Måste finnas utrymme för påföljder » 23 aug. | Fredagskrönikan -…
Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

Måste finnas utrymme för påföljder

Vi är dessvärre där igen. Där förbannade drivningar drivit en till vansinne. Vad som ständigt märks vid dessa incidenterna är att påföljderna är för tama. Det måste finnas utrymme till rejälare grepp.

  • Först och främst; Jag lovar att inte tjata vidare särskilt länge kring det här. Jag har redan ägnat ett blogginlägg om incidenten i söndags på Tingsryd. Läs inlägget här!
  • Återigen, så jag slipper några mothugg; Jag har inget personligt agg mot Christian Fiore och driver ingen häxjakt mot honom. Vad jag däremot upplever är att regelverket måste förbättras efter det han gjorde.

Det är verkligen anmärkningsvärt hur Svensk Travsport fortfarande agerar som ett gäng kramgoa valpar när det huserar typer som gör bort sig. En fråga jag ständigt ställer mig själv är "Har vi inte kommit längre år 2019? där svaret alltid blir "Nej, uppenbarligen inte".
Och jag ser inte att där finns något starkt intresse för att förbättra heller. Det är nästan det som irriterar mig mest.

När man beter sig regelvidrigt på ett sätt som skadar sporten måste där finnas utrymme för påföljder.

Det som gör mig mest matt i travsporten och det som ständigt testar min kärlek för den är dessa fasansfulla drivningarna som dyker upp då och då. Och som nu även syns i Sverige. Det är inte bara italienarna eller amerikanarna som gör bort sig. Vi har aktiva i Sverige som inte är så mycket bättre.
Efteråt är det bara att gå ut i media och ursäkta sig och sedan vända blad. Uttrycket "alla gör vi misstag", och så vidare... Men nej, nej. Så enkelt är det inte.

Agerar man på sådana sätt som Christian Fiore gjorde i söndags måste där finnas utrymme i regelverket att utdela påföljder. Jag tycker som sagt redan bestraffningen i sig är alldeles för mild. Givetvis tycker Fiore och tränare Laura Myllymaa annorlunda. Konstigt vore väl annars...
Men vad jag skulle välkomna är hårdare tag mot sådana här typer av "misstag". 2019 måste vi ha kommit längre i djurskyddet och synen vi har på vår travsport. Respekten mot djuret.

Efter söndagens lopp genomgick Taiga Woodland en besiktning av veterinär där det inte hittades några märken. Domarbasen Jonny Staf uttalade sig till Travronden att straffet troligen blivit hårdare om så vore fallet.
Och jag vet inte hur ni andra upplever eller känner i bröstet, men för mig kvittar det om en häst har ett, två eller tre rapp över revbenen eller inte några alls. Det är inte riktigt det centrala. Det centrala är hur kusken valde att agera.

För att ta krafttag mot det här på riktigt måste utrymmet för påföljder finnas. Regelboken måste hänga med i matchen nu.
Att bete sig som Christian Fiore gjorde i söndags och sedan ändå tillåtas tävla vidare två veckor till innan avstängningen träder i kraft är på tok för dåligt. 

En del straff ska kunna träda i kraft per omgående. Straff mot sådant som inte hör hemma på våra travbanor.

-----
Minns ni att jag tidigare varit inne på att jag ogillar hur aktiva sitter i tv-sändningarna? Avsaknaden av negativ kritik mot sina "kollegor" som kör ute på banan.
Förra lördagen stack det i öronen för mig igen.

Vid starten av V75-4 orsakade toppkuskarna Örjan Kihlström och Björn Goop omstarter. Just Goop hade en del att göra med en galopperande Inspector. Däremot var det knäpptyst i kommenatorshytten när där fanns klart fog att kritisera proffsen. Som faktiskt redan i V75-1 gjorde bort sig.

När däremot starten av V75-4 till sist gick iväg lyckades Björn Goop få iväg Inspector. Och för det hyllades han direkt med sitt "imponerande arbete".
-----

Till något positivare: De som antogs till proffstränarutbildningen!

Tolv stycken har antagits till proffstränarutbildningen på Solvalla och Wången. Vad som gläder mig är att sex av de tolv antagna är kvinnor.
Man kan tycka att könskampen är ett uttjatat ämne som aldrig tar slut, men jag ser istället en kul signal för vår travsport att den fortfarande lockar både hungriga män som kvinnor.
-----
Det blev en tafflig söndag förra veckan när anmälningslistan för Sundsvall Open Trot kom ut.
Oskar Kylin Blom gladdes åt att Antonio Tabac kom med, men fick efter en stund leta efter ny uppgift då Bergsåker kuppade in Nadal Broline.

Hela ärendet är oerhört olyckligt och inte blir det bättre när Bergsåker försöker sig på genanta ursäkter.
Björn Goop, som tränar Nadal Broline, kan inte hjälpa att det blev som det blev så klart. Däremot är det rätt tydligt hur de lite större namnen är värd mer än de mindre. Det är en oerhört trist verklighet som åter bekräftades.
-----
Spännande helg på ingång.
Helgen spenderas över sundet och på Charlottenlund. Donna di Damgård går ut i stoderbyt och samma dag årsdebuterar även Cash Crowe.

Trevlig helg,
Martin Engström

Dela inlägg

Kommentera inlägg