Rätt upp på läktaren » 11 jan. | Fredagskrönikan - Travstugan.se
Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

Rätt upp på läktaren

Efter stormens eftermiddag var Daniel Redén ute flera gånger om på sociala medier. Han grävde inte ned sig. Istället växte han och skickade upp hela trav-Sverige rätt upp på läktaren.

Det är tydligen 2019 nu. Men på alldeles för många håll i travets värld lever man fortfarande under en sten. Eller fortfarande på 80-talet.
Sociala medier? Informativ och snygg hemsida? Vad är det där för något?

En som däremot står i en klass för sig just nu är Daniel Redén. Det ska vi tacka honom för.
Redén har en av världens största stjärnor i sitt stall, Propulsion. Och lika stor stjärna Proppen är, likadan är Daniel Redén för hela travvärlden.

Det stormade efter Proppens "fiasko" senast. Utan tvekan om det. Det var till och med till den graden att hästen och Örjan Kihlström "trendade" på Twitter. Det är något det, ska ni veta utanför Twitter-bubblan.

Redén grävde aldrig ned sig. Han växte istället. Och han visade en hantering och respekt som alltför få aktiva uppvisar idag. Han skickade upp hela branschens konkurrenter på läktaren.

Daniel Redén är alltid väldigt öppen och informativ på sociala medier. Han delar bilder, videoklipp och texter om sina hästar. Framförallt Propulsion. Precis sådant man vill bjudas på som travnörd.

  • När många av landets tränare knappt kan hantera en hemsida är det dags att skärpa till sig. Se och lära av Redén och respekten han har för travsportens spelare och supporters.
Rede1

Utdrag från Daniel Redéns sociala medier-inlägg efter Propulsions andraplats.

Det är viktigt att poängtera direkt. Även fast där kommer finnas de som tar min text på fel sätt. 
Jag håller med henne i krönikan till punkt och pricka. Även jag är en sådan där typ vars kärlek för till travet är mest för sporten än spelets skull. 

Så, visst kan även jag tycka man borde tänka till lite då och då kring negativ kritik. På sina håll går det helt överstyr alldeles för ofta. 
Men; Det ena behöver inte utesluta det andra. Frånsett rötäggen då.

  • Nu är väl detta ingen motreplik mot krönikan i fråga. Men det fick mig att fundera kring det här med kritik.

Travsporten verkar fortfarande tro att den ska vara förskonad intressenter som yttrar något negativt. Men det vore att leva i det förgångna. Det är bara att acceptera läget. Tyvärr. Inom sportens moderna värld har kritik fått ta sin plats. 

Jag har skrivit om trav i flera år nu. Jag har även följt sociala medier inom sporten/spelet i kanske tio år. Och under dessa åren är det rätt tydligt att kritik inte ska få förekomma mot aktiva. Då blir man lätt stämplad som ett troll. Oavsett graden på kritiken. Så ska det inte vara.

Jag är ledsen att konstatera att travet faktiskt måste, med knytnäven i fickan möjligen, acceptera att negativ kritik finns. 

Och ser man till låt säga fotboll eller ishockey så är det ren vardagsmat att supportrar/motståndarsupportrar/intressenter tycker till. Både på det bra och mindre bra sättet. Och är det någon bransch som alltid upplevts som lättkränkta så är det travets värld.

Jag kan så klart förstå det. De arbetar närmast dag och natt med någon som blir en familjemedlem. Då reagerar man på ett visst sätt när det sedan tar emot. Och där finns självklart skillnad på kritik och kritik.

Tyvärr finns där typer som uttrycker sig osmakligt. Det är det som måste bort.

Personliga påhopp, argsinta SMS och att kalla en häst för lus eller "borde slaktas" är helt åt helvete och något jag aldrig kommer stå bakom. Där har jag helt med att det inte ska få förekomma.

Men KRITIK måste få finnas där. Jag måste kunna skriva att en prestation var underkänd om jag som staketkusk upplevde det som så. Utan att vara ett troll. Annars blir den här lättkränkta branschen alldeles för blek.

Med det sagt återigen; Jag håller helt med Törnqvist.
-----
Jag hade stora hopp på Bergsåker för ett par år sedan. Där Robert Bergh och Svante Båth härjade och bakom lurade bland annat Per Linderoth med flera. Norrland behöver både profiler och stjärnor.
Men efter att Bergh lämnade för Åby och Båth för Solvalla har Sundsvallsbanan inte blivit vad jag för ett par år sedan trodde.

Och förra helgens V75-omgång sågs av 1 352 personer, enligt Svensk Travsport.
Det är en publiksiffra som är bortom all acceptans egentligen. Sedan kan vi så klart fortsätta skylla på starttiderna, men det var ju inget vidare det där...
-----
Visst är det så att jag även "fruktar" en låg siffra på Jägersro denna lördagen.
Hoppas dock Malmöfolket tar sig ut till banan. Vi bjuds inte på någon Propulsion eller Lionel - men det är en väldigt öppen V75:a. 

Nu inleder jag helgen med en tur över Sundet. I eftermiddag är det tävlingar på Charlottenlund. Det får bli en okej start på helgen, det.

Martin Engström
martin.engstrom@travstugan.se

Dela inlägg

Kommentera inlägg