Ironins dromvärld » 3 aug. | Fredagskrönikan - Travstugan.se
Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

Ironins dromvärld

Där vilar så mycket ironi över travsporten idag att jag, som är stor fantast av ironi, egentligen lever i en drömvärld. Nu är det väl inte riktigt så, men ni förstår... Det fortsätter argumenteras till höger och vänster. Spelarna har blivit av ett virke som aldrig skådats eller som travsporten tvingats hantera.

Allting går framåt, i utveckling och teknik, och så även spel på hästar. Nu har travsporten hamnat i en sits de inte verkar hantera riktigt. Travsporten som överlag lever i en förgången värld.

  • Spelare som plötsligt kräver mer än bara en liten del av kakan. Vi vill åt hela där enda intentionen är rättvisa.
    Det är så klart inte mer än rätt.

Det enda som gått framåt i travsporten och vad gäller utveckling, är väl att vissa stall skapat sig sociala medier-konton. Och det är just där jag lever min drömvärld inom ironin.

Tacksamt informerar flertalet där om sitt stalls chanser. Och så även hur hästarna ska gå utrustade.
Men ironin svämmar över mig när man läser uttryck som "eventuellt som senast" - med bara någon timme till start.
De väljer alltså medvetet att inte delge information som är av stor vikt för dagens travspelare timmar innan V75.

Har de ingen tid över? Klart de har. Detta är information som delas några timmar innan V75-spelet sätter igång, och vare sig en häst startar 16:20 eller 18:19, så har de väl någon form av hum om hur deras häst ska gå i loppet? Lotto-beteende mot spelarna.

Nej, i dagsläget har spelarna blivit så pass bra på spelet att de plötsligt kräver tillbaka. Sporten verkar sannerligen inte särskilt förtjusta i detta.
Men är där några som måste börja sätta fart på arbetssättet så är det landets aktiva. Om de vill ha några spelare kvar.

----
Respektlösheten är fortsatt på en nivå som både är parodisk och vedervärdig.

  • Under förra lördagens V75-omgång vann Jan Roar Mjölneröd förstapriset i pissa-på-spelarna-VM med Nordby Fröy som ändrades från barfota runt om till skor runt om efter att V75 inletts.
  • Vid onsdagens V86-omgång blev spelarna åter förda bakom ljuset när stall Timo Nurmos under V86 ändrade från barfota till skor runt om på favoriten Gloria Web.

Tränare kan knappast ha undgått den heta debatten, och så heller inte Nurmos. Att då ändå välja att agera på det här sättet tyder endast på att han inte har någon form av respekt till spelarna. Det är skandalöst.

Uttalandena från Svensk Travsport är också det gamla vanliga. Att de förstår men att saker och ting tar tid... Bullshit, säger jag.
Även de begriper väl problemet och hur mycket det skadar travsporten idag. De har inte råd att sitta och vara flata i sin hantering. Där måste till handling och det nu. Jag är faktiskt förvånad att inget gjorts.

-----
Jag har stor tacksamhet till Farnod Pirayehgar som senaste veckorna satt igång diskussionen och gör ett jättejobb dag efter dag.

Och verkligen allas röster behövs för att travsporten och spelet en vacker dag ska kunna fungera! Där finns säkert de som hellre sitter tyst för att inte riskera en "kompis"-relation med aktiva - men det är slut med sånt nu.
-----
Vår Donna di Damgård skapade rubriker efter Jydsk Grand Prix för ston i söndags.
Det såg länge ut att gå vägen från ledningen, en position hon väl inte trivs i, men till sist blev det en andraplats.

Högervarv är väl ingen höjdare och doseringen knappast fördelaktigt. Och med tanke på andraplatsen, och att det senare visade sig att hon hade halsinfektion, visade hon åter vilket starkt tävlingshuvud hon har.

Nya tag mot Charlottenlund om någon vecka...!
-----

  • Jag försöker alltid hitta lite positiva vinklar som skett under veckan. Det försöker jag till varje krönika. Den här veckan med rådande stämning har varit lite svår men visst finns där ett positivt och vackert inslag i veckan:
    Lutfi Kolgjini, en av sportens största, tog sin 3000:e tränarseger i veckan. På självaste Hugo Åbergs-kvällen.

Med respekt för, säg V65-lunch på Kalmar, så var det givetvis mycket passande och pricksäkert att triumfen togs på just Jägersro och under en sådan storloppskväll.
Och vackrare blir det inte att det var Erik Adielsson som löste tränarsegern åt Kolgjini.

Adielsson och Kolgjini har en lång historia bakom sig och självfallet sticker derbysegern med Joke Face ut. Kombon Adielsson, seger i unghästlopp och Kolgjini är inget annat än perfekt!

Stort grattis, Lutfi.
-----
Ens intresse för trav testas rejält dessa veckorna. Jag är så mätt på allt som har med det att göra egentligen. Det är väl tur att Hugo Åbergs då fick trösta själen lite i tisdags.

Mycket vackert och varmt väder och trav av hög klass.
Som väntat var tyvärr Malmö Stads Pris det mest uddlösa med hela kvällen, men i övrigt blev jag bara positivt överraskad.

Jag var inte särskilt förtjust över att V75-spelet och majoriteten av loppen var snabblopp. Framförallt inte på nedförsbacken Jägersro.

Döm om min förvåning så fick vi ändå se lopp av mycket hög klass som både bjöd på snabba tider, oväntade vinnare och uppvisningar. Precis sådant en storloppskväll ska innehålla!

Loppens prestationer och sedan toppat av monstret Propulsion fick mig att äntligen känna lite glädje över travsporten. Det behövdes!

Trevlig helg,
Martin Engström - martinengstrom@live.se, @giffelpucko

Dela inlägg

Kommentera inlägg