Imponeras av Skoglund vecka efter vecka » 20 mars | Fredagskrönikan -…
Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

Imponeras av Skoglund vecka efter vecka

Rikard N Skoglund måste vara unik. Maken till travnörd har jag aldrig varit med om. Visst kan gamla gardet lyfta fram traktor-Tarzan och så vidare... Men jösses. Jag imponeras verkligen av Skoglunds inställning till sitt yrke. Något hans kollegor borde se och lära sig kring.

Ja, de ungdomliga förmågorna fortsätter att imponera på mig. Det märks verkligen nu vecka efter vecka vilka det är som "bestämmer" numera. Jag trodde aldrig vi skulle uppleva en sådan förändring av sporten som vi gjort nu. Det är så orthört fräscht och viktigt!

Den jag imponeras av allra mest är tveklöst Rikard N Skoglund. En sådan sportsman han är.

Problemet med kuskar är att de oftast är ganska... tama och bleka framför kameran. Oavsett om de vunnit eller fallit hårt med en favorit så visar majoriteten samma känsloregister när tv-kameran lyser mot deras ansikte efter loppen. 
Jag vill givetvis inte dra alla över en kam, men det är makalöst hur lite de bjuder på sig.

Och så har vi Rikard N Skoglund. Hans leverans under under V75-dagen på Färjestad för två veckor sedan visar vilken stor stjärna han är.
Skoglund lyckades dessvärre med att gå segerlös med två tunga favoriter inom V75-kupongen. För den sakens skull visade han ändå sin respekt mot både sporten och spelarna. 

Det kvittar nästan vilken tid på dygnet man når Skoglund. Han levererar gång på gång. Det är aldrig på tal om någon tam- eller blekhet. Trots att hans resultat inte var det bästa förra lördagen så ställde han upp direkt när V75 Direkt ville prata med om honom. 
Att vara sur mot reportern verkar inte vara hans melodi. Snarare att vara fortsatt informativ, ärlig och respektfull mot både reportern och intresserade i tv-soffan.

Rikard N Skoglund beter sig på ett sätt som många borde ta efter. Se och lär, kollegor!

Skoglund

Sedan ska jag även vara tydlig med att lyfta fram en av de mer rutinerade rävarna.
Erik Adielsson har jag tyckt om sedan jag nästan växte upp. Han är skåningen jag sett upp till sedan barnsben och hur han hanterar hela mediacirkusen är högaktigt.

Adielsson må veta om att han tillhör yppersta eliten, men den respekten han visar mot allt och alla är värt att lyfta mer än vad man gör.
-----
Hela diskussionen kring domarkåren inom svensk travsport lever ständigt och dagligen.

Mitt stora problem med domarna i travsporten är inkonsekvensen och att det ofta beror på vilken bana man kör på. Vissa banor dömer hårdare än andra och banornas domare verkar ha olika synsätt på vissa situationer som sker i loppen.

Ibland upplevs det som att stall med flera hästar i loppen ger varandra perfekt möjliga resor. Där man i vanliga fall kanske svarar den utvändige väljer man istället att släppa förbi för att senare överta ledarpositionen igen. Går det att påverka positioner och löpningsförlopp så gör man det.

Jag kan självfallet förstå stallen som kör så.

Även vi staketkuskar vid sidan är inte dummare än så. Det är väl självklart att man inte väljer att köra mot varandra om man kör för samma arbetsgivare. För den sakens skull tycker jag dock det är rätt att domarna lägger märke till sådant och delar ut böter.
Det är sällan jag får vara med om domare som sätter hårt mot hårt i sådana här situationer. Däremot visade Åby på bra omdöme för två veckor sedan. Ett bevis på stort mod och något som verkligen behövs!

Det är redan svårt nog för konkurrenter att vinna travloppen. När sedan ett och samma stall på sätt och vis samarbetar i loppen blir det genast än svårare.

Jag har inga problem med att ett stall har två eller flera startande i loppen. Det är när vi ser så tydliga kompisstyrningar som jag dock vill se domare markera. Sedan kan folk tycka olika, det gör vi alla inom alla ämnen i den här sporten.
En del tycker domarna gjorde fel. Jag tyckte det visade modet som behövs för att hålla liv i tävlingarna. Att sedan bötesbeloppet är snålt är en annan fråga...

Nu önskar jag alla en trevlig helg - och ta hand om er, vänner
Martin Engström

Share post

Kommentera inlägg