Fredagskronikan Martin Engstrom
Redaktion

FREDAGSKRÖNIKAN: "Express kan vara helt rätt väg"

Express-upplägget har länge varit V86-kvällarnas lösning för att bjuda på bredd både sportsligt och spelmässigt. På fredag kvällen har V64 Express premiär och jag kan tro det är helt rätt väg!

V86 Xpress var något man tämligen direkt närmast föraktade. Det var rena rama döden åt travsporten, sett till att det inte längre gjorde travet till en live-upplevelse på plats. Det var framför tv-soffan som framtiden var, signalerade pamparna inom travsporten.
Det tog sin tid, men idag upplever jag det som att majoriteten föredrar upplägget. Under sommaren har det givetvis sin charm med att V86 åker på utflykt till banor som Åmål eller Visby, men ska man vara ärlig så är åtta lopp under en vardagskväll alldeles för mycket för EN bana...

Det tar helt enkelt förbannat lång tid och till och med jag som ofta ser mer till sporten än spelet kan sitta och gäspa mig genom kvällen. Det känns som en evighet. Där har Xpress-upplägget gjort sitt jobb.
Det går undan som bara den. Och det är så världen ser ut lite idag. Saker och ting måste gå undan och vara effektivt.

V64-kvällarna har haft det kämpigt en längre tid. Det är blandad kvalitét på sporten, stundtals rätt så tunna fält - men framförallt så är det oftast inget stimulerande för spelarna där utdelningen ofta är snål.Ikväll fredag 16 september är det dags för V64 Express. Jag ser väldigt mycket fram emot det! Inte bara för express-upplägget men även för att det är en fredag kväll! 

Helgkvällen har närmast "vaskats", om jag får använda ett sådant uttryck. Fredag kvällar är något jag föredragit till storhelger. Och jag tycker just express-upplägget kan vara helt rätt väg att gå för V64. dags att utnyttja fredagen!

Det kan hetta till spelformen och sätta fart på helgen. Något sådant har vi alltför sällan i travsporten. Jag har länge varit negativ åt express-upplägg, men plötsligt sitter jag här nu och ser fram emot det. Som det kan gå ibland.

V64

Svensk Travsport (ST) har fått en himla massa kritik mot sig, allra främst kring hela Propulsion-härvan. Förtroendet för organisationen är möjligen inte vad som önskas, men när en sådan som Robert Karlsson nu anslutit dit har jag stort hopp för framtiden.

Och kan man vara duktig på att klanka ner på ST ska man även vara duktig att bjuda de på positiv kritik när de gör någonting bra.
Att bjuda på entrépengen hela oktober månad är ett riktigt fint initiativ och en förhoppning om att travbanorna lockar tillbaka besökarna igen.

-----
Det är anmärkningsvärt hur det ofta gnälls om prispengarna i svensk travsport. När väl loppen med 100 0000 kronor eller mer finns att anmäla till är det däremot väldigt få tränare som visar intresse. Det känns närmast poänglöst att börja blicka mot att höja prispengarna när intresset uppenbarligen inte finns där.

Birger Bengtssons Minne, Kjell P Dahlströms Minne och likaså HallandsMästaren på måndag har varit en bedrövelse att kolla in, både vad gäller antalen i startlistorna och hur loppen sedan körts.
-----
Galoppen måste tydligen få sitt utrymme de med och styr söndagens Grand Slam 75. GS75 har inte körts sedan 22 augusti där inga system lyckades få sju rätt och således jackpot. En jackpot som nu nyttjas i galoppen istället. 

Martin Engström