Gamla rävarna » 6 juli | Fredagskrönikan - Travstugan.se
Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

Gamla rävarna

Folk från det äldre gardet finns där gott om inom travsporten. Och bland dem är det lätt att imponeras lite extra av vissa...

Ja, det är väl på gott och ont som man är född 1989 och således inte varit med om hur "det var förr".
Men samtidigt är det så att travsporten vårdar sin historia mycket fint och där gamla hjältar från banan får lopp uppkallade efter sig och vissa hyllas med kapitel i banprogrammen.

Men så är det också så att travsporten är en härdad bransch. Med härdade själar som vägrar se sig förgångna. Och även det är väl på gott och ont.
Utvecklingen och nya förmågor får jobba lite hårdare för att konkurrera ut de äldre och inom travsporten är det ingen ovanlighet att flera över 60 år håller sig kvar och kör på i samma grad som för tio år sedan. Dessa förbannade rävar...

  • Tisdagen 26 juni, med risk för att låta inaktuell, var en förbaskat ljummen kväll på Jägersro. Men det var från Solvalla som jag fick mina intryck att fastna.
    Jag blir nämligen alltid så in i helsike glad när Torbjörn Jansson vinner. Med West Wing spurtade han hem en snygg seger och med oerhört lovande Ridgehead Melanie segrade han från utvändigt ledaren.

Jansson har varit med om en del. Minst sagt.
Han är möjligen de mest olycksdrabbade inom sporten och alltså fått uppleva både de mest finaste och mörkaste perioderna på travbanan. 

Torbjörn Jansson är en legendar och jag får alltid ett löjligt smil på läpparna när han ännu en gång får besöka en vinnarcirkel. 
Fråga mig inte varför. Det har bara blivit så, helt enkelt...

Möjligen finner jag orsaken år 2011 på hemmabanan Jägersro. Där Jansson med Beau Mec vann Svenskt Travderby, ett klassiskt årgångslopp alla drömmer om att vinna. Och där Jansson äntligen fick vinna det för allra första gången, vilket märktes i segerintervjun efteråt.
En sådan oerhört värdig seger för en av sportens allra största. Och det är när jag småler år Torbjörn Jansson som jag även känner stolthet över travsporten.

"Vi" tar minsann hand om historien och även sportens största. Och när jag om tio år förhoppningsvis fortfarande sitter här och skriver, så är jag fullt övertygad om att jag fortfarande kommer småle åt Torbjörn Jansson-segrar - som jag hoppas alltid kommer vara en del av sporten.

  • Förutom Torbjörn är det även givet att nämna en annan legendar, nämligen Stig Henry Johansson.

Stig H tillhörde början av mitt travintresse. När jag satt i soffan vid vardagsbordet, satte upp benen på bordet och låtsades köra häst samtidigt som V75 pågick.
Jag minns fortfarande hur jag försökte härma och få till samma allvarsamma och fokuserade ansikte som Stig hade.

  • Ni kan därför tänka er hur häftigt det kändes att ta bild med honom i samband med tävlingar på Solvalla ifjol (bilden).

Att Stig H är en av de allra största genom tiderna kan nog alla skriva under på. Och som kusk var han närmast oslagbar.
Tränarrörelsen har möjligen inte haft sina jätteglimtar på senare tid. Därför gläder det mig nu att en sådan som Musique d'Inverne är en del av stall Stig H Johansson, som verkar vara en högst lovande tävlare som radar upp segrarna. Det behöver stallet!

Stigh

Stig H med ett fan.

-----
Av mycket man tog med sig hem i huvudet efter Elitloppshelgen, så var Alessandro Gocciadoro och hans hästar något som stack ut lite extra. De bjöd publiken på precis den showen man ville se.

Känslan var ändå den att många, istället för att applådera, avvaktade med sin hyllningskör innan de fått se dopingtesten.
Självfallet en rätt hård och orättvis behandling mot Gocciadoro som säkert lade ner en väldig massa arbete inför. Uppvisningen från stallet har fortsatt även efter Elitloppshelgen, inte minst med Volnik du Kras som ser ut som något vi inte sett på mycket länge.

Och nu har även dopingtesterna kommit ut och lyckligtvis fanns där ingenting otillåtet som var kryddan till Elitloppsshowen.
Istället var det Alessandro Gocciadoro och hans fantastiska hästar. Allting gott och slutet gott. Och förhoppningsvis har alla fått lära sig att tänka till en gång extra tills nästa gång.
-----

Ännu en gång inför storloppsdag visade ATG framfötterna. Jag har tidigare hyllat deras mycket snygga annonser där inriktning varit på själva sporten och hästen. Jag tycker de lyckas varenda gång och det ser förbannat läckert ut även inför Sprintermästaren. Bra, ATG!

Atgreklam

ATG-reklamen inför Sprintermästaren.

----- 
Mitt i all VM-hets och succé över Sverige ska där krockas in en V75-omgång. Så klart mycket väl agerat och snabbt arbetat av Halmstadstravet att försöka så gott som möjligt att ge publiken chansen att se både fotbollen och travet.

Sen hade det väl självfallet varit det mest ultimata att genomföra V75-omgången tidigare på dagen eller senare på kvällen. Det i sig är dock orättvist mot aktiva som har späckade scheman och dessutom en V75-omgång på Jarlsberg dagen därpå. 
Nu får vi nöja oss och applådera åt att det faktiskt gjordes något, i alla fall! 

Ha en trevlig helg, 
Martin Engström
@giffelpucko - martinengstrom@live.se

Dela inlägg

Kommentera inlägg