Sportens världsstjärna » 14 mars | Fredagskrönikan - Travstugan.se
Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

Sportens världsstjärna

Jag försöker fokusera på något positivt den här veckan. Åtminstone till en början. För det är dags att lyfta fram världsstjärnan lite oftare.

Konkurrensen är stentuff i travsporten. Både vad gäller den inhemska och utländska. Det är hårt jobb som gäller och man får sällan någonting gratis för att bli den störste.

  • Visst är Jean Michel Bazire den idag stora världsstjärnan i travsporten. Men inte långt där bak har vi en viss svensk; Björn Goop.

Jag tycker vi lyfter fram och hyllar alltför sällan. Och när man väl gör det är det försent. Antingen när en aktiv lägger pisken på hyllan eller gått bort. Först där och då kommer hyllningskören.
Därför vill jag ge Björn Goop en rejäl applåd nu, från ingenstans.

Hemma i Sverige är han bland de största vi har. Och han är även den bästa kusken just nu. Och i travets stora hemland, Frankrike, har han blivit högst respekterad och tillhör toppskiktet. Det om något är svårt att bli som utländsk i fransk travsport.

År efter år briljerar han inte bara i Sverige utan även i Frankrike. Därtill hanterar han språket där nere på bästa sätt och ger intervjuer på franska utan problem.

Jag tycker Goop får lite väl lite uppmärksamhet och hyllning för sin ställning i sporten. Han är just nu Sveriges främsta stjärna inom travsporten och det var längesedan någon var så stor som honom. Faktiskt.

Bjrn Goop Sulky

Björn Goop.

-----
Det verkade enklare för måldomaren att sätta dit Horpestad med en nollprocentare på V75, än en betrodd Örjan Kihlström i V75-5.
Jag vill ju ogärna dra det ditåt, men det är en ofrånkomlig tanke i det här fallet.

  • I mitt fall tycker jag rentav att situationen med Örjan Kihlström i V75-5 var klart grövre än Horpestads.

Där finns säkert de som tycker beslutet var fullt korrekt. Och som möjligen inte drar samma slutsats som jag. Det är okej. Man ska få lov att tycka olika och kunna hålla det på en sansad nivå.
Jag förväntar mig knappast några som ställer sig bakom mig i ledet. Snarare att jag får mig en knäpp på näsan från de som tycker annorlunda.

Men det är ofrånkomligt att inte dra det så pass långt att större profiler kommer undan lättare än andra. Det kunde inte vara mer tydligt än här.
Kihlström lämnade Färjestad med en sketen parentes-bot i form av 1 500 kronor, men fick behålla sin placering i V75-5. Horpestad stal de V75-segern av, gav honom böter på 2 000 kronor samt fem dagars avstängning.

Säga vad man vill, men i min värld stinker det. Jag förstår hopplösheten stall Horpestad känner dagarna efter.

Äsch.
Trots en majestätisk On Track Piraten och en Rikard N Skoglund som fortsätter imponera, så var avslutningen av V75 i lördags så oerhört bittert.
Och jag kan bara inte komma över det. Eftersmaken var alldeles för sur.
-----
Ledsen över att fortsätta på den inslagna lite bittra vägen; men hur pass seriöst är V75 egentligen för Svensk Travsport? Och hur seriöst är det mot spelarna?

Tävlingsdagen i fråga är den med högst prispengar och även högst spelomsättning varje vecka. Likväl känns det inte som att man tar den på allvar.
Domarfrågan är ju en sak, där det döms olika från bana till bana. Men vad jag reagerade på inför V75 på Mantorp i helgen? Ja, utan tvekan V75-1.

  • Timo Nurmos selar åter ut Mellby Club. Åttaåringen har inte tävlat sedan 2 augusti 2017. 

Även fast valacken gick ett kvallopp inne på Solvalla i februari är det totalt omöjligt som spelare att värdera hur pass redo Mellby Club verkligen är. Det kan bli en vilsam resa bak i kön nu när han fick bakspår, men det kan även bli en taggad Mellby Club som på kapacitet tillhör de bättre i fältet.

Jag är fullt medveten om att Nurmos i tio fall av tio alltid har i ordning sina hästar. Det handlar inte om vilken tränare det är. Det jag reagerar på är givetvis att man tillåts sela ut till V75 trots att hästen inte synts till på 1,5 år.

Att få "starta igång" sin häst i V75-sammanhang ska aldrig få vara okej. Med tanke på hur mycket pengar som rör sig inom dessa loppen, både för de tävlande och framförallt för spelarna.
-----
Stefan Melander hade väl både rätt och fel i sin krönika i Expressen den här veckan.

Han har väl rätt i sak att man kan kräva en bättre utrustning åt domarna när det gäller stora streckspel som V75. Går det att få tillstånd ska drönartekniken nyttjas så ofta det går. Och även fast det är ett stort problem så har vi några större problem; just tränarna.

Jag tycker det är närmast obegripligt hur vissa tränare fortfarande mörkar i förhandsinformationen om sina hästar. Och, jo. Det är så, det kan ingen förneka.
De behöver inte uttala sig om segerchanser, men det verkar fortsatt krystat att få fram hur hästen ska gå utrustad och vilken vagn den ska springa i. Som att det är världens klurigaste gåta uppe hos fader Fouras på Fångarna på Fortet.
Till det stora miljonspelet V75.

Jag kan inte förstå varför det ska vara så svårt. Det gynnar verkligen ALLA om aktiva skärper till sig och ger spelarna vad de vill ha. De behöver som sagt inte ge oss allt, men sko- och vagninformation är väl något som ska kunna fungera relativt prickfritt. Om alla bara vill.

Det gör det verkligen inte idag och respekten mot spelarna är fortsatt väldigt olika. Vissa tränare ser det som något viktigt och som en stor prioritet - medan vissa obekymrat gärna leker kurragömma innan loppen.
-----
Nästa vecka är det V86 från Solvalla och Bergsåker.
Det känns både friskt och skoj att Solvalla-profilerna Örjan Kihlström, Erik Adielsson och Ulf Ohlsson kör på Bergsåker och inte på Solvalla. Allt behöver inte alltid vara som det är.

Trevlig helg,
Martin Engström

Dela inlägg

Kommentera inlägg