Revolutionären » 5 okt. | Fredagskrönikan - Travstugan.se
Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

Revolutionären

Jag tycker verkligen det är dags. Det är dags att lyfta fram Stefan Hultman på riktigt. Damer och herrar, han har revolutionerat hela trav-Sverige.

Liksom många övriga i den här världen har jag tvingats uppleva motgångar. Motgångar som varit psykiskt påfrestande och gjort ens vardag till ett helsike.
Men "lyckligtvis" har jag vuxit upp med en märklig känsla. En känsla som jag på äldre dar upptäckt kommer från min far. Där finns alltid en mening med allt. 

Om så att du plötsligt tvingas tackla den värsta perioden av ditt liv så finns där alltid en mening med allt. Därav har jag varit hyfsat duktig på det där med motgångar.
Och en som stötte på motgångar var Stefan Hultman för ett par år sedan.

Hultman var en av sportens stora stjärntränare som plötsligt tvingades sluta. Hälsan satte ett rejält stopp. Där och då var det ytterst olyckligt. Men så här med facit i hand; det kunde knappast blivit något bättre än så. Egentligen.
Stefan Hultman har tillfört något vi aldrig upplevt tidigare. Han har revolutionerat hela trav-Sverige.

Vad Stefan Hultman tvingades tackla var givetvis helvetiskt. Det var en kamp och förbannat tufft. Men Hultman tillför något vi tidigare aldrig riktigt upplevt. Varje stund i ATG Live är som en fröjd.

Stefan Hultman
  • Hultman säger vad han tycker och tänker. Han gör det med känsla, erfarenhet och kunskap om sporten. Låt gå att han får sitta och babbla speltips då och då. Sådant hör till om man ska sitta i ATG Live, antar jag. 
    Men när får utrymmet att öppna upp kring sina tankar om alltifrån hur det var förr till aktuella händelser på banan... Vi har verkligen aldrig upplevt något större.

Under förra lördagen var även Stefan Hultman igång och tyckte till. Om hur sporten utvecklats och att allting inte är så där fantastiskt. Banorna är för små och kurvorna är för branta. Hästarna springer för fort. Farten på banan i för branta kurvor. Farten dödar.

Det var väl kort och gott vad Hultman sade. Vi är nog många som varit inne på samma sak.
Och han påtalade faktiskt att det inte handlar om skor eller barfota. Det är farten och inget annat. Där finns verkligen ingen i dagens expertroller i trav-TV som vågar tycka och tänka. Om annat än sina tips. 

  • Folk är helt enkelt för rädda om sina egna relationer till de som de kan tänkas kritisera. Därför är Hultman något vi ska vårda och framförallt njuta av så länge han orkar!

-----
I Danmark får hästar tävla tills de är hundra år gamla. Nåja, men på något ungefär...

På måndag är det tävlingar från Ålborg. Och tävlingsdagen till ära gör trettonårige New Lollipop sin 238:e start i karriären.
I loppet startar även fjortonåriga My Gold Queen som gör sin 227:e start samt trettonårige Nero Toft som "bara" gör sin 201:a start.
-----
Dessvärre är det inget som är självklart idag. Därför är det alltid viktig att lyfta fram det vid de få tillfällena;

Mycket snyggt av Solvalla efter storsegrarna i Oaks och Kriteriet att även lyfta fram skötaren. Intervjua denne hårt arbetande själen som haft stor del i hästens seger. Att få ett ansikte och en röst på skötaren är toppen.
-----
På söndag är det storloppsdag på Charlottenlund i Köpenhamn. Danskt Kriterium där Peter Untersteiner har god segerchans med Diamondwind.

I Danskt Kriterium för ston startar vår Donna di Damgård från spår 5 med Ken Ecce i jollen. Där vilar alltid något obehagligt inombords när det är dags för start. Man hatälskar den magkänslan som tar över en under startdag.

Men, nåväl. Det är väl charmen med det här. Spännande blir det i alla fall!

  • Vi hörs åter nästa vecka. Det finns något som närmast irriterar mig, men mer om det nästa vecka...

Trevlig helg,
Martin Engström - @giffelpucko

Dela inlägg

Kommentera inlägg