Norrländska romantiken? » 12 apr. | Fredagskrönikan - Travstugan.se
Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

Norrländska romantiken?

Helgen är fylld av topptrav från Umåker, Vincennes och Seinäjoki. Personligen befinner jag mig i Umeå. Det ska bli ett sant nöje och möjligen en romantik till norrländskt trav?

Det var ett antal år sedan senast. Jag har en gång tidigare besökt Umåker travet under Guldbjörken-dagen.
Jag minns dagen med stor värme.

Där fanns en gemenskap och kamratskap mellan besökarna som jag inte upplevt tidigare. Och själva upplevelsen på travbanan var ljuv. Jag kan förstå varför så många romantiserar travsporten uppe i norr. Ja, åtminstone under sommarmånaderna då...

Jag lovade mig själv att besöka Umåker igen. I helgen är det dags.

Det är dubbeltrav, tävlingar fredag och lördag, som gäller och trots en förkylningsbacill i kroppen ser jag fram emot helgen med värme. 
Att besöka landets olika travbanor tror jag är viktigt. Norr till söder. Och det kan få en att öppna upp. 

Jag har alltid haft lite svårt för det norrländska travet. Den tilltalar mig helt enkelt inte på samma sätt som sporten nere i söder, men folket och gemenskapen? Ja, den är på ett romantiserande sätt som den södra inte är närheten av.
-----
I tisdags var det äntligen min tur att få ta del av Johan Lindberg och Stefan Hultman. 
Det var en ögonöppnare som jag ska ta litet grepp om nästa vecka...
-----
Även den här veckan möttes vi av travtränare som gnäller i riksmedia. Jag kan fortfarande inte riktigt begripa varför de ska göra det. Och att det ska fortgå år efter år. Det verkar som att de predikar för kören som redan lyssnar efter.
Landets största travtränare har en makt och en respekterande röst många skulle lyssna på.

Och om de nu har så många åsikter och tycker så mycket är så fel, så ryt ifrån till de som kan göra något. 
Jag vet inte vad för positiv reklam det är för travsporten att någon av sportens största tränare vecka efter vecka suckar djupt i sina rader...

Däremot; Ja, det är förbannat dumt det där upplägget med att två travintresserade får chansen att spela bort 10 000 kronor live i trav-tv varje söndag.
Det bevisar bara att trav bara är en enda grej; en spelprodukt man kan vinna mycket pengar eller bli en torsk i.
-----

Anders Malmrot fortsätter sköta jobbet med Elitloppet på bästa sätt. Inbjudningarna hitintills har varit helt rätt och att Double Exposure fick en inbjudan var förbannat rätt.
Vi behöver ett starkt sto som kan utmana världens kaxigaste och bästar hingstar/valacker.

Och på tal om starkt sto är det en fröjd att följa våran Donna di Damgård som på allvar är på hugget igen efter sin skadefrånvaro och vintervila.
Vinterpälsen är mer eller mindre borta och vår härliga Donna siktas att årsdebutera på självaste Gentlemannadagen. Hon som går så bra ihop med mycket folk...
-----
Det borde vara lag på att tränare och kuskar utanför Solvalla-kretsen åker till tävlingarna där tisdag och onsdagar. Det är kuskarna utanför Solvalla som ger oss tävlingen.

Förr var det Jägersro som var en trist lunk att titta på, men sedan några år tillbaka har Solvalla tagit hand om lunkrollen. Sporten brukar oftast hålla god klass, men det är å andra sidan på papperet. Väl i loppen är det sällan några händelserika tillställningar.
Därför kan folk säga vad de vill om Alessandro Gocciadoro, men han behövs på Valla. Liksom Robert Bergh och stall Kolgjini när de kommer upp till huvudstaden.
-----
Och det slår mig varje vecka. Vilka förbannat starka själar vi har i det här landet. Hästskötarna är värda miljarder av beröm för sitt arbete.

De skötare jag har kontakt med och när jag är ute på banorna och följer arbetet slår det mig verkligen. Ja, varje vecka.
Vilket stenhårt arbete de utför mer eller mindre dagligen. Hela deras energi, själ och lust ges till hästarna och djuret. För att stoet, hingsten eller valacken ska trivas och må så bra som möjligt. 

Att arbeta som hästskötare är inget 40-timmarsarbete. Snarare 140 i veckan, om det nu hade gått. Jag ska börja skriva om hästskötare lite mer. Så ni som är emot sådant "smöreri" kanske inte kommer uppskatta texterna i framtiden.
Men jösses, hästskötarna. Ni förtjänar mer plats i hyllningscentret. Hos mig ska ni få det!

Nu drar vi till Umeå - på med termosbyxan.

Martin Engström

Dela inlägg

Kommentera inlägg