Fredagskrönikan: Uppstyrning och förväntan

Våren har äntligen dragit över Skåne som en varm och gosig filt med ljumma temperaturer, solsken och ett oväntat snöfall som äntligen gett sig iväg och gömt sig. Och från tränarhåll måste jag hylla en som styrt upp!

Sociala medier breder ut sig alltmer och glädjande nog har flera tränare valt att hänga med i den moderna och sociala världen och öppnat upp sig på sociala medier.
Det kan fortfarande bli mycket bättre. Och jag är fortfarande långt ifrån nöjd med hur omoderna en del stall fortsatt är.

Även fast flera valt att fräscha till hemsidor och sociala medier, råder det ingen tvekan om att majoriteten fortsatt knappt vet vad en dator är för något, känns det som. Men det är väl vad det är...

Senaste veckans rejäla tillskott har varit Wilhelm Paal. Han har dragit fram som en ångvält på sociala medier och styrt upp hur saker och ting ska skötas.
Paal visar om något att saker och ting inte behöver vara så komplicerat eller svårt. 

Han startade upp ett Twitter-konto i mars månad och har sedan dag 1 varit femstjärnig i sin leverans och information till spelare och intresserade. Och framförallt visat vad alla kan tänkas behöva när de ska spela på trav år 2018.

Wilhelmpaal

Stycke ur Wilhelm Paals Twitter-konto

Sedan finns där som alltid en baksida med internet. Tyvärr är det ju så. Och det kan nog bidra till att många väljer en försiktig väg och hellre slipper det.

  • Senast förra veckan visade Björn Goop ett synnerligen onödigt SMS i hans mobil (bilden) från en uppenbart irriterad travspelare. 

Dessvärre kommer det aldrig kunna gå att få bort trollen. Men istället för att lägga sig platt och vägra sociala medier, rekommenderar jag istället aktiva att öppet publicera alla möjliga påhopp de utsätts på när de avslutat en arbetsdag.

Goopsms

Givetvis är det lätt för mig att sitta här och säga det, som mer eller mindre aldrig sitter i utsatt position som en aktiv inom travsporten gör idag.
Men känslan säger mig åtminstone att är man solklar i sin information från början har man mycket vunnet mot trollen. Om man ska börja någonstans...
-----
Takethem svarade för en mycket fin genomkörare på Charlottenlund i söndags. Och insatsen där visade att danskstjärnan är att räkna med även under säsongens storlopp i Norden.
Och likt en stafett-pinne är det nu Takethem som håller om begreppet "Danmarks bästa häst".
-----
Och, visst ja. På tal om sociala medier.

Jag har ju tidigare lyft fram och hyllat Jörgen Westholms och hans roliga upplägg med videoklipp där han luftar både positiva och negativa tankar.

Westholm riktar sig ofta mot Svensk Travsport. Han bjuder såväl på kritik som en del råd. Tråkigt nog har Westholm efter en tid tappat gnistan, då han vid kontakt med Petter Johansson (sportchef på ST) blev varse om att denne aldrig sett hans fyndiga klipp.
-----
Tävlingskvällen på Solvalla kommande tisdag (17 april) håller en förbannat fin och hög klass. Profiler såväl i loppen som i kvalet (Conlight Ås).

  • Givetvis kan jag därför inte hålla mig från att bege mig upp till nationalbanan och både njuta av sporten - men även upptäcka deras tisdagskvällar.

-----
Det där med staketkuskar är känsligt. Och även jag är en sådan. Per automatik har man därför sällan rätten att uttala sig om vissa prestationer och hästar. Det har i alla fall varit min uppfattning när aktiva bemött det. 
"Hästen mår bättre av att tävla, än att bara gå runt i hagen", brukar det heta.

  • Men är där någon häst vi idag gärna fått se gå till pensionslivet, så är det Dreams Take Time.
    Hästen har sprungit in över fem miljoner kronor vilket är något fantastiskt som ägarna ska vara stolta över. Men däremot är det långt ifrån en fröjd för ögat att skåda in nioåringen på tävlingsbanan idag. Staketkusken i mig blir låg. 

Senast i tisdags fick vi åter se en Dreams Take Time som är långt ifrån den hästen han en gång var. Och jag anar knappast några glädjeskutt i hästen när loppen går iväg.
Snarare trötthet och en nioåring som går i mål flera längder efter övriga.
Jag må vara en simpel staketkusk som begriper något, men Dreams Take Time ska inte behöva gå till jobbet längre...

-----
Jag har inte varit direkt blyg med min inställning till kallblodsloppen. Jag har aldrig varit särskilt förtjust. Under senare år dock har jag alltmer öppnat upp mig för hästarna där och det beror en hel del på insatserna.
Som travälskare har man ju golvats flera gånger om av hästar som Månprinsen A.M., Lannem Silje, Polara och Odin Tabac för att nämna några.

Därför var det så klart mycket tråkigt när vi i förra veckan mottog beskedet att Lannem Silje slutar tävla. Det som såg så lovande ut.
Man vill ju alltid att en tävlingskarriär ska avslutas på det mest värdiga sättet, men ägarkretsen kring superstoet ska ha all eloge för att de lyssnade på hästen och satte stopp.

-----
Vi har väl alla våra nördiga intressen om dagarna. Något som utmärker oss som person. Som skolbarn var det mycket att spela kula minns jag. Och det där som hette pogg.
Som äldre har man väl kommit ifrån det där med speciella intressen, förutom min besatthet i bandet Coldplay - men är det något jag idag kan grotta ner mig i till vardags, så är det startlistor. Och i söndags golvades jag av förväntan!

Som tidigare skrivits har jag ägarintressen i Donna di Damgård, ett treårigt sto som tränas av Tomas Malmqvist. Hon är bland det suraste jag mött i en box, men är samtidigt den jag allra mest önskar all lycka och framgång för. Så klart...
Årsdebuten var spikad till 13 april vid Kalmars kvällstrav. Något som jag även hängt med i anmälningslistorna på ST.

Sedan kom söndagen. Och anmälningarna till Jägersros tävlingsdag på lördag.
Helt plötsligt var där ingen Donna på Kalmar längre - utan istället på himmabanan. 
Jag ser ju redan fram emot V75-dagen på Jägersro, som på senare tid blivit förbannat trevliga tillställningar. Men det här. Ja, det höjer ju graden något...

Bara känslan av att se en häst man håller varmt om hjärtat, få selas ut under en tävlingsdag på Jägers. En V75-dag!  Ja, det är något alldeles speciellt. 

  • Och jag förstår hästägare som gapar sig hesa om att fler borde testa på att gå med i en häst, antingen via andel eller om man har för många hundralappar i fickan,

Martin Engström

Dela inlägg:

Kommentera inlägg