast en sådan som Örjan Kihlström bjuder på magi då och då.
 • Årets Tränare: Björn Goop, Timo Nurmos, Daniel Redén, Jerry Riordan
  Min vinnare: Daniel Redén.
  Det är med knapp marginal Redén besegrar Nurmos i den här kategorin. För mig är de lika värda utmärkelsen båda två, men så som stall Redén fortsätter växa för varje år och under 2018 körde in över 43 miljoner kronor är starka papper. 
 • Årets Komet: Rebecca Dahlén, Magnus A Djuse, Marc Elias, Emilia Leo
  Min vinnare: Emilia Leo.
  Där finns nog ingen inom sporten, både som aktiv eller som staketkusk, som blivit imponerade av Emilia Leo. Trots sin ringa ålder och rutin bjuder hon på styrningar som emellanåt är helt briljanta. Och minuten därpå gör hon detsamma inom montén.
 • Årets Äldre: Heavy Sound, Makethemark, Pastore Bob, Readly Express
  Min vinnare: Readly Express.
  Ja, här är Readly Express självskriven och stenklar som vinnare. Det ska inte ens behöva kommenteras vidare mer än så.
 • Årets Sto: Conrads Rödluva, Darling Mearas, Mellby Free, Run Chica Run
  Min vinnare: Mellby Free.
  Som vinnare av Stochampionatet och Breeders' Crown tillhörde Mellby Free bland fjolårstopparna. Därtill lyckades hon kriga till sig en stark andraplats i Europaderbyt nere på Vincennes.
 • Årets Kallblod: Eld Rask Månprinsen A.M. Stjärnblomster Tekno Eld
  Min vinnare: Månprinsen A.M..
  Vad finns där mer att säga om denne Månprinsen A.M.? Han blir ett år äldre på papperet, men ute på banan är han lika pigg och spänstig och den totalt överlägsne kallblodskungen över Sverige.
 • Årets Fyraåring: Mellby Free, Selmer I.H., Villiam, Who’s Who
  Min vinnare: Mellby Free.
  Läs kommentar vid "Årets sto". Hade det dock varit tidigare i höstas som jag tvingades utse någon skulle det nog bli Who's Who...
 • Årets Treåring: Betting Gangster, Conrads Rödluva, Global Welcome, Inti Boko
  Min vinnare: Conrads Rödluva.
  Daniel Redéns nya stostjärna vann både Oaks och Breeders' Crown och gjorde det på ett majestätiskt sätt. Intrycket var av bästa sort och får hon bara forsätta utvecklas kommer hon tillhöra stjärntoppen.
 • Årets Tvååring: Belker, Bythebook, Global Adventure, Trix on Line
  Min vinnare: Belker.
  Han har alla ingredienser för att man ska bli lite svag för honom. Dels att han tränas av Sten O Jansson borta på Gotland och inte tillhör något storstall. Och så klart att Belker tillsammans med Torbjörn Jansson segrade i Svensk Uppfödningslöpning och blev Svampen-tvåa. Starka papper under debutåret!

-----
Vinnaren av Olympiatravet får även en Elitloppsbiljett. Jag tycker det är helt rätt.
-----
Även fast vi bjuds på årets svåraste V75-omgång från Solvalla, så är det ju ändå söndagen som är helgens absoluta höjdare. Nere på Vincennes.
Readly Express kan ta revansch på Belina Josselyn och för oss travälskare är det bara att bänka sig.

Trevlig helg,
Martin Engström

Dela inlägg

Kommentera inlägg