Hälsosam berusning

Travsporten bjuder inte bara till intresse. Det är en känslomässig storm där man varvar dagarna med glädje, hopplöshet och frustration. Och så finns där ögonblick som förra helgen inför derbyhelgen på Jägersro. Jag kände en slags hälsosam berusning jag inte får av något annat än travbesöken.

Berusning är något av det härligaste som finns. Det ska jag inte förneka. Men som tur är så finns där även hälsosam berusning. Som i lördags förmiddag. 
Jag blir alltid sån. Alltid haft känslorna blottade för världen och haft svårt för att dölja. När jag har något fint att se fram emot är det en uppladdning i kroppen som startar igång en vecka innan. Och sedan när det väl gäller, ja då blir det som en explosion av berusning inombords. 

 • Jag älskar allt som har med Jägersro och V75 att göra. Mötena med aktiva, med eldsjälar och framförallt umgänget och gemenskapen med min bror och far jag alltid har som sällskap. En slags lycklig lott i livet. 

Och just den lotten får känslorna inombords att rusa runt som en berusning. Jag blir energifylld, bekymmerslös i mina tankar och glad. Och vid tunga ögonblick i livet borde jag ju istället vara tacksam – att vara travintresserad och ha det så här är ett privilegium.
Som så ofta begriper man inte hur där finns folk som inte har trav som ett intresse.

-----
Det galopperades en hel del på Jägers förra helgen. Någon menade på att banan var för hård medan en annan tyckte den kändes för lös. Och utan att ha expertis om återhämtning och muskler så slog det mig; går derbykvalen för tidigt inpå finalen?
Det skiljer elva dagar mellan kval och final och för de som kvalificerar sig innebär detta två lopp över 2 640 meter på rätt kort tid. Det är tuffa papper för en fyraåring.
-----
Det är verkligen helt otroligt, och även obegripligt, hur mycket pengar där läggs på travsändningarna idag.
Är där någonstans där skulle kunna sparas in på pengar till någonting annat, så...
-----
Och plötsligt ledde den här säsongen till att Micael Broberg selar ut sin Spitcam Jubb till självaste Masters-finalen. Vilken resa!
Brobergs glädje, tro och vilja med sin häst har gått att nå både från tv-soffan och i tidningar.

I år fick hästen sitt stora genombrott i eliten när han sprang i Sweden Cup och där hästen i finalen kom fyra. Och nu är nästa start alltså i Masters-finalen där han får stöta på självaste Bold Eagle!
Där finns säkert de som skrattar åt Brobergs framåtanda och kaxighet, men jag älskar det! I den här något fisförnäma branschen är Micael Broberg en pigg och viktig själ!

Loppet körs över 2 700 meter med voltstart på Vincennes. Över distansen och på franska kolstybben är det givet att hålla Bold Eagle som den solklara favoriten. Däremot saknas där inte svenskhopp i loppet.
Hela tio hästar tränas i Sverige vilket är väldigt starka papper! Här är startlistan dit:

 1.  Spitcam Jubb – Pierre Vercruysse
 2.  Cruzado dela Noche – Björn Goop
 3.  Twister Bi – Alexandre Abrivard
 4.  Volstead – Dominik Locqueneux
 5.  D.D.'s Hitman – Anthony Barrier
 6.  Midnight Hour – IIikka Nurmonen
 7.  Carabinieri – Johan Untersteiner
 8.  Ringostarr Treb – Gabriele Gelormini
 9.  Dante Boko – Adrian Kolgjini
 10.  On Track Piraten – Jörgen Westholm
 11.  Valko Jenilat – Eric Raffin
 12.  Aubrion du Gers – Jean Michel Bazire
 13.  Oasis Bi – Örjan Kihlström
 14.  Bold Eagle – Franck Nivard

Och lika imponerande att svenskstallen får med så många hästar är det anmärkningsvärt hur få svenskfödda stjärnor som finns i eliten idag. Av de tio svensktränade är Dante Boko, On Track Piraten och Spitcam Jubb de enda svenskfödda.
-----
Stefan Hultman har varit på mångas läppar senaste tiden. Hans insatser i ATG Live har blivit hyllade sedan dag ett och även jag har blivit närmast hänförd av hans briljanta roll.
Att Hultman nu inte syns till i ATG Live utan istället har gått till tv-studion och V75 Direkt är både bra och dåligt.

I TV-studion blir Stefan Hultman säkerligen lite mer återhållsam och får inte samma breda spelrum och tid som han får i ATG Live. Där ska få plats med reklamer, speltips och några reportage. Så visst är det på så sätt inte lika bra att han tagit steget dit. 
Personligen tycker jag dock det är helt rätt! Är där någonstans vi behöver en sådan som Stefan Hultman idag så är det i V75 Direkt.

Sändningarna där har dominerats alltför mycket åt spelet senaste åren och i och med ATG's nya spelformer har fokuset bara blivit allt större kring spelet och där travsporten inte får lika stor plats längre. Det är där Stefan Hultman nu kommer in.
Plötsligt får där plats utrymme åt att diskutera hästarna. Något som i dagens travsändningar är allt annat än givet. Hultman är dessutom oerhört duktig på att få tittaren att förstå och hålla sig kvar i soffan när han förklarar det ena och det andra.
Bra val!
----
Gästvänlighet kan uppenbarligen både leda till gott men även ont.
Stall Tomas Malmqvist välkomnar alltid hästägare, vänner och övriga besökare till Jägersro med att bjuda på mat, dryck och en massa annat gott inne i stallet. Vänligt nog kostar det inte ett öre för besökarna. Det bjuds med öppna armar som en fin gest.

Däremot finns där de som missbrukar det och det var väldigt tråkigt att höra under förra lördagens V75:a när jag talade med stallet. Plötsligt var där inte samma breda utbud och anledningen var svineriet.
Jag minns att där under Hugo Åbergs-kvällen som vanligt var packat (bokstavligt talat för den delen) med människor i stallet, inte minst när tävlingarna var över och folk släppte loss. Dessvärre släppte folk loss lite väl mycket och utnyttjade utbudet med rejäl fylla, halvfulla muggar av drinkar lite överallt och där det till sist såg ut som en svinstia.

Självfallet fick det stallet att tröttna. Mycket tråkigt när en så jättevänlig gest missbrukas på ett sådant sätt...!
-----

21371010 1699122473434314 9014133021705097152 N

Jag har tidigare varit inne lite på det där med entŕepengen på våra travbanor. Vissa anser att det är på tok för dyrt vid inte minst storloppsdagar där inträdespriset på 200:- får svensken att rasa.
Sista helgen i september är det som vanligt Kriteriet på Solvalla under söndagen och där det på lördagen körs V75-finaler samt Europaderbyt. En travhelg där sporten är av yppersta klass, alltså!

Och nog gör Solvalla vad de kan för att få folk att lämna tv-soffan och istället njuta av sporten på plats. Igår torsdag (7 september) släppte de helgbiljetter för endast 200 kronor. I biljetten ingår entré till tävlingarna hela helgen samt program till varje tävlingsdag.

Ett överlägset bra erbjudande av nationalbanan - och bästa möjliga sätt att avsluta veckans Fredagskrönikan på,
Martin Engström

Dela inlägg:

Kommentera inlägg