"Riktiga" nationalbanan ökar på försprånget » 8 aug. |…
Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

"Riktiga" nationalbanan ökar på försprånget

Solvalla kommer alltid vara Solvalla och det kommer alltid vara där som Elitloppet avgörs och där de flesta stortränarna huserar. Men vad som utvecklats senaste åren är att Åby gått förbi. Och landets egentligen riktiga nationalbana ökar på försprånget ytterligare...

Den spanska siestan, cervezan och cuba libre-dimmorna är över för det här året. Nu är jag åter hemma i den svenska lunken igen och kämpar med att acceptera tillvaron igen. Allt kan ju inte vara solstolen dagarna långa.
-----
Det är bara att lyfta på hatten åt Åby travbana i Mölndal utanför Göteborg.
Personligen har jag ett rätt negativt förhållande till Göteborgsområdet då mitt hjärta bankar så hårt för Malmö FF - men jag är inte så pass försynt att jag inte tappar förståndet helt och hållet.

Göteborgsregionen har idag Sveriges riktiga nationalbana. Jag har tidigare varit inne på Åbys enorma kliv mot den moderna travsporten och under 2019 verkar deras ledning mot Solvalla bara utökas.

Jag gillar att Åby tänker i olika banor. Vågar göra om. Gör om och gör rätt, helt enkelt. Travsporten 2019 ser något helt annat ut än vad det var för tio år sedan. Det gäller att hänga med.

Blivit årets stora travdag

Åby Stora Pris-dagen har utvecklats till en toppdag. Jag vill hävda att det är årets stora travdag. Framförallt nu när vi får uppleva årets tävlingsdag som ytterligare en femstjärnig sådan.
V75-finaler med garanterad fin klass som kryddas med Ragnar Thorgrens Minne, Stora Sprinterloppet, Åby Stora Treåringspris samt så klart Åby Stora Pris är att höja nivån.

Åby Stora Pris-dagen får övriga tävlingsdagar att kännas som rena rama breddloppen (med respekt för breddloppsdagar...).
Solvalla är den banan som fortfarande står i centret. Nationalbanan. Men i folkmun är det Åby som gäller, det tror jag även den mest frälsta Solvalla-fantasten håller med om.

Med sin moderna anläggning följt av Åby Stora Pris-dagen gör Åby till nationalbanan - vars försprång bara utökas...

Aby

-----
Årets upplaga av Åby Stora Pris är även något extra intressant av helt annan anledning. 
Det hetsiga bråket mellan Lutfi Kolgjini och Fabrice Souloy firar nämligen 20 år. Frågan är om Åbytravet uppmärksammar detta (ironi...).
-----

Är allt bara "hemskt" på Solvalla, då? Nej! Nationalbanan med Anders Malmrot i spetsen gör flera bra saker som är värda att hyllas.

Jubileumspokalen är en kväll Solvalla satsas allt mer på senaste åren. I år gör Malmrot allt för att det ska kunna bli en publikfest av det hela.
Att erbjuda bussresor från flera delar av landet är ett lysande initiativ och något jag vill se mer av från åtminstone landets storbanor. Att det dessutom endast kostar 100 kronor inträde vid förköp är nästan en brottsligt låg entrépeng med tanke på klassen på tävlingarna! 

Därtill ger Solvalla oss en klockren service då de på sin Youtube-kanal börjat livesända kvalloppen som körs innan tävlingsloppen sätts igång. 

-----
Att ursäkta sig med att man slår mot vagnen och inte på hästen är inget jag köper för fem öre. Det må så vara, men likväl ser det närmast förskräckligt ut. Och inget jag vill behöva se när jag tittar på travsport.
Ja, jag är givetvis inne på Hambletonian-tävlingarna förra helgen. Där även svenska storheter bidrog till piskrappandet.

Det sker ramaskri och drev så fort de italienska kuskarna beter sig illa. Däremot var det rätt få reaktioner efter förra helgen på Meadowlands. Svenskintresset är stort för sporten där borta, inte minst under den helgen.
Det verkar påverka folks tyckande, tänkande och till vis del även moral verkar det som.

Att erbjuda spel och sändning till något som uppvisar sådant som vi årligen får se därifrån är närmast tragiskt. Oavsett om det är mot vagnen eller hästen. Någon gång måste det väl få sitt slut?
Jag är väl medveten om att majoriteten inte håller med mig i detta. Och anser snarare att jag borde dra något gammalt över mig. Det är okej att tycka annorlunda.

Trevlig helg,
Martin Engström

Dela inlägg

Kommentera inlägg