Fredagskrönikan: Grodan och familjen

Plötsligt vid en V75-dag i Värmland var där en groda som knuffades ned och satte sig ner. Och så är det vackert hur vår familj förenas när vi minst anar det.

Lördagar är bästa dagen på hela veckan. Det är dagen svensken slappnar av, har sovmorgon förbi sig och en sovmorgon att se fram emot. Och däremellan en V75-omgång. I lördags förra veckan var det V75 som vanligt. Men det var en omgång där en groda sattes på plats.

Gulddivisionen på Färjestad var knappast ett högklassigt lopp. Inte minst på förhand. Fältet höll ingen vidare klass och loppets favorit var en "tidigare" topphäst vars form var ett frågetecken. I efterhand blev loppet det perfekta slutet på en fantastisk karriär.
Your Highness är tillbaka hemma i Sverige efter en tuff tid nere hos Fabrice Souloy i Frankrike.

Efter kobolt-härvan kämpade hon sig tillbaka och efter ett tufft sto-EM svarade hon upp med att glänsa i Guldloppet förra helgen. Drottningen var tillbaka.
Spelare slöt sig i leden tillsammans med sport-fantasterna. Det där med V75 var inte lika viktigt längre.

Istället hyllade vi Your Highness. Hon var tillbaka. Vare sig man hade singelstreckat henne, garderat upp eller spikat emot så applåderade man. Prestationen, intrycket och den imponerande vinnarskallen.
Och nere i Frankrike satt där en fransk groda. Ja, jag blandar ihop grodlår med Frankrike, så det blir en groda av honom.

Fabrice Souloy har varit bland de största travtränarna i världen under många år. Trots en del skandalösa rubriker här och var under åren, har han stått pall. Tills ifjol där kobolten blev hans fall och det enda som håller honom över ytan idag är en så kallad "målvakt".
Your Highness åkte hem till Sverige igen och var allt annat än frisk och inte ens Björn Goop kunde gissa framtiden eller om tävlingsglädjen skulle hittas tillbaka.

  • Det blev en succéartad avslutning på karriären. Efter förra lördagens seger beslutade ägarna under onsdagen att tävlingskarriären nu är slut. Avsluta på topp är något alla eftersträvar. 

Och nere i Frankrike sitter grodan Souloy och tror säkert fortsatt att han är störst, bäst och vackrast med bland annat svenskhästar som Lover Face.
Men icke. Du är en liten och vårtig groda, Fabrice. Ett avskum som ingen prinsessa i världen kan kyssa tillbaka till en prins inom sporten.

Drottningen däremot - hon kom tillbaka och avslutade på topp! Det var hon minsann värd.
-----
Jag har ytterst få i min krets som är intresserade av trav. Eller, ja. Det är i stort sett min far, min bror och två vänner som är intresserade. I övrigt är det noll och intet.

Detta har lett till att jag vid varje sociala tillställningar möts av ett "hm, ojdå...!?" från obekanta när de får höra om vad jag sysslar med.
"Trav, alltså. Det var oväntat...", brukar det oftast låta som.

Och vad som förenar oss i den så kallade trav-familjen är att vi kan möta varandra när vi minst anar det.

Förra veckan var jag några dagar nere i värmen på Mallorca. Jag är en mörk själ som slukas upp alltför lätt av löven när de faller mot marken hemma i Sverige. Jag är alldeles för svag för värmen och vägrade höstens intåg.
Väl på Mallorca råkade jag höra ett äldre par som pratade. Jag brukar sällan smyglyssna, men när detta par började prata om ställen som Årjäng, Åmål och liknande vässade jag öronen.
Plötsligt hade jag en travfamilj intill mig.

Mycket riktigt. Jag kunde inte hålla mig. Mitt blygsamma jag glömdes bort för en sekund och där jag ryckte in mig själv i konversationen.
Jag mötte Umåker-tipstern Kenneth Lindh och hans respektive (jag minns dessvärre inte hennes namn). Det är nog en ovanlighet för dem att en något yngre skåning börjar tragga om trav. Lite av ett "Det var oväntat", även här.

Det slutade med att vi samtalade en längre tid på kvällningen och där paret även berättade att de skulle besöka travbanan på Mallorca. Dagen efter jag skulle åka hem.Tji, fick jag.
Men samtalet vi fick var trevligt och där jag fick höra om flera roliga historier från travet uppe i Norrland.
Ett område jag besökt alltför sällan... Detta om något bevisade hur trav-familjen kan slutas samman var som helst, när som helst.
-----
Jag skrev lite om det där med preparé tidigare. Ett annat problem vi har är en del hästar i loppen som vi inte vet ett skvatt om.
I onsdags startade jänkarhästen Double Exposure på Solvalla inom V86-spelet. Stallet låg lågt med segerchanserna och som spelare var det bara att ta ställning och lita på vad tränaren meddelade. Men samtidigt.
Där finns ju faktiskt fortfarande en chans/risk att hästen går och vinner.

Problemet är väl lite att tävlingsloppen idag används som en uppvärmning. Att varva upp och få en häst i form. Och även fast Örjan Kihlström, kusken i det här fallet, gärna vinner varenda travlopp, så var det knappast med ett pumpande tävlingshjärta som han körde ut till det här loppet. 
Det är väl sånt där som kvalloppen ska vara till för, tycker man. 

-----
Att Stefan Hultman lämnar tv-rutan är inget som förvånar. Däremot förvånar det kanske hur folk orkar reagera så start. Det är ju självklart att han inte var som gjord för trav-tv år 2017.

Programmen där är endast till för spelarna. Eller, vänta. Det är till för marginalspelaren som inte vill ödsla sin tid mer än nödvändigt på travet och det enda de ser travsporten som är en dröm om miljoner och kanske få klappa på Vinnie någon gång.
Vad som sägs i programmet är sånt som även en nybörjare ska haja. En slags vuxen-version av Bolibompa. 

När då Hultman står och kommer med sportsliga vinklar, lite fördjupande meningar, ord och kunskaper om hästarna brinner det till i Per Skoglunds öra. Producenten vrålar och pressar sönder sina hörlurar med sina frustrerande nävar. "Få tyst på honom! Ingen bryr sig! Det är boost-dragning på gång!".
Tyvärr finns det inte plats för sporten i programmet. I en frisk och human trav-tv-värld hade det varit på sin plats att även diskutera lite om själva hästarna. De som trots allt ska vara i centrum av programmet. Men nu är det inte så gott ställt inom den speltokiga familjen.

Att tv-produktionen styrs av folk som inte ser skogen för alla träden har vi väl vetat om en längre tid. Hur tråkigt det än är att vi åter blir påminda om det, så är detta inget som fick mig att ramla av stolen precis.

ATG Live är självklara platsen för Stefan. Där får han utrymme i lugn och ro med sin skicklighet. Det är om inget annat väldigt tydligt när man fått se V75 Direkt där de använder hans expertis i Top 7-snacket.

Slutligen:
Förbaskat kul att få se Digital Ink tillbaka på banan. 
Martin Engström

Dela inlägg:

Kommentera inlägg