Glanslöst och vemod » 28 dec. | Fredagskrönikan - Travstugan.se
Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

Glanslöst och vemod

Vi är på upploppet av 2018. Än återstår det fyra dagar när det här publiceras den 29 januari. Och så här mot slutet på året känner jag en blandad känsla och allra främst vemod.

Utanför fönstret är allt som vanligt den här tiden på året. En massa småglin är redan igång med smällare och fyrverkerier.
Jag har aldrig begripit charmen med sånt där. Inte när jag var 12 år eller 17 heller för den delen.

Det är inte ofta vi lyfter fram det, men jag kan känna ett visst form av vemod så här med några dagar kvar på året.
Runt om i landet finns det tränare som tvingas avtacka sin bäste vän i stallet som faller för åldersstrecket. Vi minns inte minst ifjol där Spring Erom var med om karriärens bästa tidpunkt. Några månader senare tackades han av.

Med tanke på den kärlek jag känner för detta djur, vill jag knappt känna på mig hur det måste kännas för alla de stall runt om i landet som nu är inne på sluttampen med sina fantastiska vänner.
I veckan exempelvis fick jag kolla in Silver Annie i hennes sista lopp i karriären.

Alfas

Alfas da Vinci.

Helgen som kommer ger oss även en tung påminnelse. Det är nämligen årsdagen på Alfas da Vincis tragiska bortgång nere på kolstybben.

30 december 2017. En mörk dag. Ett ögonblick som satte ett tungt och sorgligt avtryck som än idag kan göra en... låg. Årets mest orättvisa och hemska ögonblick.
-----
Det går inte att skriva någon krönika utan att nämna det där förbaskade Winter Burst. Med tanke på att det likt förbannat finns med oss i år igen.

Och det går att behandla Winter Burst på olika sätt.

  • Det är frivilligt att vara med och spela.

Det är ju inte direkt så att ATG tvingar en att spela på V75 bara för de erbjuder det dag på dag. Man kan välja att blunda för det, fira jul och nyår med nära och kära och låtsas som att det inte existerar.
Är inte Winter Burst något för dig är det bara att låta bli. Det är frivilligt att spela.

  • Det är inte frivilligt att vara med och spela.

Ett ämne som blir hetare och hetare är det där med spelberoende. Dessvärre förpestar det mångas plånböcker men kan även i värsta fall förstöra familjer och relationer.
Spelberoende är en hemsk sjukdom för människan och jag tror väl dessvärre att där garanterat sitter folk ute i landet som spelar för mer pengar än vad de har råd med när man bjuds på V75 och nya chanser varje dag. För människor med sådana här problem blir inte Winter Burst något frivilligt - det blir till ett måste.

  • Glansen försvinner

När jag växte upp var lördagarna heliga för farsan och hans travkrets. Det var V75-snack från arla morgontimmen fram till tävlingsdagen var slut. V75 blev ett sällskapsspel. Man samlades och följde tävlingarna tillsammans och lördagarna blev till något alldeles speciellt.

Med Winter Burst är det närmast omöjligt att känna så. Winter Burst förstör den lilla glans och dröm som finns kvar av V75.

Jag har levt i en föreställning att V75 ska vara något speciellt. Något alla aktiva drömmer om att nå.
Ja, V75 ska vara där för alla, så väl små- som stora tränare och alltifrån kuskstjärnor till amatörer. Men det ska finnas något unikt med V75.

Som det är idag krävs det närmast ingenting, om jag ska vara hård, för att få synas i travsportens finrum. Med tanke på antalet omgångar som körs under den här veckan, blir även sporten enormt lidande. 

Det är helt omöjligt att hålla någon V75-klass på alla av extraomgångarna.
Winter Burst gör så glansen försvinner.

-----
ATG är några listiga djäklar. Vi måste tyvärr inse detta.

Förra lördagen smekte man spelarna längs kinden med att flytta ut Gulddivisionen och ge oss ytterligare ett svårt femtonhästarslopp. Miljonutdelning på sju rätt och fler inbjudande miljonrubriker i V75-reklamen.

Trots Lionel och On Track Piraten var det en Gulddivision i övrigt saknade en del kvalité. Den här helgen är det Propulsion som selas ut, ett av våra största hopp i Prix d'Amerique.
Jänkarstjärnan skrämde bort en massa motståndare och det blev endast ett sjumannafält. Men ATG? Ja, de lägger så klart loppet inom V75. Är det något spelbolaget jobbar in, så är det jackpott inför Nyårsomgången på Axevalla.

De ordnade sig världens smörresa att mjölka spelarna. Hatten av!
-----
Efter strulet under Uppesittarkvällen begärde horden givetvis att Hans Lord Skarplöth skulle lämna in sin avskedsansökan.
Föga förvånande bjöd Lorden på ett lika tomt uttalande som han tidigare givit oss. Och vi kan aldrig förvänta oss att han kastar in handduken frivilligt.

Trots låga förtroendet och värdelösa ryktet sitter Lorden på en vansinnigt ovärdig hög månadslön som vem som helst kunnat drömma om.
Hur han dock kan få sitta kvar utan att någon gör något åt det är snarare det mest förvånande. 
-----

En alldeles förträfflig travhelg framför oss.

Readly Express, Propulsion och plötsligt även Takethem på Charlottelund är bara några guldkorn vi bjuds på. Det går inte att göra annat än att njuta av årets sista dagar.

Även fast det på söndag är 30 januari, den förbannade årsdagen.

Martin Engström

Dela inlägg

Kommentera inlägg